Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 14.10.2012.
19:31
Beta A

"Srbija stvarala Evropu, zaslužuje da bude u njoj"

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je u Dragincu, kod Loznice, gde je održan pomen streljanim civilima u Drugom svetskom ratu, da je Srbija svojom borbom protiv fašizma i žrtvama zaslužila da bude deo EU.

Premijer Srbije Ivica Dačić na komemoraciji u Dragincu
 

Dačić je dodao da se Srbija treba okrenuti budućnosti, ali da nikad ne sme zaboraviti svoju istoriju i činjenicu da je u Prvom svetskom ratu izgubila polovinu muškog stanovništva i da je ogromne žrtve pretrpela i u Drugom svetskom ratu.

"Srbija je dala mnogo više nego neke druge države, koje su veoma lako postale članice EU, a koje danas govore kako Srbiji nije tamo mesto, koji svakog dana prete da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova, da nam vrate vize i sve ostalo što ne spada u domen ozbiljne politike", rekao je Dačić.

"Srbija je zaslužila da bude deo Evrope, jer je Evropu stvarala i ovde", rekao je Dačić i dodao da zato želi svima onima koji tako ne misle da poruči da Srbija ništa ne traži i ništa ne treba da joj daju.

Prema njegovim rečima, Srbija danas posle genocida koji je preživela u dva svetska rata zbog toga što je bila na pravoj strani, nije zaslužila nepravedan odnos prema njenim nacionalnim i državnim interesima.

"Odmah posle Drugog svetskog rata, oni koji su počinili ovaj zločin, počeli su da grade novu Evropu. Smatramo i da Srbija ima pravo na svoju novu šansu. I zato ne samo da ne smemo zaboraviti, nego moramo stalno da ističemo žrtve koje smo dali. Zato što su naše žrtve zaboravljene, zato što je istorija iskrivljena i istorijske poražene nacije u Prvom i Drugom svetskom ratu su danas postale važniji faktori na Balkanu, nego Srbija i srpski narod", kazao je premijer.

Dačić je naveo da Srbija ne sme da dozvoli da sve njene nevine civilne žrtve budu uzaludne i ukazao da će vlada zato učiniti sve da istina o Srbiji i njeni nacionalni i drzavni interesi budu branjeni na miran način.

Kraj spomenika streljanim rodoljubima u Dragincu najpre su parastos služili sveštenici draginačke crkvene opštine, a potom su položeni su venci i priređen umetnički program.

Komemoracija se održava svake godine za 2.950 žrtava koje su od 11. do 17. oktobra 1941. Nemci streljali u Dragincu i okolini, kao odmazdu za nemačke gubitke u tom delu zapadne Srbije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.10.2012. 19:39
Zazdrigli, kontradiktoran si. Kako Srbija da udje u "evropu" koju su osnovali oni protiv kojih se borila? Na stranu Englezi, njih su morali da prime na misice. Inace uzmi malo istoriju i videces da je ova "evropa" gotovo identicna sa onom koju je Hitler zamislio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online