Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 30.10.2012.
18:03
Beta A

Stefanović se posvađao sa Srbima sa severa Kosova?

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju četiri sata je raspravljao o toku dijaloga Beograda i Prištine i do sada postignutim sporazumima. Bivši šef pregovaračkog tima za pregovore sa Kosovom Borislav Stefanović je posle kraće polemike sa predstavnicima Srba sa severa Kosova napustio sednicu Odbora.

Nisam potpisao nijedan sporazum sa Prištinom i sve uredbe o sprovođenju tih dogovora usvojila je Vlada Srbije : Borislav Stefanović
 

Na sednici Odbora bili su ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, savetnik predsednika Srbije Mrko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, šef tima Beograda za tehnički dijalog sa Prištinom Dejan Pavićević, čelnici lokalnih samouprava na severu Kosova i vladika raško-prizrenski Teodosije.

Napustio sednicu

 

U raspravi na sednici Odbora predstavnici Srba sa severa Kosova su upozorili da je u pokrajini teška situacija koja se dramatično pogoršava, a predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kazao je da su do sada postignuti sporazumi sa Prištinom štetni i u suprotnosti sa nacionalnim i državnim interesima.

 

Na to je burno reagovao Borislav Stefanović, koji je naveo da ako Pantić smatra da su sporazumi na štetu Srba, neka kaže Vladi Srbije da hitno obori te dogovore.

 

Stefanović je kazao da nije potpisao nijedan sporazum sa Prištinom i da je sve uredbe o sprovođenju tih dogovora usvojila Vlada Srbije koje je potpisao tadašnji zamenik premijera Ivica Dačić.

 

Stefanović je posle kraće polemike sa predstavnicima Srba sa severa Kosova napustio sednicu Odbora.

Ministar Ivan Mrkić rekao je da država i njegovo ministarstvo raznim diplomatskim akcijama nastoje da onemoguće bilo kakvo utemeljenje državnosti Kosova i dalja priznanja nezavisnosti.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je da u ovom trenutku platforma o Kosovu ima oznaku državne tajne, ali da nijedan ključni princip za vođenje budućih pregovora sa Prištinom neće biti skriven od javnosti.

Odbor je odlučio da predloži parlamentu da se formira anketni odbor koji bi istražio kako je trošen državni novac za Kosovo od 2000. godine.

Formiranje anketnog odbora predložio je poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović koji je i bivši šef pregovaračkog tima Beograda u pregovorima sa Prištinom. Za taj predlog jedino nisu glasali poslanici Demokratske stranke Srbije.

Poslanik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić rekao je da nova vlast ima priliku da obori uredbe koje je donela prethodna vlada.

"Kritikujte Dačića i prethodnu vladu. Udarite po Dačiću i tako pokažite svoj patriotizam", poručio je Ostojić predstavnicima Srba sa severa Kosova.

Šef tima Beograda za tehnički dijalog sa Prištinom Dejan Pavićević je naveo da su svi do sada postignuti sporazumi sa Prištinom međunarodna obaveza i da imaju težinu međunarodnih sporazuma.

On je dodao da bi poništavanje tih dogovora moglo da izazove velike probleme u međunarodnim odnosima.

"Žao mi je što su Srbi sa Kosova postali moneta za potkusurivanje", kazao je Pavićević i pozvao Srbe iz pokrajine na sastanak radne grupe za sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine.

Pavićević je rekao da je Dačić protestovao zbog velikog broja sporazuma sa Prištinom, ali da je morao da potpiše uredbe vlade o sprovođenju tih dogovora jer je tada bio zamenik premijera.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.10.2012. 18:05
Moram da se slozim sa Borkom . Dacic se pravi naivan kao da nije bio clan predhodne vlade , kao da zandarmerija pod njegovom komandom nije tukla decu na Jarinju.
Utorak 30.10.2012. 20:41
Bandit iz nakota borisa tadić, danas je pobegao, nadam se da će ga stići ruka pravde bilo kad al će stić..Teško je kad narkotici popiju pamet al ni sa narko dolarima nije lakše..
Utorak 30.10.2012. 21:36
koji je ovo bezobrazluk da neko iz LDP-a koji cijelu predizbornu kampanju gradi na odricanju od kosova sad ima "muda"da navodno štiti kosovo i kosovske srbe.a što se svega u globalu tiće srbija bi trebala da raspiše referendum "kosovo ili evropska unija" i da se stavi tačka na to pitanje jer ovako samo somovi plivaju u mutnoj vodi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online