Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.07.2015.
00:13
D. Đorđević - Vesti A

Bitka za hleb: "Gazde su me tukle kao vola u kupusu"

Dobar dan! Dobra vam Bog dao! Od čega živite? Od muke, dočekuje nas pre vremena ostareo, 44-godišnji Goran Bojković, na jednoj od brojnih krivina planinskog sela Gornji Punoševac, 30-ak kilometara udaljenog od Vranja. Obučen je u odelo što mu dali meštani. Usred upeklog julskog podneva pantalone su mu uvučene u zimske čizme, ima majicu, izbledelu, ali čistu. Znoj mu curi niz vrat praveći brazde na leđima.

Kako se braniti od zla: Goran Bojković

- Jutros sam rano ustao da u obližnjoj šumi nakupim suvog granja za loženje šporeta, trebaće danas da umesim hleb, mora da jedem, zavijaju mi creva, a drugo nemam - kao da se pravda. Sada živi u privremenom domu, koji se na obronku brda nakalemio i pružio mu utočište zahvaljujući dobrim ljudima, meštanima koji su se iselili.

Kuća, vajat za drva, štala koja zvrji prazna. Tu je i česma sa dovedenom izvorskom vodom. Dvorište pokošeno. O domaćinstvu vodi računa Goran, jer ga koristi.

- Onoliko koliko mogu, toliko pazim, a moje mogućnosti su male, osim volje da radim. Hvala komšijama koji mi dadoše kutak gde mogu da prespavam, neka ih Bog blagoslovi i čuva od demona koji su svuda u Srbiji. Da nije njihovog dobra morao bih da spavam u nekoj štali, pa kad se više ne bude moglo, tu su uže i greda - priča Goran uz duboki uzdah.

Marš, robe

U kući koristi jednu sobu, ogaravljena je od dima.

Poljski nužnik

Dim navire sa svih strana iz pohabanog šporeta.

- Dobre komšije su mi dale da koristim njihovo domaćinstvo kako bi se sačuvalo ognjište i plavičast oblak iz njihovog odžaka. Ne radim nigde. Ako me neko pozove iz ovog našeg kraja, poznatog kao Sveti Ilija, odem i radim, bilo šta, za onoliko novca koliko mogu da pruže.

Osudio me Bog i moja porodica i ostadoh sam, pustinjak na ovom svetu! Oca i majku nemam, a šira familija me najurila iz kuće. Imao sam pravo da ostanem u svom domu, ali, izgleda, nije bilo mesta za mene. Sve sam okusio na ovoj svojoj poderanoj koži, da li ispaštam nečije grehe samo dobri Bog zna - seda Goran za drveni sto.

Soba je počađavela od dima, u šporetu pucketa granje sasušenog bagrema. Širom otvoren prozor ne pomaže, do daha se teško dolazi.

Omalen, koščat, sa dugim rukama i krivim nogama koje dok hoda kao da kose travu, sa nabreklim žilama na vratu, pokušava da se sabere i otvori dušu.

- Mnogo su me gazde tukle, dok sam radio kod njih. Krvnički i to samo kada treba da mi isplate nadnicu. "Mrš", čulo bi se, i onako prebiven, umoran od života, jedva sam se dovlačio kući u Gornji Punoševac, a pešačio sam i po desetak kilometara kozjim stazama. Padao, dizao se, širio ruke u pravcu neba, plakao kao dete - kazuje Goran svoju gorku ispovest, sudbinu modernog roba u Srbiji.

Nikakav život

- Nisam lud kako neki misle, još sam svestan i pametan. Volim život, pa bio nikakav kao što je sada - kaže Goran, spreman da se i dalje bori sa gazdama za hleb svoj nasušni.

Iako su ga gazde smatrale za božjeg čoveka, prema njemu su se odnosile kao sledbenici đavola.

- Nisam ni glup ni budala, svestan sam i pametan čovek. To što sam ubog i siromašan ne daje im za pravo da se prema meni odnose gore nego prema stoci. Više puta sam radio kod pojedinih seljaka po dan-dva, ali i po nedelju i više.

Kada bi došlo vreme da me isplate, a dnevnica je bila i do 500 dinara (četiri evra), skočili bi na mene i gabrovim prutom me isprebijali kao vola u kupusu, govoreći: "To si zaradio radeći, marš da ne dobiješ duplu porciju" - priča Goran, koji osim trpljenja ne zna šta bi drugo uradio.

Pištolj u glavu

Najveću traumu je zaradio kod jednog gazde iz Vranja, kada mu je sekao drva pet dana, a on ga zamalo nije ubio pištoljem.

- Radili smo naporno, teglili drva kao kljusad samaraška iz dubodolina do prohodnog puta. Pet dana, pet dnevnica po 10 evra, za mene golema para. Kaže mi gazda: "Platiću ti za mesec dana, kad prodam drva." Radio je na veliko, izgleda da je sekao drva koja nisu njegova, ali to je u mom kraju uobičajeno. Prođe mesec-dva, on se ne javlja. Prođe godina i rešim se da odem kod njega. Odem, kucam na vrata, izlazi moj gazda, uvodi me u hodnik, postavlja na stolicu i pita: "Zašto si došao?" Kad sam zatražio svoje nadnice, on otvori fioku na obližnjem kredencu, izvadi ogroman pištolj i cev mi nasloni na čelo. Oduzeo sam se od straha. "Hoćeš li sad da ti platim ili odmah", drao se. I tako ja pobegnem glavom bez obzira - priča Goran.

Nema nikakvih prihoda. Od dnevnice, kad radi i kad je dobije, prvo kupi džak brašna i donese ga na ramenu, od prodavnice u centralnom selu na Bareliću do kuće, noseći ga peške šest kilometara. Osim hleba, pečuraka kad ih ima i šumskih plodova, jede i malo povrća kad mu neko od gazda podari dok radi kod njih. Mesa nije probao godinama.

Od odeće i obuće Goran ima ono što mu drugi daju. Staro, iznošeno, pocepano. Šta će, mora da živi. Razmišljao je da digne ruku na sebe, ali ne može!

Greška u spisku građana
Goran se nije mirio sa uperenim pištoljem, otišao je u vranjsku policiju, a tadašnji načelnik službe, koji je kasnije smenjen, kada ga je saslušao, rekao mu je:
- Dobro si prošao, mogao je 'ladno da te ubije i nikom ništa. Ko može da dokaže da ga nisi napao i da te nije ubio u samoodbrani? Idi, dobro si postupio, mani se dnevnica!
Goran je tako odustao od svojih nadnica jer je ovaj Vranjanac poznat po nasilništvu.
- Nikom ne bi odgovarao jer sam, ja, očigledno greška u spisku građana Srbije - kaže Goran.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online