Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 09.10.2012.
00:47
Večernje novosti A

Evropske sile naređuju: Kosovo da bude komšija

Vodeća evropska trojka - Nemačka, Francuska i Velika Britanija, žestoko je pritisla ostale članice EU da se u zaključak izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ”ugradi” i zahtev za potpisivanje izjave o dobrosusedskim odnosima Beograda i Prištine, pišu beogradske ”Večernje novosti”.

Ma kakva Srbija, mi se pitamo: Nemački kancelar Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland
 

Diplomatska koplja lomiće se do poslednjeg momenta, sve do srede u 14 sati, kada će evropski komesar za proširenje Štefan File predstaviti izveštaj EK. Završni ”glanc” mišljenja o napretku Srbije, a samim tim i na koji način će biti formulisan uslov uspostavljanja dobrosusedskih odnosa Beograda i Prištine, i da li će dve strane to morati da stave i ”na papir”, znaće se već posle jutarnjeg, dvočasovnog kolegijuma Evropske komisije.


Prema informacijama lista, pritisak zvaničnog Berlina je veliki, ali ni Srbija ne sedi skrštenih ruku. Naši zvaničnici žestoko lobiraju u Briselu, kako bi izdejstvovali što bolju i blažu formulaciju normalizacije odnosa.

Evropa možda i neće Srbiju u zajednici

Beograd je jasno dao do znanja da izjavu o dobrosusedskim odnosima ne može da potpiše i da bi ispostavljanje takvog zahteva, u stvari, značilo da Evropa neće Srbiju u svojoj zajednici.


Predstavnici srpske vlade ne žele zvanično da komentarišu izveštaj EK i da nagađaju šta će u njemu da piše, pošto ga još nisu dobili. Nezvanično nam u Nemanjinoj 11 otkrivaju da diplomatska bitka još traje. Veruju da će razum prevladati i da se od Srbije neće tražiti nemoguće.

File u sredu donosi izveštaj

Evropski komesar za proširenje Štefan File doputovaće u sredu u Beograd, gde će srpskim zvaničnicima uručiti izveštaj Evropske komisije. Očekuje se i da File da dalje smernice oko formata i tema budućeg političkog dijaloga Beograda i Prištine.

Izvori beogradskog dnevnika iz Brisela objašnjavaju da postoje dva mišljenja među evropskim državama. Prvo, koje guraju Nemci, da se izjava o dobrosusedskim odnosima potpiše odmah, pre dobijanja datuma. Drugo, koju brani većina ostalih članica, da se ovaj paraf stavi naknadno, tokom predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine.


- Nije realno da EK preporuči Evropskom savetu da u decembru dodeli Srbiji datum pregovora. Svaki dosadašnji izveštaj sadržavao je i zahtev za regionalnu saradnju, a sada ćemo videti koliko je jak nemački pritisak i čija formulacija će proći - rekla je Milica Delević, šef parlamentarnog Odbora za evropske integracije.


Konačni zaključak EK, koji se još sastavlja i biće podložan promenama sve do dana objavljivanja, biće formulisan na oko 15 strana. U njemu će biti dat sažetak mnogo obimnijeg, analitičkog dela izveštaja o napretku, koji će detaljno obraditi sve segmente, od političkih do reformskih. I ono što je najvažnije, u ovom zaključku biće formulisano mišljenje o datumu za početak pregovora.


U analitičkom delu izveštaja koji je već gotov i u koji su ”Večernje novosti” imale uvid, EK naglašava da očekuje da se reforme ubrzaju u oblasti jačanje vladavine prava, uključujući i reformu javne uprave, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Parada ponosa - minus za državu

Korupcija je, ističe se, naročito izražena u zdravstvu i obrazovanju. Brisel očekuje više napora u stvaranju nezavisnog i efikasnog pravosuđa. Traži se i jačanje političkih, građanskih, socijalnih i ekonomskih prava, kao i veća sloboda medija. Potrebno je i više pažnje posvetiti pravima manjina, smatra Brisel, a neodržavanje ”Parade ponosa” će, takođe, biti stavka na negativnom tasu.


S druge strane, Srbija će biti pohvaljena za određeni opšti napredak u reformama na putu ka EU i rezultate koje je do sada ostvarila u borbi protiv kriminala ili dijalog s Prištinom.


Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je da će u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, osim potrebe za normalizacijom odnosa s Prištinom i obavezne primene dogovora iz dijaloga u Briselu, biti istaknuto i da je neophodno unaprediti ekonomsku situaciju u zemlji i omogućiti vladavinu prava.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.10.2012. 06:21
EU koja nije ono sto jeste. EU koja ima apetit politicara ,a ne svog naroda. EU koja ima uprljane ruke zlocina. EU koja koja ima interes gazeci preko drugih. EU koja nije sposobna i odgovorna. EU koja je troma i bahata. EU koja ima apetit i alava... Sta je EU sto moramo bas da idemo ka njoj ?!
Utorak 09.10.2012. 07:02
kakva diplomatska koplja se lome, lomila im se o glavu da Bog da... kakve gluposti, kakav minus zbog neke parade ,parade cega "ebo te, kakve komsije, kakvi pregovori sa teroristima ,ubicama, narko dilerima i trgovcima organima ....kakvo je to sra....nje alooo!!! pa jel ume neko da im kaze da od....jebu onako diplomatski... pa svi znaju kako ce to da se resi ne glumatajte vise, kad sazri tad ce da se resi jednom za svagda kao sa turcima sto smo resili, a ovu smo gamad ostavili tada umesto i njih da smo resili o istom trosku...
Utorak 09.10.2012. 08:03
Za ovako ponasanje EU smo sami krivi, jer smo u zadnje dve dekade samo molili, klanjali se, a oni nam ga zabijali kao da smo najjeftinija kurva sa ceste!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online