Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.10.2012.
15:50
rts rs A

Pregovori uz postepenu primenu uslova?

Srbija bi mogla da počne pregovore o prijemu u EU i postepenom primenom uslova, nagovešteno u Briselu. Postepeno povlačenje struktura Beograda sa severa Kosova, primena dogovora o upravljanju prelazima i nastavak dijaloga sa Prištinom, značilo bi da je počelo ispunjavanje bitnih uslova, rekao je neimenovani evropski zvaničnik, prenosi agencija Beta.

Konačnu odluku o uslovima koji će biti postavljeni Srbiji da bi počela pregovore, doneće konsensusom Savet ministara
 

Evropska komisija predložiće Savetu ministara Evropske unije da se pregovori o prijemu Srbije pokrenu postepeno, a ne uz prethodnu primenu svih uslova, najavio je danas u Briselu jedan zvaničnik Evropske komisije, prenosi agencija Beta.

Viđenje Komisije, prema rečima zvaničnika u Briselu, jeste da svi uslovi ne bi ni mogli biti sasvim ispunjeni, jer je za mnoge potrebno vreme.

Proces pregovora bi, postepenim sprovođenjem elemenata tih uslova, praktično uklonio prepreke za prijem Srbije u EU.

Konačnu odluku o uslovima koji će biti postavljeni Srbiji da bi počela pregovore, doneće konsensusom Savet ministara.

Predlog Evropske komisije značio bi da bi Kosovo moglo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, a Srbija i Kosovo ne bi jedno drugo ometali u procesu evropskih integracija, objasnio je zvaničnik Evropske komisije.

Postepeno povlačenje struktura Beograda sa severa Kosova, uz primenu dogovora o upravljanju prelazima bi, uz nastavak dijaloga i naznaku novih dogovora, značilo da je počelo ispunjavanje bitnih uslova, dodao je zvaničnik.

Jedan visoki funkcioner Komisije je ranije objasnio da je zamisao da se dijalog i sređivanje odnosa s Kosovom uklopi u sveokupni okvir procesa koji Srbiju reformama i ispunjavanjem svih uslova vodi ka članstvu u EU.

Neimenovani zvaničnik Evropske komisije rekao je danas novinarima da Srbija mora ubrzati sve reforme, naročito pravosuđa, i uopšteno preneo šta će biti glavne odrednice Izveštaja o napretku Srbije i zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU, koji će Evropska komisija sutra objaviti u Briselu.

Uzbrzanje reformi pravosuđa i suzbijanje korupcije

Osim zahteva da se učvrsti vladavina prava i suzbije korupcija, jedan od bitnih elemenata novog pristupa proširivanju na Zapadni Balkan jeste rešenost Evropske komisije da znatno više podrži ekonomski oporavak i stabilizaciju zemalja tog regiona.

Savet ministara EU mora da usaglasi ocenu o tome šta je glavni uslov za određivanje datuma pregovora sa Srbijom, a to je "vidno i trajno poboljšanje odnosa s Kosovom", dodao je zvaničnik Evropske komisije.

Evropska komisija se o tome konsultuje s članicama EU. Do sada je najjasnije uslove predočila Nemačka u memorandumu od sedam tačaka, a druge članice EU "imaju sopstvene poglede" na to šta treba da omogući početak pregovora s Beogradom.

Po evropskim diplomatskim izvorima, nemački uslovi su okosnica onoga o čemu nastoje da se usaglase evropska dvadesetsedmorica, u pogledu datuma početka pregovora s Beogradom.

Ipak, kako je ocenjeno, za vlasti Srbije najsporniji je zahtev Berlina da se sklopi neka vrsta pismenog sporazuma Beograd - Priština da se neće međusobno ometati na putu ka EU, a to kao da ne dele mnoge od ostalih članica EU.

Funkcioner Evropske komisije je najavio da će u Izveštaju o Srbiji biti navedeno i da su reforme bile usporene proteklih meseci, zbog izbora i formiranja nove vlade.

Sada je srpskim vlastima predočeno da naročito moraju prionuti na temeljnu doradu reforme pravosuđa, jer je to presudno za povratak poverenja stanovništva u Srbiji u sudove i tužilaštva.

U Izveštaju Evropske komisije biće naglašeno i da je neizostavno potrebno obezbediti samostalnost nezavisnih ustanova u Srbiji, poput centralne banke, budući da je ocenjeno da je zakonom o Narodnoj banci Srbije njena nezavisnost ugrožena.

Uz to, biće podvučena i važnost slobode medija, poštovanja ljudskih i prava lezbijsko-homoseksualne manjine.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.10.2012. 16:18
Ma nosite se u tri EU PM
Utorak 09.10.2012. 17:57
Uh zapadna bando olosa! Ma nosite se vise sa vasin pregovorima i uslovima! Mars sto dalje od Srbije!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online