Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 25.10.2012.
14:29 >> 20:18h
rts rs A

Hejg sa zvaničnicima Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Beogradu sa šefom britanske diplomatije Vilijamom Hejgom. Šef Forin ofisa odvojeno je razgovarao i sa potpredsednicima vlade Suzanom Grubješić i Aleksandrom Vučićem sa kojim se sastao na radnom ručku.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg boravii u poseti Beogradu gde razgovara sa najvišim srpskim zvaničnicima
 

Vučić: Razgovor bio sadržajan, ne i lak

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je imao sadržajan, ali ne i lak razgovor s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Vilijamom Hejgom.
"Bio je to jedan sadržajan, ne lak, ali rekao bih dobar i uspešan razgovor", rekao je Vučić posle skupštinske sednice na kojoj su članovi Vlade odgovarali na pitanja poslanika.

Vučić je rekao da Srbija ima veliku želju da se juna 2013. utvrdi datum početka pregovoro njenom prijemu u EU.
"Trudio sam se, i uvek se na takvim sastancima trudim da se racionalno ponašam i da vidim šta je ono što mi najviše možemo da dobijemo, a najmanje da izgubimo, a da, opet, poštujemo i međunarodno pravne
norme, a razume se i Ustav Srbije", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Vilijamom Hejgom da je Srbija spremna na sva rešenja
koja omogućavaju bolje uslove života svih građana Kosova i Metohije i koja su u skladu sa Ustavom Srbije.

U saopštenju Nikolićeve pres službe navodi se da su se predsednik Srbije i britanski šef diplomatije saglasili da je sva sporna pitanja o Kosovu i Metohiji neophodno rešavati razgovorima između Beograda i Prištine.

Nikolić je istakao da je prošlonedeljnim sastankom premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija "Srbija ušla u završnu fazu pregovora sa Prištinom i da je spremna da, u cilju rešavanja problema Kosova i Metohije, učini mnoge kompromise, ali da će se to očekivati i od albanske strane", navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je Hejgu preneo da je Srbija spremna za članstvo u Evropskoj uniji i da je zbog tog cilja, ali i iz sopstvenih interesa, rešena da do kraja izvrši reformu pravosuđa, da uspostavi punu vladavinu prava i stabilnost državnih institucija i da se, u skladu sa zakonom, obračuna sa kriminalom i korupcijom, što su uslovi koje
joj je Evropa postavila.

Ministar Hejg je pozdravio odlučnost koju Srbija pokazuje na svom evropskom putu, navodi se u saopštenju. Hejg je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo snažan zagovornik
proširenja Evropske unije i da je njihova želja da sve zemlje regiona budu u Evropskoj uniji, pa je zbog toga Velika Britanija spremna da pomogne u izgradnji što boljih odnosa među balkanskim državama.

Šef Forin ofisa odvojeno je razgovarao i sa potpredsednicima vlade Suzanom Grubješić i Aleksandrom Vučićem sa kojim se sastao na radnom ručku.

I Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Vilijamom Hejgom. Tadić i Hejg su razgovarali o nastavku evrointegracija, odnosima dve zemlje i stanju u Srbiji, saopštila je Informativna služba Demokratske stranke.

Dačić i Hejg za mirno rešavanje otvorenih problema

Premijer Srbije i minisar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg danas su pozitivno ocenili nastojanje Srbije da
mirnim putem i dijalogom rešava otvorene probleme, saopštila je
Vlada u Beogradu.

Dačić je rekao da Srbija nastoji da bude faktor mira, stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, generator procesa pomirenja i uspostavljanja poverenja.

Hejg je, kako se navodi u saopštenju, rekao da "Velika Britanija ceni pozitivne pomake koje je Vlada Srbije ostvarila u protekla tri meseca, želi da ohrabri nastojanje da se problemi rešavaju mirnim putem i daje punu podršku evropskom putu Srbije".

Visoko je ocenjena međudržavna saradnja u suzbijanju organizovanog kriminala, naročito šverca droge, koja je rezultrirala tonama narkotika zaplenjenih u svetu, piše u saopštenju.

Premijer Srbije je u razgovoaru s Hejgom uputio poziv britanskom premijeru Dejvidu Kameronu da poseti Srbiju.

Ministar Hejg je došao u Beograd nakon posete Prištini, gde je izjavio da je karta Evrope određena i da ne može biti promena granica.

Posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Hejg je pozdravio razgovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i istakao da je "dijalog od suštinskog značaja za evropske integracije Srbije i Kosova".

Na novinarsko pitanje da li posle dijaloga može da usledi priznanje Kosova od strane Srbije Hejg je odgovorio da je Srbiji i ranije predočeno da ukoliko želi integraciju u EU treba da "normalizuje odnose sa svim susedima".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.10.2012. 14:46
Hejg: Karta Evrope je zacrtana Hejg je izjavio da je Velika Britanija prijatelj i partner Kosova ----------------------------------- Дошла енглеска битанга а домаћи троглодити се поломили да га угосте...
Četvrtak 25.10.2012. 14:38
Je li stiroporas, kako ugoscavas ovoga sto otvoreno priziva na rusenje teritorijalnog integriteta i drustveno-pravnog poretka drzave Srbije? Kakve su to izjave? Zasto mu ne skrenes paznju, da to nije vazilo za Jugoslaviju, da ne vazi ni za Srbiju, a jos manje na teritorije gde Srbi vekovima zive? Jedino srbski izrodi i nacisticki saveznici imaju sve prava. Isterajte to djubre, pa neka trabunja o tome Skotima, Ircima itd
Četvrtak 25.10.2012. 15:43
Počeo i Toma da uči Engleski. Where are you from, Toma?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online