Četvrtak 25.10.2012.
19:34
Beta

Šta je Hejg savetovao državnom vrhu?

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg
 

"Ne osuđujemo ceo srpski narod za rasizam"

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg rekao je danas da ljudi u njegovoj zemlji ne osuđuju ceo srpski narod za navodni slučaj rasizma na fudbalskoj utakmici u Kruševcu i da je potrebno sačekati rezultat istrage.

"Ne tvrdimo da smo savršeni i ni za šta ne optužujemo ceo srpski
narod. Svakako ne verujemo da su Srbi rasisti koji vole da gledaju
ovakve stvari na fudbalksim utakmicama. Svi moramo da se izborimo sa tim problemom", rekao je Hejg u intervjuu za RTS.

"Mi ćemo u Britaniji sačekati rezultate istrage. Jednu sprovodi
Evropska fudbalska unija (UEFA), a i premijer Srbije Ivica Dačić dao je primerene komentare o ovom događaju, a mislim da je rekao da će
početi istraga, tako da ćemo sačekati rezultate", kazao je on.

Britanski ministar spoljnih poslova je istakao da je bitno da se ljudi
ne osuđuju unapred.

"To su konkretni koraci koje Srbija može da ostvari u relativno kratkom vremenskom periodu, a koji mogu da uvere Evropsku uniju u posvećenost Srbije dobrim odnosima sa susednim drzavama", istakao je Hejg.

Britanski ministar je izrazio zadovoljstvo zbog posvećenosti predsednika Tomislava Nikolića i Vlade Srbije nastavljanju dijaloga s Kosovom i pozdravio, kao "bitan prvi korak", sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija.

"Ovaj dijalog treba da se nastavi - što će značiti da obe strane treba da rade na napretku ka vidnom i održivom poboljšanju odnosa.

Srbiji je neophodno da načini prvi korak time što će primeniti već postignute dogovore iz prethodnih rundi dijaloga i napraviti dalje dogovore o tehničkim pitanjima", rekao je on.

Hejg je rekao da je Srbija zabeležila značajan napredak, a da za početak pristupnih pregovora treba da ispuniti uslove koje je Evropski savet odredio marta ove godine.

"Izveštaj o napretku je takođe jasan - o potrebi da se nastave unutrašnje reforme, dobrosusedski odnosi, uključujući odlučno angažovanje na normalizaciji odnosa s Kosovom", naveo je on.

"Mi bismo takođe želeli da vidimo napredak Srbije u uklanjanju nelegalnih paralelnih bezbednosnih struktura na Kosovu, kao i napredak u obezbeđivanju da paralelne strukture zdravstvene zaštite i obrazovanja budu transparentne i stabilne", rekao je Hejg, navodi britanska ambasada.

Hejg je iz Prištine došao u Beogradu gde sastao s Nikolićem, Dačićem, s prvim potpredsednikom Vlade Aeksandrom Vučićem i potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, kao i s predstavnicima opozicije.

2024 © - Vesti online