Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.11.2012.
06:41
D. N. Petrović - Vesti A

Srpska planina biće Švajcarska

Golijske pitome livade se protežu do najvišeg vrha, Jankovog kamena, sa koga pogled puca do pola Srbije. Iako dostiže nadmorsku visinu od 1.500 metara, Golija je pitoma. Ekstremno niske temperature su retkost, nema jakih vetrova, snega je zimi u izobilju, a leta su vrlo prijatna, pa bi Odvraćenica, ako se izgrade sportski tereni i bazeni, mogla postati i dobro mesto za pripreme sportista iz Srbije. Tu je i bogato kulturno nasleđe, manastir Studenica, Gradac, u blizini su Sopoćani, Stari Ras.

Crkva Svetog Ilije
 







U 46 podgolijskih sela živi 7.000 uglavnom starijih meštana. Žive od stočarstva i seče šume. Dosad su putevi bili više vododerine nego saobraćajnice, a od slabo razvijenog turizma nije bilo nikakve vajde.
 

Putevi na sve strane
 

Nikolić zasadio smrču

Nedavno je ovaj park prirode posetio predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je gorštacima obećao da će država graditi puteve, razvijati turizam, ulagati u poljoprivredu.


- Za pet ili deset godina ovde ćete videti ono što sada gledate u televizijskim prenosima iz Švajcarske. Ni tamo na početku nije bilo ništa bolje nego ovde. Doći će investitori, jer imaju poverenje u našu državu, ulagaće i Vlada Srbije, zaustavićemo krađe i korupciju, nećemo se zaduživati, ali ćemo ih privući dobrim programima - rekao je Nikolić naglasivši da Srbija treba da se vrati selu, gde postoje ogromni neiskorišćeni resursi i gde treba stvoriti uslove da deca rastu i žive kao i u gradu.


Zajedno sa ministrom građevina Velimirom Ilićem predsednik Nikolić se provozao novom trasom puta Odvraćenica - Kuti kojom će, kad na proleće budu asfaltirana još tri preostala kilometra, vrh Golije biti povezan sa opštinom Raška. Predsednik je simbolično označio i početak radova na putu Odvraćenica - Golijska reka, dužine 18 kilometara, koji će planinu povezati sa Ivanjicom. Od ranije je asfaltiran put Novi Pazar - Šaronje - Odvraćenica, a planina se povezuje i sa Sjenicom.


Podnožjem Golije, samo nekoliko kilometara od Odvraćenice, proći će i trasa koridora 11, autoputa koji će Beograd, preko Čačka i Peštera, povezati sa Crnom Gorom.

Opustela sela

- Putevi su glavni preduslov razvoja Golije, gradimo ih punom parom, sa svih strana planina će biti ispresecana modernim saobraćajnicama koje će, osim turizma, omogućiti razvoj poljoprivrede i stočarstva - obećao je ministar Velimir Ilić.


Rajko Sović, penzionisani lugar sa Golije, kaže da je od 2000. godine, kada je Golija proglašena za Park prirode pod zaštitom Ujedinjenih nacija, dolazak predsednika Nikolića i sve ono što nam je obećao, nešto je najlepše što nam se moglo desiti.

Novi putevi
 


- Uvereni smo da ovoga puta obećanja neće biti izneverena, da će država ulagati u Goliju, da će nadoknaditi sve što je propušteno u poslednjih nekoliko decenija i da ću konačno dočekati da moja planina, koju smatram najlepšom u Srbiji, zablista kao što danas blistaju Kopaonik ili Zlatibor, Golija je mnogo veća i lepša od njih, a kakve tek šume ima - priča Rajko Sović.


Dragoslav Tomović, jedan od retkih domaćina koji su ostali na Goliji, smatra da se moraju prvo vratiti ljudi na planinu:

U crkvi svetog Ilije
 


- Golija se ne može brže razvijati dok se ne zaustave seobe i ne vrati bar deo onih koji su zbog bespuća, siromaštva i nemogućnosti zaposlenja morali da odu!
 

Divlja gradnja


Na Odvraćenici je izgrađeno na stotine vikendica i kuća koje remete planove urbanista i budućih ulagača. Duže od tri decenije za Goliju niko nije mario, pa je gradio gde je ko stizao, objekti su nicali i tik uz izvor reke Studenice, po putevima i na lokacijama gde su planirani strateški objekti.


- Vas koji ovde živite i želite da od Golije napravimo moderan turistički centar molimo da više ne gradite na divlje, a od lokalnih samouprava tražimo da svaki objekat izgrađen bez dozvole odmah poruše. Gradnja će biti dozvoljena samo na mestima koja su za to predviđena, moramo sve učiniti i da Golija ne postane grad i da sačuva svoju prirodu - poručio je ministar Ilić. 

 

Sami podigli crkvu


Dobrovoljnim prilozima meštana i gostiju na Odvraćenici je, na placu koji je poklonio starosedelac Todor Ivanović, podignuta crkva Svetog Ilije koju je posetio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Sveštenik Rade Marić kaže da crkva još nije završena, jer je ponestalo novca za unutrašnje uređenje hrama i popravku krova. Ipak, u crkvi se održava služba, a skoro svakodnevno, zimi posebno, po neko od gostiju navrati da se pomoli Bogu i zapali sveću.

 

Smeštaj za 400 gostiju


Poslednjih godina na Goliju dolazi najviše turista iz Novog Sada, Pančeva, Subotice i drugih vojvođanskih gradova. Povećava se i broj ljubitelja skijanja iz Beograda, Kragujevca i Niša. Gostiju bi bilo znatno više da smeštajni kapaciteti nisu problem koji bi valjalo što pre rešiti. Golub Pendić kaže da u njegov hotel Golija može da se smesti 200 gostiju, a u sve ostale još toliko.


- U špicu sezone potrebno nam je bar hiljadu-dve ležaja, bez pomoći države i velikih firmi ovaj problem sami ne možemo rešiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online