Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 18.10.2012.
07:42
Večernje novosti A

Prištini vlast bez države

Srpski državni vrh trebalo bi da u platformi za Kosovo i Metohiju razradi kombinaciju teritorijalno-personalne autonomije za našu južnu pokrajinu, koja bi se oslanjala na modele Južnog Tirola i Epena u Belgiji, pišu beogradske ”Večernje novosti”.

Srbija bi, prema novom predlogu, bila prisutna u svim segmentima državnosti, osim bezbednosti i sudstva
 

Prema informacijama novinara ovog lista, ovo je jedna od opcija koja bi mogla uskoro da se nađe na pregovaračkom stolu, a suština je da kosovski Albanci dobiju veoma široku autonomiju, sa svojim organima vlasti, ali bez ključnih elemenata državnosti.


Istovremeno, personalna autonomija bila bi garantovana Srbima na severu KiM i onima koji žive u enklavama južno od Ibra. Oni bi imali svoje škole, fakultete, bolnice, koje bi bile povezane sa Beogradom. Praktično, naša država bi bila prisutna u svim segmentima, osim bezbednosti i sudstva.


Međutim, čak i u pravosuđu bi naši sunarodnici dobili izvesni stepen autonomije, jer bi učestvovali u donošenju svih zakona koji se tiču njih i imali bi pravo veta na propise, ukoliko smatraju da su protiv njihovih interesa. Dobili bi i garantovana mesta u organima sudstva i policije.


Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi rekao je za ”Večernje novosti” da modeli Južnog Tirola i Epena podrazumevaju široku autonomiju za pripadnike manjina, u ovom slučaju Nemaca.

Stefanović: Da se pita Skupština

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović rekao je za ”Večernje novosti” da će tekst platforme za KiM biti utvrđen na najvišem državnom nivou i da se nada da će taj dokument u dogledno vreme stići u parlament.

- Moje mišljenje je da bi bilo dobro da se o platformi raspravlja u Skupštini, pošto je reč o tekstu od nacionalnog značaja. Oko strateškog državnog pitanja, kakvo je Kosovo i Metohija, poželjno je da se osigura što širi konsenzus - predložio je Stefanović.

- Autonomija u Južnom Tirolu ide dotle da Nemci mogu da se obraćaju na svom jeziku Vrhovnom sudu Italije, imaju predstavnike u svim državnim organima... To su uspešni modeli manjinske autonomije koji su uspeli da smire međuetničke tenzije i nešto od njih bi svakako moglo da se primeni i na slučaj Kosova i Metohije.


Član nekadašnjeg pregovaračkog tima i bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić smatra da su Južni Tirol i Epen samo dobre ilustracije, ali to ne znači da mogu da se primene u našoj južnoj pokrajini.


- Mi smo tokom pregovora 2007. godine navodili primere Južnog Tirola, Hongkonga i Olandskih ostrva kao kreativna rešenja, ali to nije podrazumevalo da se ti slučajevi preslikaju na Kosovo i Metohiju. Nešto iz tih modela može da se preuzme, ali treba da se vodi računa o specifičnostima konflikta između Srba i Albanaca. Naša platforma sadržala je formulu ”više od autonomije, manje od nezavisnosti” i verujem da na toj liniji treba tražiti rešenje za konačni status pokrajine - rekao je Samardžić za ”Večernje novosti”.


Vladimir Todorić, iz Centra za novu politiku, kaže da bi za KiM bio najbolji miks pomenute dve varijante:


- Teritorijalno-personalna autonomija važila bi za Srbe i praktično bi bila u okviru nezavisne države koju Beograd u ovom trenutku ne mora da prizna. Ali, to će se verovatno postaviti kao uslov za članstvo u EU.


Dok se u beogradskim kabinetima ”još kuva” strategija, Albanci će u četvrtak u kosovskom parlamentu razmatrati Rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Cilj tog dokumenta je da se takozvanoj vladi Kosova da legitimitet za vođenje dijaloga sa Beogradom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.10.2012. 10:26
Све је то у реду, али треба схватити да њима није ни до какве аутономије већ до стварања велике Албаније. Према томе не губите време са израдама разноразних модалитета, већ враћајте обавезно служење војног рока за почетак.
Četvrtak 18.10.2012. 11:03
Zašto se zaludjuju nikad Albanci neće hteti ni morati da prihvate tako nešto dog imaju NATO iza sebe. Nepriznavanje uz neke razgovore koje nece voditi ničem je maksimum
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online