Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 20.10.2012.
05:37
Večernje novosti A

Pokvario se avion Vlade, šeik pomogao Vučiću i Dinkiću

Državni avion “falkon” ponovo se pokvario. Ovoga puta u nevolji su se našli prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar finansija Mlađan Dinkić, koji u petak nisu mogli na vreme da polete iz Abu Dabija za Srbiju, jer je na letelici otkazao automatski pilot.

"Falkon" Vlade Srbije ostao bez automatskog pilota
 

Kako je “Večernjim novostima” potvrđeno u protokolu Vlade, kvar je primećen čim su funkcioneri sleteli u Ujedinjene Arapske Emirate pre dva dana. Ali mehaničari nisu uspeli da otklone problem na avionu sve do zakazanog povratka, u petak u 16 časova po lokalnom vremenu. U pomoć je pritekao domaćin, šeik Muhamed bin Zajed i gostima ustupio avion da goste vrate u Srbiju.


Ovaj incident samo je nastavak serije sličnih kvarova na “falkonu” zbog kojih su državne delegacije Srbije morale da odkazuju posete ili putuju s “glavom u torbi”. Iako je očigledno da je avion zreo za zamenu, a napravljena je i finansijska konstrukcija za kupovinu nove letelice, Vlada je zbog manjka u budžetu odustala od tog plana.
 

Odlagali, čekali, vraćali se kolima...

Premijer Ivica Dačić je u avgustu poleteo “falkonom”, ali je odmah morao ponovo da se prizemlji na Surčin. Piloti su tada čak morali da ispuste gorivo kako bi bezbedno sleteli. Njegov prethodnik Mirko Cvetković u maju je odložio let ka sedištu EU zbog kvara na motoru aviona. Dačić je prošle godine bio prinuđen da se iz Budimpešte vrati kolima, a Vuk Jeremić je tri sata čekao u Parizu da se otkloni kvar.

Još pre dve godine u republičkom budžetu je pisalo da će biti izdvojeno 3,3 milijade dinara kako bi se obezbedio novi avion. Ta cifra je kasnije precrtana - nije je bilo u nedavno usvojenom rebalansu budžeta, a nema je ni u nacrtu državne kase za sledeću godinu.


Prema podacima dostavljenim “Večernjim novostima” u petak iz Avioslužbe Vlade, za državne funkcionere koji su preuzeli vlast posle majskih izbora, dosad je organizovano 12 letova:


- Avionima naše službe oni su od tada prešli ukupno 32.599 kilometara.


“Faklon”, koji je u vlasništvu Vlade, star je više od 30 godina, oprema mu je skoro potpuno zastarela, a godišnje ima više od 150 letova. “Lir-džet” je 1991. godište. Kada se pominjala mogućnost nabavke nove letelice, najčešće se govorilo o kupovini “faklona 900”, koji ima 19 mesta i košta tridesetak miliona evra.


Predstavnici vlasti, u nameri da se obezbede, sve više se okreću redovnim avio-linijama. Od generalnog sekretara Vlade Veljka Odalovića čuli smo da ministri obavezno podnose plan puta, odnosno svojevrsnu platfomu, posle čega protokol kreće u nabavku karata.


Parlament se ne oslanja na državnu flotu, već se narodnim poslanicima, koji su članovi delegacija, avioprevoz obezbeđuje preko ovlašćenih agencija.


- Postoje tri agencije kojima se obraćamo kada je potrebno da se organizuje putovanje u inostranstvo. One nam dostave ponudu, a mi onda izaberemeno najpovoljniju - kaže nam Jana Ljubičić, generalni sekratar Skupštine.

POVEZANE VESTI

Subota 20.10.2012. 07:21
Sta fali putovati biznis klasom redovnim avionskim linijama? Jadnici jesu se namucili e bas mi je zao.
Subota 20.10.2012. 12:07
Avioslužba Vlade ,... pa znate li vi koliko to kosta a kazu drzava nema para.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online