Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 25.10.2012.
19:34
Beta A

Šta je Hejg savetovao državnom vrhu?

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je izjavio da bi Srbija, konkretnim koracima u "relativno kratkom roku", mogla da uveri Evropsku uniju da je posvećena dobrosusedskim odnosima što je ključno za dobijanje datuma pristupnih pregovora. On je posle sastanka sa državnim vrhom ukazao da treba nastavati dijalog s Prištinom, primeniti postignute sporazume i ostvariti napredak u uklanjanju "paralelnih bezbednosnih struktura" na severu Kosova, dok bi zdravstvene i obrazovne strukture trebalo učiniti transparentnijim, navodi se u saopštenju Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg
 

"Ne osuđujemo ceo srpski narod za rasizam"

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg rekao je danas da ljudi u njegovoj zemlji ne osuđuju ceo srpski narod za navodni slučaj rasizma na fudbalskoj utakmici u Kruševcu i da je potrebno sačekati rezultat istrage.

"Ne tvrdimo da smo savršeni i ni za šta ne optužujemo ceo srpski
narod. Svakako ne verujemo da su Srbi rasisti koji vole da gledaju
ovakve stvari na fudbalksim utakmicama. Svi moramo da se izborimo sa tim problemom", rekao je Hejg u intervjuu za RTS.

"Mi ćemo u Britaniji sačekati rezultate istrage. Jednu sprovodi
Evropska fudbalska unija (UEFA), a i premijer Srbije Ivica Dačić dao je primerene komentare o ovom događaju, a mislim da je rekao da će
početi istraga, tako da ćemo sačekati rezultate", kazao je on.

Britanski ministar spoljnih poslova je istakao da je bitno da se ljudi
ne osuđuju unapred.

"To su konkretni koraci koje Srbija može da ostvari u relativno kratkom vremenskom periodu, a koji mogu da uvere Evropsku uniju u posvećenost Srbije dobrim odnosima sa susednim drzavama", istakao je Hejg.

Britanski ministar je izrazio zadovoljstvo zbog posvećenosti predsednika Tomislava Nikolića i Vlade Srbije nastavljanju dijaloga s Kosovom i pozdravio, kao "bitan prvi korak", sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija.

"Ovaj dijalog treba da se nastavi - što će značiti da obe strane treba da rade na napretku ka vidnom i održivom poboljšanju odnosa.

Srbiji je neophodno da načini prvi korak time što će primeniti već postignute dogovore iz prethodnih rundi dijaloga i napraviti dalje dogovore o tehničkim pitanjima", rekao je on.

Hejg je rekao da je Srbija zabeležila značajan napredak, a da za početak pristupnih pregovora treba da ispuniti uslove koje je Evropski savet odredio marta ove godine.

"Izveštaj o napretku je takođe jasan - o potrebi da se nastave unutrašnje reforme, dobrosusedski odnosi, uključujući odlučno angažovanje na normalizaciji odnosa s Kosovom", naveo je on.

"Mi bismo takođe želeli da vidimo napredak Srbije u uklanjanju nelegalnih paralelnih bezbednosnih struktura na Kosovu, kao i napredak u obezbeđivanju da paralelne strukture zdravstvene zaštite i obrazovanja budu transparentne i stabilne", rekao je Hejg, navodi britanska ambasada.

Hejg je iz Prištine došao u Beogradu gde sastao s Nikolićem, Dačićem, s prvim potpredsednikom Vlade Aeksandrom Vučićem i potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, kao i s predstavnicima opozicije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.10.2012. 23:08
Какве бре паралелне безбедносне структуре ?! Ко је овде паралелан ? План им је да протерају што више људи, под изговором укидања безбедносних структура, оптужиће појединце да су нарушавали уставом утврђени поредак тзв Р. Косова, изазивали нереде, нападали стране војнике, нелегално прелазили границу, избегавали плаћање пореза, оштетили буџет Р. Косова, а онда ће ови из страха и без подршке наше земље морати да се иселе са својим породицама да не би робијали зато што су бранили своју земљу и свој народ и зато што неће да живе у шиптарској земљи. За њима ће поћи многи који су иоле учествовали, а велика већина јесте, и ту лавину више нико неће моћи да заустави.
Petak 26.10.2012. 11:25
Да Србија има иоле самопоштовања, теби би гостопримство било ускраћени само због изјава које си дао код шиптара. Ни би био у ситуацији да институције у Србији називаш "нелегалним и паралелним" и не би тражио "добросуседске" односе у оквиру Србије. И то што сте ви националистичка стока пребацивао на Србе. Научите прво да се понашате у гостима! Али у Србији су на власти ваше слуге па ти се може...
Četvrtak 30.05.2013. 02:28
После овога само рећи да Енглеска подржава улазак Србије у ЕУ, све остало низ воду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online