Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 27.10.2012.
12:34

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

"Verujem da ćemo savladati mafiju"

Prvi put mi se čini moguće da neko ko je bio ministar ili je to sada završi u zatvoru zbog zloupotrebe službenog položaja. Bitna je uloga Tužilaštva, očekujem da se naše sudije i tužioci ugledaju na italijanske kolege koji su zadali odlučujući udarac mafiji, kaže za "Vesti" Željko Ivanji, savetnik potpredsednice Vlade Suzane Grubješić za pitanja korupcije, pravosuđa, bezbednosti i ljudskih prava.

Željko Ivanji, savetnik u Vladi za borbu protiv korupcije

Da li verujete u najave da će ministri biti jednaki pred zakonom sa građanima?
- Bitno da Tužilaštvo i policija sarađuju, što do sada nije bio slučaj. Ukoliko na hiljade krivičnih dela i dalje čuče spakovani u nekoj fioci, a pravosnažnih presuda nema ni na vidiku, teško je bilo koga ubediti da ćemo istrajati u borbi protiv korupcije.


Zašto je to tako?
- Do sada je saradnja između policije i Tužilaštva i Vlade bila loša. Saradnje je bilo u slučajevima organizovanog kriminala, ratnih zločina, pa tu nisu izostali ni rezultati.


Kakva je sada situacija?
- Prvi put tužioci, policija i Vlada sarađuju. Sve zavisi od rada Tužilaštva koje mora da uzme aktivnu ulogu u rasvetljavanju ovih slučajeva. Svuda u svetu tužioci su bili lideri borbe protiv korupcije, nisu to bili policajci.

Vučić je hteo da kaže...

U kakvoj to državi živimo ako potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavljuje da su na njega "krenuli" Mišković i Đilas?
- Pretpostavljam da je Vučić hteo da kaže da su centri moći u našoj zemlji upravo Mišković i Đilas.

Ali, naši tužioci i sudije kao da zaobilaze slučajeve korupcije u koju su umešani funkcioneri?
- Čuo sam njihove priče da su im male plate, da ne žele da rizikuju... Svako od nas mora imati ličnu odgovornost kad je korupcija u pitanju. Mnogi se sakrivaju iza institucija - policije, sudova, države, umesto da budu hrabri i krenu u borbu. Zato stalno navodim primere italijanskih tužioca Falkonea i Borselinija, koji su zadali odlučujući udarac mafiji. U Hrvatskoj je, na primer, glavni tužilac u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv korupcije izdejstvovao proces protiv Sanadera.


Najavljuju se hapšenja ministara, da li je i kada u Srbiji neki ministar bio u zatvoru zbog zloupotrebe položaja?
-Mislim da je bilo nekih slučajeva 90-ih godina prošlog veka. Pritvor je jedno, ali se često dešava da dok su neki "bitni ljudi" u istražnom zatvoru, svedoci optužbe počnu da svedoče u njihovu korist. Suđenja se odlažu, a pravosnažne presude nigde.


Opet korupcija?
- O tome govorimo, postoji na svim nivoima. Ipak, prvi put mi se čini da je u Srbiji moguće da i neko ko je ministar ili bivši funkcioner a radio je protiv zakona završi tamo gde mu je mesto - u zatvoru.
 

Mito za zdravlje

Šta kaže Evropska komisija?
- Kao ključne oblasti u kojima korupcija cveta naveli su nam prošli put obrazovanje i zdravstvo. A ja sam siguran da u trenutku dok ovo govorim na hiljade građana u Srbiji nude mito nekom lekaru. Ranije su upozoravali na korumpiranost prilikom izdavanja građevinskih dozvola. Naravno, nezaobilazne su javne nabavke i javna preduzeća.

POVEZANE VESTI

Subota 27.10.2012. 13:39
A sta bi reko da si u republici srpskoj napr. doboj u krug 20 km. gdje se panduri dzabe griju da cute odakle drva dolaze, od naplaceni kazni odplacuju kredite itd.itd. a odgovorni isto cute jer i oni od toga profitiraju.Da nam svima bude jasno da korupcija nikad izumriet nece ma da bilo u cemu.
Nedelja 28.10.2012. 02:08
Tesko je pobediti mafiju.
Nedelja 28.10.2012. 07:08
Još jedna parola, već se izlizala od korišćenja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online