Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.10.2012.
08:16
Večernje novosti A

Dijalog sa Prištinom u decembru

Srbija neće odustati od nastavka dijaloga sa Prištinom i od daljeg procesa evropskih integracija, bez obzira na jasne poruke iz Brisela da sporna formulacija o ”poštovanju teritorijalnog integriteta” ostaje u Strategiji proširenja, pišu Večernje novosti.

Dogovor kuću gradi: Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
 

I pored toga što je došlo do šumova na vezama između dva ključna partnera u Vladi - naprednjaka i socijalista, oko daljeg odnosa države prema EU, privodi se kraju

platforma o Kosovu i formira budući pregovarački tim, na čijem čelu će, kako je najavljeno biće premijer Ivica Dačić.

Paralelno sa tim, država će nastaviti bitku da se ”integritet” izbaci iz izveštaja EK ili da se bar ne pojavljuje u budućim briselskim dokumentima o našoj zemlji.

Kocijančić: Tražimo izlaz

I u Briselu intenzivno rade na tome da se pronađe izlaz iz ćorsokaka koji je nastao zbog sporne formulacije u izveštaju EK. Kako nam je rekla Maja Kocijančič, portparol evropske šefice diplomatije Ketrin Ešton, vode se intenzivne konsultacije o tome kako bi se dijalog što pre nastavio. I iz Brisela poručuju da se izveštaji EK ne mogu naknadno menjati, ali da je moguće da Evropski savet u svojim zaključcima ili izbegne tu formulaciju ili da je ublaži.

Prema saznanjima Večernjih novosti, Beograd i Priština mogli bi da obnove dijalog već za mesec dana. Odnosno, ideja je da se za sto sedne najkasnije početkom decembra, pre okupljanja šefova država i vlada EU na Evropskom savetu, 13. decembra.

Naime, srpski zvaničnici lobiraće narednih nedelja da formulacija Evropske komisije o teritorijalnom integritetu ne bude i u zaključcima Evropskog saveta, već da uslov o normalizaciji odnosa sa Prištinom bude što blaže definisan.


Narednih nedelja biće definisana kosovska platforma, koja će, prema rečima Milana Pajevića, direktora Kancelarije za evropske integracije, uzeti u obzir i tek objavljena briselska dokumenta i zahteve koji se pred Srbiju stavljaju:

"Uporedo sa tim, spremamo i Akcioni plan integracija koji bi Vlada trebalo da usvoji za desetak dana. U njemu ćemo navesti tačne korake koje ministarstva treba da preduzmu, a na osnovu svih primedbi i sugestija iz izveštaja o napretku EK".

Delević: Naša šansa proleće 2013.

Šef parlamentarnog Odbora za evropske integracije Milica Delević objašnjava da Srbija ne mora da čeka godinu dana i naredni izveštaj EK. Naša naredna šansa za datum je već proleće 2013, kada bi EK, ukoliko proceni da su ispunjeni glavni kosovski uslovi, mogla da preporuči ES da otvori pregovore sa Beogradom.

U ponedeljak su ispeglani i nesporazumi koji su nastali na relaciji SNS-SPS, posle Dačićeve izjave da Srbiju u EU ne puštaju ”upravo oni koji su činili zločine nad Srbima”. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da je razgovarao sa Dačićem, da su razjasnili sve nesuglasice i da mu je premijer objasnio da je njegova namera ”oko reči koje su prenete ili izgovorene” bila drugačija:

"Cilj Vlade je da otpočne pregovore o pristupanju sa EU što pre i ne mislim da iko planira da zemlju vodi u nekom suprotnom pravcu od Evrope".

On je istakao da je na Srbiji da uradi sve da datum početka pregovora sa EU dobije što pre i da zbog toga treba da ima ”gust kalendar” i da neke stvari uradi što pre.

Nema promena kursa ka EU, poručili su u ponedeljak iz kabineta potpredsednice za evropske integracije Suzane Grubješić.

"Nijedna politička stranka niti blok nemaju toliku podršku javnosti, koliko imaju evropske integracije".

POVEZANE VESTI

Utorak 16.10.2012. 09:54
Gospodjo Grubjesic, da li biste u korist evropskih integracija ustupili svoj stan Taciju ako bi vam to trazila evropska zajednica, zbog toga sto nemate drugu alternativu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online