Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 01.11.2012.
11:36
Danas A

"Večitim" studentima ističe rok

Studenti koji su upisali fakultet po starim propisima, tačnije pre 2006. godine, imaju rok da diplomiraju do 30. septembra 2014, piše "Danas".

Foto: Ilustracija
 

Akademci koji studiraju medicinu moraju da završe fakultet do kraja septembra 2015. godine.

Svi koji do tada ne okončaju studije moraće da se prebace na nove studijske programe po bolonji. U suprotnom će izgubiti status studenata, ali ne i pravo da završe fakultet, ističu za "Danas" u Ministarstvu prosvete i nauke.

Niko ne zna koliko na univerzitetima u Srbiji ima takozvanih "starih" studenata. Fakulteti uglavnom vode statistiku samo o "aktivnim" studentima, odnosno akademcima koji redovno obnavljaju godinu, dok je broj onih koji su nekada upisali fakultet i u međuvremenu odustali ili se "zaglavili" na nekoj godini nepoznat.

Ti popularno nazvani "večiti" studenti su praktično izgubili status studenata, jer se ne pojavljuju i ne polažu ispite, bez obzira što su im dokumenta još uvek na fakultetima. Ukoliko ne diplomiraju do pomenutog roka, i ako se ne prebace na nove studijske programe, njima neće biti uskraćeno pravo da u budućnosti završe studije, ali će morati da studiraju po bolonjskim pravilima. Ko hoće da odustane, ispis sa fakulteta će platiti između 1.500 do 5.000 dinara.

Ranije statistike pokazuju da je najveći broj "večitih" studenata na društvenim fakultetima - Pravnom, Ekonomskom i Filološkom, koji su i najmasovniji. Na beogradskom Pravnom fakultetu nemaju podatke o starim studentima, dok na Ekonomskom vode evidenciju samo o "aktivnim".

"Na našem fakultetu je oko 1.820 aktivnih starih studenata koji su upisani ove jeseni. Iz profesorskog iskustva mogu da kažem da će istek zakonskog roka za završetak studija po ranijim propisima zateći nekoliko stotina studenata", kaže za "Danas" Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Prelazak na studije po bolonji velikom broju akademaca će doneti i dodatne ispite, jer se prebacivanje ne vrši automatski. Fakulteti gledaju koliko su srodni stari i novi programi i na osnovu toga određuju koji će položeni ispiti studentu biti priznati i na kojoj godini nastavlja studije.

"Na Ekonomskom fakultetu situacija je povoljna, jer su novi akreditovani programi prilično kompatibilni sa starim, tako da će prelaskom na bolonjski sistem studiranja stari studenti imati mali broj novih ispita. Studenti koji nisu upisali godinu su praktično izgubili taj status, ali tu postoji jedna pravna konsekvenca. Oni imaju pravo da se pojave i posle pet, deset godina i da nastave studije. Jednom položen ispit ne zastareva, sem ako taj predmet više ne postoji u studijskom programu. Ali ako je kompatibilan sa novim, onda se taj ispit priznaje", kaže Boričić.

Prema podacima Rektorata Univerziteta u Beogradu, na početku ove školske godine, na osnovne studije je upisano 86.618 akademaca, od čega 6.814 starih studenata. Na stare magistarske studije upisano je 639 studenata.

"Većina tih akademaca su aktivni, a verovatno da u ovom broju ima i onih koji nisu obnovili godinu. Ne znamo podatke koliko ih je, ali je sigurno da ih nema mnogo", kažu u Rektoratu BU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.11.2012. 11:47
Podržavam jedino studente koji su gubili godine zbog loših profesora!
Četvrtak 01.11.2012. 12:42
Tek mali deo reda koji mora da se uvede. Rak rana srpskog obrazovanja su stotine privatnih fakulteta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online