Ponedeljak 29.10.2012.
01:05
Đ. Barović - Vesti

Poruke mržnje iz Mađarske

Mržnja: Ekstremizam na delu
 

Ovi grafiti su osvanuli u noći između srede i četvrtka na zidu ograde Srpske saborne crkve u Budimpešti, na zgradi crkve u Sent Andreji i ispred ulaza u obrazovni kompleks u Budimpešti u kome se nalaze srpska gimnazija, osnovna škola i đački dom "Nikola Tesla", a na Tekelijanumu su ostavljeni leci na kojima su opisani incidenti koji su se dogodili u Vojvodini, a koje su navodno izazvali Srbi.

Nemiri od utorka

Incidenti upereni protiv srpske zajednice u Mađarskoj počeli su još prošlog utorka, kada je grupa "nezadovoljnih građana" demonstrirala ispred srpske ambasade u Budimpešti. Prema rečima prvog čoveka srpske zajednice, Ljubomira Aleksova, u dvomilionskom, glavnom gradu Mađarske živi tek između 1.000 i 2.000 Srba.


Povod za incidente

Navodni povod za divljanje protiv Srba označava se incident od pre dve nedelje u Temerinu, kada je grupa mladića iz Omladinskog pokreta 64 županije istukla nekolicinu vršnjaka srpske nacionalnosti pošto su prethodno izbačeni iz lokala gde su uzvikivali nacionalističke pokliče. Policija je odmah reagovala i protiv petorice odgovornih su podnete krivične prijave.


- Reč je o incidentima koji su izazvali zabrinutost i uznemirenje u srpskoj zajednici u Mađarskoj koja je ionako mala, broji tek oko 10.000 ljudi. Ipak, u ponedeljak ćemo se obratiti vlastima kako bismo sprečili eskalaciju nasilja - kaže za "Vesti" predsednik samouprave Srba u Mađarskoj, Ljubomir Aleksov.

Natpis u Sent Andreji uzmenirio Srbe u Mađarskoj
 


Prema njegovim rečima, krajnje je indikativno što su se na meti vandala našle verski i obrazovni objekti, ali i što uvek do ovakvih incidenata dolazi uoči dogovora o pospešivanju odnosa dve zemlje i dva naroda.


- Na sreću, verujem da je srpska zajednica u Mađarskoj svesna da je to ispad ekstremne grupacije i ništa više od toga - kaže Aleksov.

Grafit mržnje

Na zidu Srpske saborne crkve u Budimpešti osvanulo je više grafita među kojima je najveći bio "Smrt četnicima".


Protonamesnik Srpske saborne crkve u Budimpešti, Zoran Ostojić, kaže da je grafit na zidu Porte napisan crnom farbom, dugačak šest i metar širok.


Istovremeno, na zidu ograde crkve u Sent Andreji napisano je "Za jednog Mađara iz južne Krajine, deset Srba". Ekstremni Mađari južnom Krajinom inače označavaju teritoriju Vojvodine.

Nije svejedno: Jovanka Lastić

U saopštenju mađarske policije navodi se da su vandali, u poslednjih nekoliko dana, sprejevima u boji išarali zid Srpske pravoslavne crkve i spomen-ploču srpskom piscu Jakovu Ignjatoviću u Sentandreji, koji je ostavio najupečatljivija svedočanstva o Srbima u ovom gradu na jugu Mađarske.


Nekoliko grafita je osvanulo i ispred srpske osnovne škole, a najupečatljiviji je "Pustite Mađare da žive u južnoj Krajini".


- Zbog nacionalnog praznika imali smo mini jesenji odmor tako da nikoga nije bilo u školi, jer nastava počinje 5. novembra, međutim nije sve jedno. Poslednjih nekoliko meseci, posebno u Budimpešti, intenzivirani su napadi na Rome i Jevreje, posebno rabine, pa je zabeleženo i nekoliko fizičkih nasrtaja.

Srbi zabrinuti: Ljubomir Aleksov
 

- Nadam se da su ovi grafiti samo izdvojeni incident i da neće prerasti u nešto mnogo opasnije. Nije sve jedno kada shvatimo da je neko listao imenik kako bi pronašao koje su sve srpske institucije u Mađarskoj - kaže za naš list Jovanka Lastić, direktorka osnovne škole.

2024 © - Vesti online