Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 23.10.2012.
06:47
Večernje novosti A

I Amerikanci čiste Ponikve

Veliki trud da se aerodrom Ponikve, 13 godina posle NATO agresije, očisti od neeksplodiranih projektila, daje prve rezultate. Grad Užice, koji odnedavno gazduje ovim velikim kompleksom, dobio je donaciju Ambasade SAD vrednu oko 300.000 dolara za nastavak posla koji je započet aprila ove godine.

Čišćenje Aerodroma Ponikve od neeksplodiranih projektija je najveća operacija te vrste na prostoru bivše Jugoslavije
 

Tada su pripadnici Sektora za vanredne situacije, zahvaljujući teškoj mehanizaciji koja je stigla kao poklon NR Kine, pretražili deo terena. Tako je počela prva faza najveće operacija ove vrste na prostoru bivše Jugoslavije.


- Donacija Ambasade SAD realizovana je preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi (ITF). Oni su raspisali i tender za izbor kompanije koja će ući u posao razminiranja - kažu u JP “Aerodrom Ponikve“. - U četvrtak će predstavnici ITF, Centra za razminiranje i zainteresovanih kompanija obići teren, da bi sagledali problematiku i obim posla.
 

Ponos bivše države

Aerodromski kompleks Ponikve nalazi se 17 kilometara od Užica, ima jednu od najvećih pista na Balkanu dugu 3.200 i široku 45 metara. Ceo kompleks obuhvata 550 hektara, na kojima je pod krovom 4.744 kvadratna metra. Procenjeno je da će posle razminiranja, stavljanje aerodroma u civilnu funkciju koštati oko 20 miliona evra.

Užičani očekuju da će tender biti završen polovinom novembra, i da će čišćenje terena početi odmah, ako vremenski uslovi to dozvole.


Prva faza velikog posla obuhvata lociranje i uklanjanje najvećih eksplozivnih naprava uz samu pistu, sledi izviđanje 550 hektara aerodromskog kompleksa. Pretpostavka je da se na ovom prostranstvu nalaze 92 projektila na 43 lokacije. U podzemnim kaponirima zatrpana su dva naoružana “miga“ i šest “orlova“, sa kojih oprema zrači, što je samo jedan od faktora koji operaciju čini najkompleksnijom do sada.


Aerodrom je nedavno postao vlasništvo Grada Užica i Ere nameravaju da nekadašnji ponos bivše države vrate u život kao civilnu luku, od koje će koristi imati ovdašnja izvozno orijentisana privreda. U nedostatku dobrih saobraćajnica, aerodrom će biti dragocen za razvoj turizma na Zlatiboru, Tari, Mokroj Gori, jer je ova veza preduslov za dolazak gostiju iz inostranstva.


Do sada se u operaciju razminiranja uključila kineska vlada koja je poslala mehanizaciju vrednu pola miliona evra, a Evropska unija je donirala 200.000 evra za projekte. Čekaju se odgovori Rusije i drugih zemalja koje su obećale pomoć.

Kinezi zainteresovani

U Užicu je u junu ove godine boravila delegacija u kojoj su bili predstavnici Ambasade NR Kine u Beogradu, stručnjaci njihove Korporacije za puteve i mostove (CRBS) i Razvojne banke Kine. Oni su zainteresovani za otvaranje slobodnih zona u Srbiji, a zanimljive su im tri lokacije: jedna na Dunavu, druga u Pirotu, i treća na Ponikvama.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.10.2012. 09:49
kao i uvek , donacije od strane amerike ce nas skupo kostati ...
Utorak 23.10.2012. 13:18
ovde sam sluzio vojsku 2000 i davao strazu pored jedinog kamponira sto nije unisten inace sve drugo je bilo sravnjeno sa zemljom .isli smo preko piste sa sto desetkama preko ne eksplodiranih bombi a drzavu boleo qurac a za zracenje to cemo tek svi osetiti . jos jedno pozz za najbolje ljude iz Uzica i okline iz ravne Macve
Utorak 23.10.2012. 13:05
STO DRAGI MILI AMERI SRBIJI NE POMOGNU SA 90 MILIJARDI PA CE MO ZNATI STA DALJE DA URADIMO. POSTO NAM AMERI JAKO IZ LJUBAVI I ZALJENJA POMOZU SADA JE VREME DACICU DA JAVNO PRIZNAS KOSOVO I DA SE ZABORAVI TRGOVINA SA ORGANIMA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online