Utorak 30.10.2012.
13:22
Beta

Traže poseban zakon o trans osobama

Novi zakon predviđa da sud daje dozvolu za promenu pola
 

U saopštenju se navodi da Radna verzija Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, objavljena na sajtu Ministarstva pravde i državne uprave, tek sada reguliše statusna pitanja osoba koje su promenile pol, iako se u Srbiji već više od 20 godina vrše operacije promene pol.

"Međutim, činjenica da je država sada odlučila da ta pitanja reguliše nije nimalo ohrabrujuća vest, budući da će predložena zakonska rešenja, ukoliko budu usvojena, unazaditi i degradirati položaj trans osoba", piše u saopštenju.

Organizacija Gayten-LGBT i Koalicija protiv diskriminacije je navela da je u radnoj verziji zakona predviđeno da sud daje dozvolu osobi koja ulazi u proces promene pola da ga može započeti, što predstavlja potpuni apsurd i značajno umanjuje prava trans osoba, kao i da sud odlučuje i o promeni dokumenata lica koja su promenila pol.

Dodaje se da je ovakvo rešenje neustavno, nezakonito i ukazuje na to da članovi radne grupe koji su je pisali nemaju ni najelementarnija znanja o pitanju transpolnosti i transrodnosti, a pored toga takva rešenja su neustavna i nezakonita.

Prema Ustavu Republike Srbije svako ima pravo na ljudsko dostojanstvo i slobodan razvoj ličnosti, svako ima pravo na zaštitu svog psihičkog i fizičkog zdravlja. Nezamislivo je u demokratskom društvu da osoba od suda traži dozvolu suda da počne uzimati hormonsku terapiju, da izvrši operaciju, da dobije medicinsku uslugu, piše u saopštenju.

2024 © - Vesti online