Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 17.10.2012.
12:34
D. Dekić - Vesti A

Srbiji ostaje beli šengen

Posle šokantnog zahteva šest zemalja Evropske unije predvođenih Nemačkom da se Srbiji zbog lažnih azilanata ponovo uvede vizni režim za šengenski prostor, stižu nove poruke koje otklanjaju strahovanje da bi Srbiju po hitnom postupku mogla da zadesi ovakva sudbina.

Nemačka preti, ali Evropa vize ne vraća: U Beogradu konačno stigle prihvatljive poruke
 

Mikele Ćirkone, portparol komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem je obnarodovao da Ministarski savet neće 25. oktobra tražiti uvođenje viza za zemlje Zapadnog Balkana, već hitne mere za zaustavljanje navale azilanata.

Oglasio se i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin koji je istakao da je zahtev šest zemalja EU za ukidanje bezviznog režima "najviši alarm za političke elite" u regionu, ali i da većina u EP takav zahtev ne podržava.

Jelko Kacin

- Sve zavisi od reakcije u državama koje tangira ponovno uvođenje viza. Države Zapadnog Balkana moraju u rekordnom vremenu da pokažu koliko su operativne i sposobne da naprave promene u prioritetima. Vlade moraju da pokažu koliko je njima, u ime država koje predstavljaju, stalo do opstanka u bezviznom režimu i koliko su posvećene približavanju i ulasku u EU - rekao je Kacin, ukazujući da je zahtev šest članica EU "politička akcija" i zato zahteva odgovor balkanskih država.


Da Šengenski sporazum neće biti ugrožen, uprkos nastojanjima nekih država EU da bude radikalno izmenjen, ocenila je izvestilac EP za viznu liberalizaciju Tanja Fajon koja je prvobitno objavila da je većina članica EU za vraćanje viznog režima.

Politički zahtevi

Danilo Rakić

Danilo Rakić je komentarisao činjenicu da su, uz Nemačku, zahtev za ubrzani povraćaj viznog režima tražile i Francuska i Holandija koje nisu pogođene dolaskom lažnih azilanata.

 

On se slaže sa Jelkom Kacinom da je reč o političkom pitanju koje se pokreće u određenom trenutku. Nemački zahtev za pokretanje novih mera prema Srbiji može se, prema njegovim rečima, gledati i u kontekstu pridobijanja glasova birača na predstojećim izborima u Nemačkoj.


- Opasna je i apsurdna svaku raspravu o radikalnoj reviziji tog sporazuma. Sloboda kretanja je temelj ljudskog društva i bilo bi potpuno pogrešno da sad sve rušimo zbog nekoliko hiljada imigranata i nekoliko populističkih politika unutar EU - ocenila je Fajon.
Na garanciju ljudskog prava slobode kretanja ukazuje i stručnjak za migracije Danilo Rakić koji ističe da Srbija problem lažnih azilanata, imajući u vidu osetljive odnose sa EU, mora hitno da rešava.

Austrija ne traži vize

Usvojiti strategiju za borbu protiv lažnih azilanata: Karl Hajnc-Krundbek

Austrija, kako je potvrdio "Vestima" portparol Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje Karl Hajnc-Grundbek, ne traži ponovno uvođenje viza građanima Srbije, ukazujući da njegova zemlja, za razliku od Nemačke, nije suočena s povećanjem broja azilanata iz Srbije.


- Ako se na nivou EU uvedu opšte mere za borbu protiv lažnih azilanata, Austrija će ih podržati, ali informacije da se Austrija zalaže za uvođenje viza građanima Srbije ne mogu potvrditi - naveo je on i precizirao da su austrijska ministarstva unutrašnjih i inostranih poslova najavila podršku inicijativi za usvajanje opštih mera protiv zloupotrebe statusa azilanta.

                                                                                                               Z. M.


- To treba uraditi tako da administrativnim merama ne ugrozimo ljudska prava onih koji idu da traže azil, niti slobodu kretanja građana Srbije kao jedno od osnovnih ljudskih prava - kazao je Rakić.

Opozicija protiv rampe za Balkan

Predsedavajući Odbora nemačkog Bundestaga za ljudska prava i humanitarnu pomoć Tom Kenigs, iz stranke Zelenih, napao je planove saveznog ministra policije Hansa Petera Fridriha da izmeni zakon o azilu.


Kenigs smatra da bi ponovno uvođenje viza državljanima Srbije i Makedonije bilo "pogrešna reakcija" na povećanje broja azilanata.


- Umesto da podižemo nove rampe, trebalo bi se pozabaviti ovom temom i razviti zajedničku evropsku strategiju za Rome - smatra ovaj nemački političar.
Kenigs se založio za zakonske mere prema bandama koje se bave unosnim poslom: ilegalnim dovođenjem sa Balkana ovih ljudi u Nemačku.


Šefica stranke Zelenih Klaudija Rot optužila je ministra Fridriha za "populizam" i za to što u času kada je EU dobila Nobelovu nagradu za "mir, demokratiju i pravo" - podiže nove zidove i rampe.


Iz vladajuće Liberalne stranke oglasio se Hartfrid Volf izjavom da bi bilo jeftinije i manje birokratski isplatiti azilantima novac, zalažući se pri tom da se tim došljacima dozvoli da se odmah po dolasku zapošljavaju.

                                                                                                                S. J.

Romi optužuju Srbiju!

U saopštenju za javnost koje je potpisalo 30 romskih udruženja,
saveta za migrante i organizacija za zaštitu ljudskih prava u Nemačkoj, a koje je izdato povodom sve češćih zahteva da se građanima Srbije i Makedonije ponovo uvedu vize, naglašava se da bi ovakva odluka pre svega pogodila Rome.


U saopštenju se kaže da je broj Roma koji traže azil povećan, ali da je to i opravdano s obzirom na njihov položaj u Srbiji i Makedoniji.


"Oko 60 procenata od procenjenog broja od 450.000 Roma u Srbiji živi u nesigurnim i nehigijenskim uslovima, 30 odsto nema pristup vodi, a 70 odsto nemaju pristup kanalizaciji. Istraživanja pokazuju da su romska deca više od 30 odsto zastupljena u specijalnim školama. Prema anketi, oni se smatraju za najgore diskriminisanu zajednicu u Srbiji, a diskriminacija se posebno pokazuje u pristupu tržištu rada", piše u saopštenju.

                                                                                                              R. L.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.10.2012. 13:03
Romi (globalno gledano) su slobodni ljudi, tako i zive, kako god ih drugi posmatrali. Njima cak i da das teritoriju za svoju populaciju, za kratko vreme bi i nju nezadovoljni napustili u potraznji svoje prirodne slobode. Tu nema leka. :D))
Sreda 17.10.2012. 15:17
Što se tiče roma trostrana pljuvanja i Srbije i EU i Roma stoje. Treba raditi na promeni mentaliteta Roma i smanjenju rasizma i u Srbiji i EU . Naravno ne treba gradjani da budu taoci pogrešno zasdjenog mentaliteta i rasizma pojedinaca sa obe strane granice
Sreda 17.10.2012. 14:39
Uvesce ih kad-tad. Zar neko sumnja u pretnje nasih neprijatelja? Ukoliko Srbija ne pristaje na ucene, onda pokazuju svoje pravo "demokratsko" lice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online