Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.10.2012.
09:17
D. Đorđević - Vesti A

Deset duša u tri sobice

Srboljub Đorđević, 51-godišnji poljoprivrednik iz sela Vlase kod Vranja, ima šestoro dece, u kući ih živi desetoro i ne žale se. Znaju recept kako da prežive, a to je rad od jutra do mraka.

 

- Imam suprugu Slađanu, sinove Miloša, Vladimira, Filipa, Nikolu, Marka i ćerku Miljanu. Sa nama živi moj otac Vlastimir i tašta Stanojka. Deset smo duša u tri sobice i jednom hodniku, ali ne žalimo se, imamo da jedemo i da preostane. E, drugo nemamo, recimo, kupatilo koje deca sanjaju - počinje priču Srba.


Žive složno, svako zna svoj posao, a da bi tako bilo, navike se moraju sticati još od najranijeg detinjstva.


- Decu učimo čim prohodaju da su najveće nesreće za čoveka bolest i glad. Pošto živimo svi zajedno, učimo ih da samo radom možemo da preživimo, da onaj koji hoće može da se školuje, da sutra može da se ženi i udaje i osnuje svoje domaćinstvo. Sinove Vladimira i Filipa, koji su u osnovnoj školi, ne podsećam šta treba da rade, već oni mene upozoravaju - kaže Srba.


Nadnica u Vojvodini

Porodica Đorđević na okupu
 

Njegov radni dan traje od pola pet ujutru do pola dvanaest uveče. Legne u dvanaest jer pola sata mu je potrebno da napravi raspored posla za sutrašnji dan.


- Supruga me prati u poslu, mada je ona sa taštom zadužena više za kuću, a ja s ocem i za štalu, svinjac, kokošarnik i ostale prostorije gde čuvamo koze, ćurke, plovke... Najstariji Miloš je moj glavni oslonac, ali da bi se imalo za decu za školovanje, on s jeseni ide kod rođaka u Čentu, u Vojvodinu. Tamo radi kao nadničar, ne bira posao jer se mnogo više plaća nego kod nas. Sve što zaradi, osim što potroši za put, pošalje kući jer svaki dinar ide u zajedničku kasu - ističe Srba.


Otpočeli su kuću u centru selu, pored reke Vetrnice, pokrili je, rupe zatvorili daskama i tu je za sada kraj.


- Naše domaćinstvo je u zaseoku Bara, u brda, kad padne kiša ili sneg, samo se peške može doći do kuće. Silazak sa brda za nas je Amerika. Vidimo da je mnogo loše u državi, ali verujemo u neka bolja vremena, da završimo započetu kuću, da sutradan bar dvojica sinova imaju po dve sobe i kupatilo i da mogu dostojanstveno da žive kao seljaci. Zasad niko od njih ne želi da napusti selo, a i gde bi?! - ubeđen je Srba.

Slađana Đorđević

Bave se sitnom poljoprivredom, čuvaju stoku, svinje, kokoške... Za stoku treba obezbediti seno, a ove godine bila je velika suša.


- Nama je milo da kažemo da imamo devet krava, tri teleta, sedam svinja, prasad, dve koze, 30 ćurke seljačke, pet ćurke tovne, 15 kokoški misirki, 40 kokoški domaćih, sedam plovki i gusku i gusana. Da bi se to prehranilo, pored toga što kupujemo malo stočne hrane, pod senom imamo 27 hektara. Od toga, sedam su naša, pet su pod ugovorom, a 15 obrađujemo, bez ugovora, za neku sitnu uslugu. Sadimo kukuruz i pšenicu. Kukuruz se ove godine spepelosao od suše, a pšenica je dobro ponela, što nas raduje jer ćemo imati dovoljno brašna za nas i živinu. Uprkos velikoj suši, uspeli smo da doteramo u štalu 4.000 bala sena - s ponosom priča Srba.


Seljak kao Isus


Sve to zahteva danonoćni rad, ali i mehanizaciju. Srba je na vreme mislio i svaki višak zarađenog novca ulagao u mašine.


- Imamo traktor, dva motokultivatora, balirku, kosačicu, plugove, drljaču, samo nemamo sakupljačicu sena. Košta oko 600 evra, ali ne stiže se, a velika je želja da je imamo i kompletiramo mašine koje su nam potrebne - kaže Srba.


Mašina ima, a na njima ne može da radi samo Srba. Kad je tu Miloš, preuzima traktor, za balirku je zadužen Vladimir, a za kosačicu Filip. Posla nisu pošteđeni ni najmlađi Nikola i Marko. Jedino Miljana pomaže majci oko kuće kada je u selu, inače, ona u Vranju živi u internatu i odličan je đak trećeg razreda poljoprivredne škole.

- Miloš radi sa mnom najteže poslove, posebno kad treba da beremo i doteramo drva. Drva sečemo u susednom selu Trsteni, koja je tik pored administrativne granice s Kosovom. Nemamo našu šumu, ali sečemo šumu naše kume. Sečemo i teramo za nas, za njenu porodicu i nešto za prodaju. Težak je to posao i tu mi najviše pomaže najstariji sin Miloš. Sada, kada je u pečalbu, njegov posao preuzima Vladimir. Naravno da ga pazim da se ne pokida u poslu i ne upropasti zdravlje, radi s motornom testerom srednje jačine i seče buke i hrastove srednje veličine. Izveštio se, sam ode, jer ja moram na druge poslove. Kad uveče odem u šumu, on spremio četiri do šest metara kubnih, izvukao ih pored Trstenske reke i čeka da ih utovarimo u traktor - ističe Srba.


A sinovi rade sve. Filip je sam pokosio svu travu, Vladimir je 4.000 bala napravio. Najmanji Nikola i Marko bale su povezivali kanapom i dovlačili ih do puta. Kućica, nasleđena od predaka, stara, ali pričvršćena podseća na minula vremena iz prve polovine prošlog veka. Ipak, ova skromna desetočlana porodica spremna je za zimu.


- Imaćemo hranu za nas i za stoku. Zbog suše stoka se masovno prodaje u našem kraju i to ispod cene. Ljudi nemaju čime da je hrane. Žalosno je gledati u četvrtak, kada je pijac u Vlase, kako grupa nakupaca iz Vranja, Leskovca i grupa Albanaca s Kosova dere kožu seljacima, gde se kupuje krava, a tele ostaje džabe. Seljak se muči kao Isus, a korist imaju samo nakupci koji dođu s evrima u džepu - tvrdi Srba.
 

Hleb od kamena


Iako ima mnogo posla oko stoke i livada, ova porodica stiže da obradi povrće u dva plastenika.


- Gajimo papriku, paradajz i kupus, isključivo za naše potrebe. Mene je muka naterala da se užasavam gladi jer se sećam 1969. godine, velike suše, pa poplave i gradobije, a mi smo sve ručno radili, imali kravu-dve i nešto kokošaka. Hrane niotkuda jeo se tvrd kao kamen hleb od kukuruza natopljen vodom, puna tri meseca. Tada sam rekao sebi da dok sam živ neću dozvoliti da mi dete kaže da je gladno - priču Srba.

 

Bog poživeo lekare


- Filip je čudo od deteta. Prošle godine u decembru jedva smo mu spasli život, puklo mu je slepo crevo, pa muka dok ga odnesosmo u bolnicu u Vranje, oni hoće da ga ostave za vikend i sređuju u ponedeljak, ali, srećom, rasvesti nas jedan doktor, bog da ga poživi, rekao da vodimo dete odmah za Niš, počesmo da vičemo i pretimo i tako bi. Dete stiže u Niš u poslednji čas, jako bilo, izdrža operaciju i brzo se oporavi. Oni doktori, na niškoj klinici, to još nismo videli. Nema veze što smo iz Vlase, primili su dete i nas kao da smo na na nekog predsednika rođaci - priča Srba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online