Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.10.2012.
12:39
Večernje novosti A

Nestale Titove plate i devize

Na računima i u depoima nekadašnje Narodne banke Jugoslavije završilo je šest poslednjih Titovih predsedničkih plata, autorski honorari za knjige, i nešto zlata i nakita, tvrde pravni zastupnici naslednika Josipa Broza Tita, pozivajući se na izveštaj državne komisije koja je popisivala sve što je našla u predsedničkoj vili u Užičkoj 15 nakon smrti Josipa Broza. U Narodnoj banci, međutim, tvrde da Titove zaostavštine kod njih - nema, pišu "Novosti".

Brozovi naslednici tvrde da je novac deponovan u trezore; NBS negira. U depoima bilo šest poslednjih zarada, honorari za knjige, nešto zlata i nakit
 

Zato su advokati porodice, preko Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava, zatražili spiskove Brozove zaostavštine koja bi ušla u ostavinsku masu.

- Komisija koja je oduzela i popisala te stvari, 9. marta 1982, predala je NBJ, čiji je pravni sledbenik NBS, značajnu dinarsku sumu i nekoliko desetina hiljada deviza u engleskim funtama, markama i dolarima - kaže za “Novosti” Branislav Blažić, zastupnik Titovog unuka Edvarda Broza.

I Memorijalni centar “Josip Broz tito”, predao je Banci 16. aprila i 6. oktobra iste godine, po šest ordena stranih zemalja i 22 jugoslovenska ordena.
 

Nepovredivost pečata

Ostave koje se čuvaju u NBS su zatvorenog tipa i Narodna banka prilikom prijema samo proverava da li sadrže nedozvoljene materije, štetne po život i zdravlje ljudi, a ne i detaljan sadržaj. U toku čuvanja, NBS odgovara za nepovredivost pečata - plombe kojom je ostava zatvorena. Njeno izuzimanje iz trezora ili otvaranje moguće je isključivo po nalogu ostavodavca, odnosno njegovog pravnog sledbenika. Da bi se izvršilo podizanje ostave, ostavodavac, odnosno pravni sledbenik, prethodno mora da preda NBS pisanu potvrdu o predaji ostave, kažu u Narodnoj banci.

Ipak, iz NBS se drže svoje priče:

- Nije nam poznato po kom osnovu pravni zastupnici iznose sumnje da u NBS postoje “određene svote novca, umetnine i nakit koji je ostao iza bivšeg jugoslovenskog predsednika” - da li je reč o njihovom mišljenju ili postoje dokumenta kojima bi to potkrepili. No, jedno je izvesno, u Narodnoj banci ne postoji nijedan depo (ostava) evidentiran na lično ime Josipa Broza Tita, kao ostavodavca, niti račun otvoren na lično ime Broza kao korisnika, na kom je deponovan novac - navodi se u dopisu NBS “Novostima”.

Takođe, kako kažu, ne postoje ni ostave čiji bi opis sadržaja upućivao na to da sadrže bilo šta vezano za ličnu Titovu imovinu. Zato upućuju advokate naslednika da se obrate “mogućim ostavodavcima”, odnosno pravnim sledbenicima državnih organa iz tog perioda.

- U dokumentaciji koju smo dobili jasno se vidi trag da su određeni dinarski i devizni iznosi, kao i zlato, deponovani kod nekadašnje Narodne banke Jugoslavije. Zato smo preko suda i tražili da se utvrdi šta je s tim - kaže Violeta Kočić Mitaček, advokat Titovog sina Miše i unuke Zlatice. Ona dodaje da NBS verovatno još nije dobila nalog suda, a kada ga dobije, moraće ozbiljnije da pretraži svoje arhive. Iz njih se sigurno vidi šta je deponovano i gde se to sada nalazi.

Ukoliko novac i zlato nisu u depoima i na računima, iz papira će se videti i ko ih je protivzakonito uzeo, a to će onda već biti predmet istrage, slažu se advokati Titovih naslednika.

POVEZANE VESTI

Subota 20.10.2012. 15:04
Krade se na sve strane. U nekoj dobroj stranoj banci čuvali bi novac sto godina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online