Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 30.10.2012.
13:22
Beta A

Traže poseban zakon o trans osobama

Organizacija Gayten-LGBT i Koalicija protiv diskriminacije zatražile su danas da se o položaju trans osoba (transeksualnih/transpolnih i transrodnih) donese poseban zakon i da se iz Radne verzije izmena Zakona o vanparničnom postupku brišu rešenja kojima je predviđena dozvola za pravnu promenu pola i rodnog identiteta.

Novi zakon predviđa da sud daje dozvolu za promenu pola
 

U saopštenju se navodi da Radna verzija Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, objavljena na sajtu Ministarstva pravde i državne uprave, tek sada reguliše statusna pitanja osoba koje su promenile pol, iako se u Srbiji već više od 20 godina vrše operacije promene pol.

"Međutim, činjenica da je država sada odlučila da ta pitanja reguliše nije nimalo ohrabrujuća vest, budući da će predložena zakonska rešenja, ukoliko budu usvojena, unazaditi i degradirati položaj trans osoba", piše u saopštenju.

Organizacija Gayten-LGBT i Koalicija protiv diskriminacije je navela da je u radnoj verziji zakona predviđeno da sud daje dozvolu osobi koja ulazi u proces promene pola da ga može započeti, što predstavlja potpuni apsurd i značajno umanjuje prava trans osoba, kao i da sud odlučuje i o promeni dokumenata lica koja su promenila pol.

Dodaje se da je ovakvo rešenje neustavno, nezakonito i ukazuje na to da članovi radne grupe koji su je pisali nemaju ni najelementarnija znanja o pitanju transpolnosti i transrodnosti, a pored toga takva rešenja su neustavna i nezakonita.

Prema Ustavu Republike Srbije svako ima pravo na ljudsko dostojanstvo i slobodan razvoj ličnosti, svako ima pravo na zaštitu svog psihičkog i fizičkog zdravlja. Nezamislivo je u demokratskom društvu da osoba od suda traži dozvolu suda da počne uzimati hormonsku terapiju, da izvrši operaciju, da dobije medicinsku uslugu, piše u saopštenju.

Utorak 30.10.2012. 13:34
ccc.... bolestima nikad' kraja....
Utorak 30.10.2012. 13:40
Nezamislivo je u demokratskom drustvu da osoba od suda trazi dozvolu da pocne uzimati hormonske terapije,da izvrsi opreacije,da dobije medicinsku uslugu. NORMALNO je i PRAVO posto troskove snosi drzava,na predlog med. strucnjaka,a sve to se moze obaviti bez ikakvih zahteva i dozvola od suda na SVOJ LICNI TROSAK,kao sto stranci dolaze u Srbiju i placaju iz svog dzepa jer je nekoliko puta jevtinije, a socijalno ne priznaje te troskove! u njihovim zemljama iako su socijalno osigurani...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online