Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.11.2012.
12:31 >> 16:33h
Beta A

Srbi u Kosovskom pomoravlju od danas bez automobila

Srbi u Kosovskom pomoravlju od četvrtka, 1. novembra, ne mogu da voze automobil bez tablica, i policija će takve automobile isključivati iz saobraćaja uz dodatnu novčanu kaznu.

Više hiljada Srba, koji su sredinom juna ove godine podneli zahtev za preregistraciju vozila sa srpskih tablica na KS tablice, još ih nisu dobili
 

Pripadnici Kosovske policije dan pre početka primene ove odluke su zaustavljali automobile bez tablica i upozoravali vozače da više neće moći da tako voze.


Više hiljada Srba iz Kosovskog pomoravlja koji su sredinom juna ove godine u dodatnom roku podneli zahtev za preregistraciju vozila sa gnjilanskih GL tablica koje izdaje MUP Srbije na KS tablice još ih nisu dobili.


Do danas su, uz prećutnu saglasnost Kosovske policije, Srbi vozili automobile bez ikakvih tablica, samo uz dokumentaciju da je predat zahtev za preregistraciju.

Rašić: Izdavanje KS tablica koče potvrde iz Beograda

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić potvrdio je da kosovski Srbi koji nisu preregistrovali vozila na KS tablice, neće moći da učestvuju u sabraćaju sve dok Prišitna iz Beograda ne dobije potvrde o njihovom vlasništvu.


"Od avgusta čekamo povratne informacije iz Beograda, iako smo preko Interpola uredno potraživali proveru za oko 2.050 vozila Srba koji su podneli naknadni zahtev za preregistraciju. Podaci iz Beograda su nam neophodni zbog indicija da su neki vlasnici automobila "izbegli" da plate dažbine Srbiji za svoje automobile, a ima i nekih koji su vozili na falsifikovane automobilske oznake
Srbije", rakao je za Betu Rašić.

Predrag Đorđević iz Kosovske Kamenice, koga je policija upozorila da od danas neće moći da vozi automobil bez tablica, za agenciju Beta je rekao da niko od Srba iz Kosovskog pomoravlja koji su u junu predali zahtev za preregistraciju vozila na KS tablice, koje Srbi smatraju statusno neutralnim, nije dobio nove tablice, niti obaveštenje kada će ih dobiti.


"Od juna smo vozili bez tablica i to samo po Kosovskom pomoravlju, a sada smo upozoreni da od danas ni to više neće biti moguće. To znači da gotovo niko od Srba u Kosovskom pomoravlju neće moći da se kreće. Nikakvo obaveštenje od Kosovske policije nismo dobili zašto još ne dobijamo KS tablice", kazao je Đorđević.


Prema njegovim rečima, svi oni koji su u avgustu podneli zahtev za dobijanje vozačke dozvole koju izdaje Kosovska policija dobili su je, tako da sada svi poseduju validne kosovske vozačke dozvole za svoje automobile, ali ne i registarske tablice.


Promena tablica i vozačkih dozvola za Srbe na Kosovu, koje podrazumevaju i naplatu osiguranja prilikom prelazaka administrativne linije prema centralnoj Srbiji, deo je postignutog sporazuma o slobodi kretanja koje su delegacije Beograda i Prištine postigle u Briselu.


Po zahtevu prištinskih vlasti za preregistraciju vozila na KS tablice za šta je rok bio do 1. juna ove godine, nakon čega su stavljene van zakona sve registraske oznake gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije, svi Srbi koji žive u enklavama južno od Ibra preregistrovali su vozila.


Prvobitnom zahtevu prištinskih vlasti za preregistraciju vozila na KS tablice nisu se odazvali Srbi na severu Kosova, kao ni Srbi u Kosovskom pomoravlju gde u Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici, Vitini i Novom Brdu, koji se naslanjaju na opštine Preševo i Bujanovac u centralnoj Srbiji, živi oko 30.000 Srba.


Srbi iz Kosovskog pomoravlja kao razlog za to što se nisu odmah odazvali pozivu na preregistraciju vozila na KS tablice navode to što od države nisu dobili nikakva uputstva, a bez tablica i mogućnosti kretanja ostala su i sva vozila srpskih institucija, uključujući i Zdravstveni centar Gnjilane, koji je izmešten u Šilovo.


Prema nezvaničnim podacima sa gnjilanskom registracijom registrovano je oko 7.000 automobila, od čega je više od 90 odsto vozača podnelo zahtev za preregistraciju na KS tablice u dodatnom roku, sredinom juna, i svi su oni još bez tablica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.11.2012. 20:14
Svaki Srbin u Srbiji jer i Kosovo i Metohija je Srbijaako niste to znali vi iz kosovskog pomoravlja koji uzme siptarske ''dokumente''je kratko receno izdajnik.|Konacno neko treba reci:Car je go tim prevrtljivcima sac|KiM-a.Izdaja je izdaja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online