Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 29.10.2012.
01:48
Danas A

Nemačka bila protiv teritorijalnog integriteta Kosova

Nemačka nije bila za to da se u godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije stavi formulacija "teritorijalni integritet Kosova", jer su vlasti u Berlinu smatrale da je to kontraproduktivno, piše beogradski Danas.

Nemci bili protiv formulacije "teritorijalni integritet Kosova" ali je ona usvojena
 

Ipak, Nemci očekuju da srpske vlasti promene stanje na severu Kosova, jer će jedino na taj način Srbija dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom.

Kako je rečeno Danasu, Nemačka čeka da Vlada Srbije predstavi dugo najavljivanu platformu o Kosovu kako bi videla u kom smeru srpska vlast želi da ide kada su u pitanju evrointregracije.

"Prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić je već nekoliko puta dolazio u Berlin i nemačkim zvaničnicima obećavao da će Srbija uraditi sve kako bi nastavila put ka EU, ali berlinske vlasti žele da se uvere da će državni vrh u Beogradu zaista učiniti nešto na normalizaciji odnosa s Prištinom posebno kada je reč o situaciji na severu Kosova", navode sagovornici lista.

Vladajuća koalcijija CD/CSU "zateže" oko proširenja EU

Što se tiče proširenja EU, vladajuća koalicija CDU/CSU u Nemačkoj trenutno zateže oko tog pitanja, jer zna da na taj način može da prikupi glasove onih koji su protiv proširenja, pogotovo jer se izbori održavaju sledeće godine. Inače, u Nemačkoj samo 20 odsto građana podržava proširenje EU što je najniži postotak od svih 27 članica Unije. "Naravno, glavni razlozi su kriza u evrozoni, loša situacija u Bugarskoj i Rumuniji, otvorena politička pitanja, poput Kosova, i slabe ekonomije zemalja koje žele da uđu u EU. Vrlo je izvesno da će nakon ulaska Hrvatske i Islanda, naredni kandidat morati da čeka od 10 do 15 godina", ukazuju sagovornici iz Berlina.

Ono što je još važno za Nemačku a što se ne uzima dovoljno u obzir je i to što Nemačka trenutno ima 1.600 vojnika na Kosovu i zbog toga im je veoma bitno da između dve strane vlada mir i stabilnost.

Bez srpske inicijative ka boljim odnosima s Kosovom vlasti u Beogradu neće dobiti datum početka pristupnih pregovora čak ni sledeće godine, naglašavaju izvori iz Berlina, dodajući da je Nemačka svesna da zbog kosovskog pitanja Srbija može da "skrene s puta" ka članstvu u Uniji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.10.2012. 04:03
Пазите сад. Ово је незванична вест. Немцима ништа не треба веровати. То је Гебелсова школа. Као они су били против, а они све замесили. Можда су били против таквог редоследа потеза, али па управо они желе и уцењују нас са независношћу Косова зарад освете према Србима, због Првог и Другог Светског Рата. Будите опрезни са оваквим вестима јер може бити да су намерно подметнуте а поготово због тога што: "рекао нам поверљиви извор из немачке владе" Ма ајте молим вас.
Ponedeljak 29.10.2012. 07:37
Nemci su se pokazali kroz istoriju kao patoloski neprijatelj srba . Ova informacija je samo metod specijalnog rata i plasiranja lazi koje im mogu koristiti da zavedu naivne .
Ponedeljak 29.10.2012. 10:29
Још једна подметачина непријатељске пропаганде. Све је ово њихово масло и треба им избити адут уцена из руку јасним"не" ка ЕУ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online