Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.10.2012.
09:30
Srna A

"Srbija mogla da uradi više po pitanju Kosova"

"Jasnije je nego ikada da Srbija u narednom periodu mora da bira između EU i Kosova", rekao je Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. "Problem je što su sve prethodne vlade izbegavale da načine neophodne korake da spasu makar nešto za poslednjih pet godina otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost."

Stav o pitanju teritorijalnog integriteta Kosova trenutno ujedinjuje sve države članice EU
 

Povodom novog Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i predloga Strategije proširenja EU, Lindzi ističe da su osnovne preporuke tog dokumenta bile sasvim očekivane.

On je napomenuo da je premijer Srbije Ivica Dačić naročito uznemiren odredbom o teritorijalnom integritetu Kosova, jer je "nedavno izjavljivao da je podela Kosova najbolje rešenje."

Prema njegovim rečima, stav o pitanju teritorijalnog integriteta Kosova trenutno ujedinjuje sve države članice EU.

"Zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova smatraju teritorijalni integritet ključem za stabilnost na Balkanu, bez obzira na to da li su u pravu kada to misle ili ne. S druge strane, one koje nisu priznale Kosovo, naročito Kipar koji je trenutno u EU najveći protivnik kosovske nezavisnosti, plaše se da bi neki oblik podele možda mogao da se smatra presedanom za rešavanje drugih secesionističkih konflikata, uključujući i njihove", rekao je Lindzi za list "Danas".

Samim tim, Lindzi smatra da je podela Kosova ishod koji je sve teže predvideti.

Problem je, rekao je on, što su sve prethodne vlade izbegavale da načine neophodne korake da spasu makar nešto za poslednjih pet godina otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost.

"Uprkos nagoveštajima da bi mnogi u Srbiji bili spremni da prihvate neku vrstu podele kod Ibra, niko nije istupio pred EU i SAD sa idejom za konačno rešenje pitanja Kosova, prema kojoj bi se izvršila razmena teritorije u zamenu za priznavanje nezavisnosti", Lindzi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.10.2012. 09:56
Znate li da na Kosovu ima najvise rude a ponajvise zlata,Metohija je tri puta plodnija zemlja od Vojvodine,cak se zna i da imaju nalazista nafte! E zato traze od nas da priznamo KiM pa da mogu da koriste nase prirodne resurse!To se zove PLJACKA!Nismo ga priznali Turcima 500 godina epa necemo ni Siptarskim i Americkim pederima! Putuj Evropo,i nebrini za Srpsko Kosovo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online