Četvrtak 18.10.2012.
07:42
Večernje novosti

Prištini vlast bez države

Srbija bi, prema novom predlogu, bila prisutna u svim segmentima državnosti, osim bezbednosti i sudstva
 

Prema informacijama novinara ovog lista, ovo je jedna od opcija koja bi mogla uskoro da se nađe na pregovaračkom stolu, a suština je da kosovski Albanci dobiju veoma široku autonomiju, sa svojim organima vlasti, ali bez ključnih elemenata državnosti.


Istovremeno, personalna autonomija bila bi garantovana Srbima na severu KiM i onima koji žive u enklavama južno od Ibra. Oni bi imali svoje škole, fakultete, bolnice, koje bi bile povezane sa Beogradom. Praktično, naša država bi bila prisutna u svim segmentima, osim bezbednosti i sudstva.


Međutim, čak i u pravosuđu bi naši sunarodnici dobili izvesni stepen autonomije, jer bi učestvovali u donošenju svih zakona koji se tiču njih i imali bi pravo veta na propise, ukoliko smatraju da su protiv njihovih interesa. Dobili bi i garantovana mesta u organima sudstva i policije.


Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi rekao je za ”Večernje novosti” da modeli Južnog Tirola i Epena podrazumevaju široku autonomiju za pripadnike manjina, u ovom slučaju Nemaca.

Stefanović: Da se pita Skupština

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović rekao je za ”Večernje novosti” da će tekst platforme za KiM biti utvrđen na najvišem državnom nivou i da se nada da će taj dokument u dogledno vreme stići u parlament.

- Moje mišljenje je da bi bilo dobro da se o platformi raspravlja u Skupštini, pošto je reč o tekstu od nacionalnog značaja. Oko strateškog državnog pitanja, kakvo je Kosovo i Metohija, poželjno je da se osigura što širi konsenzus - predložio je Stefanović.

- Autonomija u Južnom Tirolu ide dotle da Nemci mogu da se obraćaju na svom jeziku Vrhovnom sudu Italije, imaju predstavnike u svim državnim organima... To su uspešni modeli manjinske autonomije koji su uspeli da smire međuetničke tenzije i nešto od njih bi svakako moglo da se primeni i na slučaj Kosova i Metohije.


Član nekadašnjeg pregovaračkog tima i bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić smatra da su Južni Tirol i Epen samo dobre ilustracije, ali to ne znači da mogu da se primene u našoj južnoj pokrajini.


- Mi smo tokom pregovora 2007. godine navodili primere Južnog Tirola, Hongkonga i Olandskih ostrva kao kreativna rešenja, ali to nije podrazumevalo da se ti slučajevi preslikaju na Kosovo i Metohiju. Nešto iz tih modela može da se preuzme, ali treba da se vodi računa o specifičnostima konflikta između Srba i Albanaca. Naša platforma sadržala je formulu ”više od autonomije, manje od nezavisnosti” i verujem da na toj liniji treba tražiti rešenje za konačni status pokrajine - rekao je Samardžić za ”Večernje novosti”.


Vladimir Todorić, iz Centra za novu politiku, kaže da bi za KiM bio najbolji miks pomenute dve varijante:


- Teritorijalno-personalna autonomija važila bi za Srbe i praktično bi bila u okviru nezavisne države koju Beograd u ovom trenutku ne mora da prizna. Ali, to će se verovatno postaviti kao uslov za članstvo u EU.


Dok se u beogradskim kabinetima ”još kuva” strategija, Albanci će u četvrtak u kosovskom parlamentu razmatrati Rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Cilj tog dokumenta je da se takozvanoj vladi Kosova da legitimitet za vođenje dijaloga sa Beogradom.

2024 © - Vesti online