Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 29.10.2012.
01:05
Đ. Barović - Vesti A

Poruke mržnje iz Mađarske

U nekoliko odvojenih incidenata, u Sent Andreji i Budimpešti na više crkava i školskih objekata sredinom nedelje su osvanuli grafiti uvredljive sadržine, od kojih je najgori: "Smrt četnicima" ili "Za svakog Mađara u južnoj Krajini, deset Srba".

Mržnja: Ekstremizam na delu
 

Ovi grafiti su osvanuli u noći između srede i četvrtka na zidu ograde Srpske saborne crkve u Budimpešti, na zgradi crkve u Sent Andreji i ispred ulaza u obrazovni kompleks u Budimpešti u kome se nalaze srpska gimnazija, osnovna škola i đački dom "Nikola Tesla", a na Tekelijanumu su ostavljeni leci na kojima su opisani incidenti koji su se dogodili u Vojvodini, a koje su navodno izazvali Srbi.

Nemiri od utorka

Incidenti upereni protiv srpske zajednice u Mađarskoj počeli su još prošlog utorka, kada je grupa "nezadovoljnih građana" demonstrirala ispred srpske ambasade u Budimpešti. Prema rečima prvog čoveka srpske zajednice, Ljubomira Aleksova, u dvomilionskom, glavnom gradu Mađarske živi tek između 1.000 i 2.000 Srba.


Povod za incidente

Navodni povod za divljanje protiv Srba označava se incident od pre dve nedelje u Temerinu, kada je grupa mladića iz Omladinskog pokreta 64 županije istukla nekolicinu vršnjaka srpske nacionalnosti pošto su prethodno izbačeni iz lokala gde su uzvikivali nacionalističke pokliče. Policija je odmah reagovala i protiv petorice odgovornih su podnete krivične prijave.


- Reč je o incidentima koji su izazvali zabrinutost i uznemirenje u srpskoj zajednici u Mađarskoj koja je ionako mala, broji tek oko 10.000 ljudi. Ipak, u ponedeljak ćemo se obratiti vlastima kako bismo sprečili eskalaciju nasilja - kaže za "Vesti" predsednik samouprave Srba u Mađarskoj, Ljubomir Aleksov.

Natpis u Sent Andreji uzmenirio Srbe u Mađarskoj
 


Prema njegovim rečima, krajnje je indikativno što su se na meti vandala našle verski i obrazovni objekti, ali i što uvek do ovakvih incidenata dolazi uoči dogovora o pospešivanju odnosa dve zemlje i dva naroda.


- Na sreću, verujem da je srpska zajednica u Mađarskoj svesna da je to ispad ekstremne grupacije i ništa više od toga - kaže Aleksov.

Grafit mržnje

Na zidu Srpske saborne crkve u Budimpešti osvanulo je više grafita među kojima je najveći bio "Smrt četnicima".


Protonamesnik Srpske saborne crkve u Budimpešti, Zoran Ostojić, kaže da je grafit na zidu Porte napisan crnom farbom, dugačak šest i metar širok.


Istovremeno, na zidu ograde crkve u Sent Andreji napisano je "Za jednog Mađara iz južne Krajine, deset Srba". Ekstremni Mađari južnom Krajinom inače označavaju teritoriju Vojvodine.

Nije svejedno: Jovanka Lastić

U saopštenju mađarske policije navodi se da su vandali, u poslednjih nekoliko dana, sprejevima u boji išarali zid Srpske pravoslavne crkve i spomen-ploču srpskom piscu Jakovu Ignjatoviću u Sentandreji, koji je ostavio najupečatljivija svedočanstva o Srbima u ovom gradu na jugu Mađarske.


Nekoliko grafita je osvanulo i ispred srpske osnovne škole, a najupečatljiviji je "Pustite Mađare da žive u južnoj Krajini".


- Zbog nacionalnog praznika imali smo mini jesenji odmor tako da nikoga nije bilo u školi, jer nastava počinje 5. novembra, međutim nije sve jedno. Poslednjih nekoliko meseci, posebno u Budimpešti, intenzivirani su napadi na Rome i Jevreje, posebno rabine, pa je zabeleženo i nekoliko fizičkih nasrtaja.

Srbi zabrinuti: Ljubomir Aleksov
 

- Nadam se da su ovi grafiti samo izdvojeni incident i da neće prerasti u nešto mnogo opasnije. Nije sve jedno kada shvatimo da je neko listao imenik kako bi pronašao koje su sve srpske institucije u Mađarskoj - kaže za naš list Jovanka Lastić, direktorka osnovne škole.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.10.2012. 09:14
Кад год је економска криза долази и до појаве деструктивности.У минулим временима то је било тако.Да ли је ова појава фашизма у Мађарској,али и Аустрији,Немачкој,Холандији...и криза духовних вредности?Познато је да у таквим државама људи тражећи духовни мир лутају од вере до вере.Знам да у Мађарској постоје православни мађари,али и мноштво других верских заједница.Оно што су биле некада културне вредности сада су потиснуте у други план,а њихово место су заузеле антикултуралне вредности запада.Младима се утискује у свест насиље и мржња. Сигурно је да историјски гледано мађарски фашисти имају више разлога да мрзе хрвате,али ђаво не мирује.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online