Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 14.10.2012.
21:06
Blic A

Nikolić ljut na ministarku energetike

Više od mesec dana trajalo je natezanje oko gasnog sporazuma jer je ministarka energetike Zorana Mihajlović jednostrano menjala dokument u želji da iz njega istisne “Jugorosgas“, piše beogradski “Blic“ pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije i kabinetu predsednika države.

Tomislav Nikolić i Zorana Mihajlović
 

Svađa oko sporazuma i u samoj Vladi i između ministarke i predsednika otišla je dotle da je Tomislav Nikolić nedavno zapretio Vladi da se “ne igra s velikim i ozbiljnim stvarima“.


Srbija i Rusija su konačno potpisale sporazum o isporuci ruskog gasa, koji je trebalo da bude finalizovan prilikom posete Nikolića Sočiju i njegovog sastanka s Vladimirom Putinom i koji je najavljivan kao poduhvat države još u septembru. Međutim, do toga tada nije došlo jer su ministri diplomatije i rudarstva Ivan Mrkić i Milan Bačević sa sobom u Rusiju doneli dokument koji je jednostrano izmenjen u kabinetu ministarke energetike, a da Nikolić za to nije znao.


Ruska strana je odbila i da pregovara o tome, a kako su “Blicu“ rekli izvori bliski kabinetu Tomislava Nikolića, i sam ruski predsednik je odbio da o tome razgovara s Nikolićem. Događaj je u Moskvi ocenjen kao “skandal“, kažu izvori “Blica“, a Nikolić je iz svega izašao kao žrtva ministarke. Sporazum će doprineti energetskoj stabilnosti i omogućiti sigurnost isporuke gasa u narednih 10 godina.

Potpisan je sporazum u obliku koji je ispregovarala još prethodna srpska vlada, bez izmena koje je predlagala Zorana Mihajlović, i koji predviđa isporuke ruskog gasa od pet milijardi kubika godišnje. Juče su ga potpisali ministri energetike Srbije i Rusije Zorana Mihajlović i Aleksandar Novak, u prisustvu premijera Srbije Ivice Dačića. Isporuka treba da bude realizovana uz uslov da Srbija isplati dug od 30 miliona dolara za gas od novembra 2000. do januara 2001.


“Blic“ je došao do oba dokumenta, predloga Zorane Mihajlović i usvojenog sporazuma, i iz njih se vidi da je Mihajlovićeva želela da izmeni količinu gasa koji bi se isporučivao, cenu, ali i da iz posla izbaci “Jugorosgas“ kao posrednika u prodaji. U kabinetu ministarke energetike “Blicu“ je potvrđeno da su oni autori nacrta sporazuma kojim se briše član 3.


U članu 3 piše da: “Akcionarsko društvo ‘Jugorosgas‘, osnovano na osnovu sporazuma između Savezne vlade SRJ i Vlade Ruske Federacije o saradnji na izgradnji gasovoda na teritoriji SRJ od 11. aprila 1996, nastavlja s radom usmerenim ka izgradnji gasovoda na teritoriji Srbije, njihovoj eksploataciji i prodaji prirodnog gasa potrošačima u RS“.


Sam Nikolić je o tome progovorio i javno u Dnevniku RTS.

- Za ono što saznam, zamolim Vladu da se ne igra s tako ozbiljnim stvarima, ali još postoji nesnalaženje. Mora neko da se izdvoji i kaže da nema više igre. Posebno ministrima - rekao je Nikolić.


Upućeni u svađe ministara, jer s Mihajlovićevom se ne slaže ni Bačević ni Petar Škundrić, kažu da je ministarka, bez udubljivanja u materiju, mislila da će bez posrednika gas biti jeftiniji. Međutim, stvar nije tako jednostavna jer “Jugorosgas“ kupuje po jeftinijim cenama, što može da potre proviziju.


Ministar Mrkić nije ni demantovao ni potvrdio saznanja “Blica“, a iz kabineta ministra Bačevića dobijeno je obećanje da će odgovor stići sledeće nedelje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.10.2012. 09:42
ljudi nemojte bacati toliko komentara, onda moj bude na dnu i niko nece da spusti toliko da mi makar minus udeli x)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online