Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 09.10.2012.
13:49
Blic A

Sever Kosova kao Republika Srpska?

Američke diplomate upozorile Vladu Kosova da plan koji se u Briselu priprema za sever Kosova nudi više nego što je za sever predviđeno Ahtisarijevim planom. Kako piše list "Zeri", a prenosi Blic, to je neka vrsta specijalnog statusa, model sličan onom u Bosni u slučaju Republike Srpske.

 Plan koji se u Briselu priprema za sever Kosova nudi više nego što je za sever predviđeno Ahtisarijevim planom
 

Protiv tog plana, koji se priprema za predstojeće pregovore sa Beogradom, prema pisanju lista, su i sami Amerikanci. "Zeri" navodi i da iz Brisela nisu date informacije u vezi takvog plana. Ovu informaciju nisu želeli da komentarišu ni kosovski zvaničnici.

Nasuprot tome, opozicija optužije vlasti da su krive za takvu situaciju, jer "nisu uspele da sprovedu Ahtisarijev plan na severu".

"Ako je istina da su Amerikanci protiv plana za specijalni status za sever, to je nešto veoma lepo, jer bi uz njihovu podršku mogli lako da odbacimo takav predlog", rekla je za "Zeri" Vjosa Osmani, poslanica Demokratskog saveza Kosova.

Politički analitičar Behdžet Šalja kaže da je davanje specijalnog statusa za sever neminovnost.

"Ja ne verujem da je Brisel pravio planove za sever bez konsultacija sa SAD. Međutim, severu će biti dat poseban status i u to nema sumnje. A to će stvoriti još goru situaciju nego u Bosni", rekao je Šalja i dodao da se "granice Kosova neće menjati, ali da će biti stvorena podela unutar zemlje".

List piše i da premijer Srbije Ivica Dačić nastavlja da insistira na podeli Kosova.

"Još uvek mislim da je to najbrže, najbolje i najpravednije rešenje, koje je prihvatljivo kako za Albance tako i za Srbe, jer uvažava njihove legitimne interese", rekao je predsednik vlade Srbije i dodao da se "vlada naravno zalaže za mirno rešenje i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine".

POVEZANE VESTI

Utorak 09.10.2012. 13:56
Necete dobiti ni centimetar svete zemlje!!!
Utorak 09.10.2012. 16:42
Cijelo Metohija Srpska!!
Utorak 09.10.2012. 17:40
Amerikanci se pozivaju na Ahtisarijev plan kao da ga je on pravio. Taj plan je njihovo nedelo. Nista nece biti jednostavno jer je pseudo demokratska rulja navalila na Srbiju. Nadajmo se da ce ova nova vlast izdrzati jer vreme je njihov najveci neprijatelj. EU je bezopasna zbog ogromnih problema koji su tu, a i onih koji dolaze. Dokaz je to da se za novi Ugovor niko ne usudi na referendum, jer su gradjani protiv. Znaci samo strpljenja i odrzavati situaciju takvu kakva je uz naravno predloge koji idu u nasem interesu. Jednog dana ce ih zaboleti glava od svega toga, a mi cemo im dati lek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online