Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 10.10.2012.
14:53
RTS A

Srbi i Albanci: Paralelni kosovski svetovi

Najnovije istraživanje pokazuje da 78 odsto Albanaca na Kosovu i Metohiji smatra da su međuetnički odnosi napeti i da se ne poboljšavaju, dok je procenat Srba koji misle isto 62 odsto.

Jedva žive i jedni pored drugih, a kamoli zajedno
 

Većina kosovskih Albanaca i Srba međusobno ne komunicira, a Albanci su ti koji manje prihvataju Srbe, ističući u većoj meri od Srba, da su međuetnički odnosi na Kosmetu napeti i da se ne poboljšavaju.


Najnovije istraživanje UNDP-a na Kosovu i Metohiji, urađeno za novembar prošle i april ove godine, pokazuje da 78 odsto Albanaca smatra da su međuetnički odnosi napeti i da se ne poboljšavaju, dok je procenat Srba koji misle isto 62 odsto.

Među kosovskim Srbima je 35 odsto njih koji bi sa Albancima zajedno da žive ili rade, dok je manje od 30 odsto Albanaca koji su spremni na isto sa Srbima. Istraživanje agencije "Javni puls" pokazuje da su Albanci manje spremni da rade, stupaju u bračne vode i žive u istom gradu od kosovskih Srba i da njihova spremnost opada od novembra 2010. godine.

Oko 29 odsto ispitanika iz reda kosovskih Albanaca se slaže da radi na na istom mestu sa Srbima, dok se 27 odsto njih slaže da živi u istoj ulici sa Srbima. Postotak Albanaca spremnih za brak sa pripadnikom ili pripadnicom srpske zajednice je manji od jedan.

Kombinacijom odgovora kosovskih Srba i Albanaca u kojima su izrazili njihove
stavove prema zajedičkom životu, radu ili stupanju u bračne vode, UNDP je zaključio da kosovski Albanci pokazuju, da manje društveno prihvataju zajednicu kosovskih Srba.

Rezultati istraživanja iz aprila 2012. godine pokazali su da većina, oko 70 odsto, svih stanovnika Kosova i Metohije, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, nisu ostvarivali kontakte sa pripadnicima drugih etničkih grupa u poslednja tri meseca. Samo osam odsto stanovnika Kosova su ostvarivali kontakte sa pripadnicima drugih etničkih grupa jednom ili dva puta, dok je 16 odsto ostvarivalo međuetničke kontakte više od tri puta u poslednja tri meseca.

Analiza podataka po etničkoj pripadnosti pokazuje da je odnos onih koji nisu ostvarivali kontakte sa pripadnicima drugih etničkih grupama u poslednja tri meseca najviši među Albancima (70 odsto), a slede ih Srbi (65 odsto) i drugi predstavnici iz reda manjinskih zajedinica (18 odsto).

POVEZANE VESTI

Sreda 10.10.2012. 15:01
Ne treba decu uciti mrznji...ako deca hoce da se igraju medjusobno neka im to roditelji dozvole....trebaju svojom glavom razmisljati...nema potrebe i nema efekta reci deci: ''nemoj se druziti sa njima...oni su zla deca''...barem tako ja mislim...
Sreda 10.10.2012. 16:25
Mi Srbi cini mi se niti znamo niti mozemo da mrzimo nase dusmane ko sto oni mrze nas.Ja mislim da oni vise mrze nas no sto vole sami sebe.
Sreda 10.10.2012. 17:58
Ja živim u CH već 17 godina. Ovde šiptari uče svoju decu da mrze srbe i da mane kontakt sa srpskom decom...... --> Dokaz da su govna !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online