Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 26.10.2012.
13:21 >> 14:53h
rts rs A

Nikolić u Makedoniji

Predsednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov ocenili su nakon današnjeg razgovora u Skoplju da su odnosi dve zemlje odlični i da pitanja oko kojih ne postoji saglasnost treba rešavati kroz dijalog.

 Prva zvanična poseta Makedoniji
 

Ivanov i Nikolić novinarima su posle razgovora rekli da i Makedonija i Srbija imaju saglasne stavove o budućnosti koju obe zemlje vide u priključivanju EU.

Predsednik Makedonije kazao je da je jedno od pitanja o kojima Beograd i Skoplje imaju različite stavove jeste pitanje odnosa Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve ali je dodao da crkvene probleme treba da rešavaju crkve.

Srpski predsednik Nikolić složio se da države treba da pomognu crkvama da probleme reše kroz dijalog izrazivši nadu da će SPC i MPC slediti primer dve države između kojih vladaju dobri odnosi i prijateljstvo.

Pitanja crkve traže i odgovore crkve a mi smo tu da bismo pomogli da crkvene valsti nađu način da se dijalog nastavi, rekao je Ivanov.

Nikolić je zahvalo domaćinima na mogućnosti da se obeleži 100. godišnjica Kumanovske bitke rekavši da je u bitkama u Prvom balkanskom ratu od osmanske vladavine oslobođeno i Kosovo i Skopje.

Na pitanje kakav je stav Beograda o sporu Atine i Skolja oko imena Makedonije Niklić je rekao da Srbija ima prijateljske odnose i sa Makedonijom i sa Grčkom ali da Beograd nije i neće promentii stav o tome da priznaje Makedoniju pod njenim ustavnim imenom.

Grčka negoduje zbog stava Nikolića oko Makedonije

Posle razgovora dvojice predsednika planiran je i susret delegacija dveju zemalja. U delegaciji Srbije je i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Nikolić, kome je ovo prva zvanična poseta Makedoniji na funkciji predsednika, razgovaraće kasnije danas i sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim i predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim.

Planirano je i da predsednik Srbije danas položi venac na Spomenik palim herojima za Makedoniju. Kako je najavljeno, Nikolić će sutra obići tri srpska domaćinstva u mestu Sretenovo i zajedno sa sa makedonskim predsednikom prisustvovati tradicionalnoj rakijadi u Valandovu.

Trećeg dana posete Nikolić će prisustvovati svečanosti obeležavanja stogodišnjice Kumanovske bitke i položiti venac poginulim junacima.

POVEZANE VESTI

Petak 26.10.2012. 16:58
Izdajnik je ..Zasto u Makedoniju ,zasto ne u Grcku. Zar stvarno postoji tako glupih ljudi? GRCKA JE UVEK POMAGALA SRBIMA U BALKANSKIM RATOVIMA I NE PRIZNAJE KOSOVO MAKEDONCI SU NAS IZDALI I PRIZNALI KOSOVO KAO DRZAVU NIKOLIC JE INTELIGENTAN KAO TARABA
Petak 26.10.2012. 17:29
Makedonija nam je uvek okretala ledja, ne verujem da ce ostvariti neku saradnju sa njima.
Subota 27.10.2012. 07:06
Gde bi Nikolić, nego na rakijijadu. Samo da ne degustira previše, tada će biti izjava koje će morati da se demantuju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online