Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 08.10.2012.
00:09
Beta, B92 A

Nikolić o Kosovu: Mnogo toga bi moglo da se potpiše

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u emisiji "Utisak nedelje" na B92 povodom zahteva iz inostranstva da Beograd sa Prištinom potpiše sporazum o dobrosusedskim odnosima, da bi "mnogo toga moglo da se potpiše" ako bude postignuto zajedničko rešenje iako bude teških odluka sa svih strana.

Slede teški pregovori sa Prištinom: Tomislav Nikolić, predsednik Srbije
 

"Ali, ako na pregovore sa Prištinom odemo sa aksiomom da je Kosovo država u granicama u kojima je bila naše Kosovo i Metohija i da se o tome ne raspravlja, onda nemamo o čemu da pregovaramo. Albanci moraju da odustanu od toga da su dobili državu", rekao je Nikolić televiziji B92.

Predsednik Srbije je istakao da će Srbija morati da se opredeli kako vidi Kosovo u budućnosti i da Vlada Srbije neće nabijati glavu u pesak kao noj.

"Vlada ne zna ko vlada policijom i tužilaštvom"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Vlada Srbije "rovita, tanka i krhka" i da "ne zna ko vlada policijom i tužilaštvom", jer "nije ušla u sve strukture".
"Vladi treba vremena", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da bi, ako bi EU zvanično iznela stav da su dobrosusedski odnosi sa Kosovom uslov nastavka evropskih integracija, odnosi na Kosovu postali veoma zategnuti i da bi Srbija u tom slučaju počela da se priprema za mogućnost da neko "na silu počne to da uzima", jer za takvo rešenje nema sagovornike u predsedniku Srbije i u Vladi.

Predsednik Srbije je rekao i da bi potpisivanje sporazuma o dobrosusedskim odnosima Beograda i Prištine značilo priznavanje nezavisnosti Kosova i da to zato "ne dolazi u obzir", kao i da takav sporazum "najverovatnije nikada" neće biti potpisan.

Nikolić je ponovio da će Srbija poštovati dogovore koje je prethodna Vlada postigla o Kosovu, ali je istakao da ubuduće više neće biti žurbe u donošenju odluka.

"Svaki dalji dogovor će biti jako pažljivo razmatran. Od ovoga dalje zavisi Srbija, do sada su se igrali, a sada se došlo do ivice, ili ćemo da branimo Srbiju ili ćemo da poskačemo u ambis kao da nas vodi slepi vođa", rekao je Nikolić.

"Da se ja pitam, Tijanić bi bio smenjen"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Aleksandar Tijanić ne bi više trebalo da bude direktor Radiotelevizije Srbije ali da on ne utiče na Vladu "u tom pogledu".

"Da sam ja predsednik Vlade, Tijanić bi otišao. Kada bih se ja pitao, Tijanić ne bi ostao na tom mestu, a kako to ide, na koje je vreme izabran... da li oh shvata da su svi oni kojima je pomagao da vladaju otišli odavno i da nije otišao još on", rekao je Nikolić
televiziji B 92.

Nikolić je istakao da postoji vreme kada čovek treba da radi i kada da se skloni, a da Tijanić to nije shvatio.

"Danas ću da doživim još jedno otvoreno pismo (od Tijanića)", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da je očekivao poziv iz RTS-a da gostuje na toj televiziji.

On je dodao da je pre 10 dana "iz sefa EU u Briselu" dobio sporazume o integrisanom upravljanju prelazima na kojima su svaku stranicu parafirali zvaničnici Srbije.

"Ti dogovori su jako loši", rekao je Nikolić i dodao da je nova vlast bila u dilemi i da je na kraju odlučila da stane iza postignutih rešenja.

Ocenio je da bi dorađivanjem tih dogovora moglo da bude postignuto da ne budu protiv interesa Srbije.

"Sve se u meni buni protiv toga da albanski carinik bude na prelazu na Jarinju, a biće. Sve se u meni buni da se svi građani obrate Prištini da bi dobvili vozačku dozvolu, a biće tako. Albanci će voditi katastarske knjige, i to će biti, a prihvatili smo i da
nostrifikujemo sve diplome iz Prištine, iako ne znamo po kojim su programima stečene", rekao je Nikolić.

Nikolić je najavio da će na sastanku sa Vladom Srbije predložiti da pregovore sa Prištinom ubuduće vodi premijer Ivica Dačić, i ponovio da se on ne bi rukovao sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, jer je optužen za zločine nad Srbima.

Moguće je da će onaj ko bude vodio pregovore morati da se rukuje sa Tačijem, rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da bi rešenje za Kosovo moglo da bude pronađeno tako što bi bilo uvažena realnost da na Kosovu postoje četiri različite situacije, što je preneo i predsedniku SAD Baraku Obami.

"Ne zanima me da li će Vladu napraviti SNS i DS"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da ga "uopšte ne interesuje" da li će do kraja godine Vladu formirati Srpska napredna stranka i Demokratska stranka (DS) u slučaju da Dragan Đilas preuzme DS.
"Mene to ne interesuje uopšte", rekao je Nikolić upitan da li je moguće da do kraja godine Vlada bude rekonstruisana tako da Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića "ispadne iz igre" a da naprednjaci uđu u koaliciju sa Đilasom.

"Rekao sam mu da na Kosovu ima bar četiri različite situacije i da to ne može da se reši tek tako, makazama. Imamo delove Kosova bez Srba, kao što je Priština iz koje je nestalo 80.000 ljudi", rekao je Nikolić.

Dodao je da postoje i delovi Kosova u kojima su Srbi većina na malom prostoru i Srpsku pravoslavnu crkvu u specijalnom statusu.

"Tužilaštvo i policija su ubeđeni u krivicu Dulića"

Nikolić je, povodom pokušaja hapšenja bivšeg ministra za ekologiju i funkcionera DS Olivera Dulića i ocena da je to politički progon, rekao da su svi tužioci izabrani dok je na vlasti bio DS.
"Samo ne bih voleo da Dulić bude u pritvoru onoliko koliko su bili ljudi dok je DS bio na vlasti", rekao je Nikolić, i ocenio da su u tužilaštvu i policiji bili "potpuno ubeđeni u krivicu" Dulića jer su znali na kakav bi otpor moglo da naiđe hapšenje poslanika.

"Imamo i sever Kosova gde Albanaca ima koliko ih je oduvek i bilo, jer nisu imali razloga da se isele, ali su Srbi ogromna većina i to ne može da bude u istom odnosu i pod istom lokalnom samoupravom i ingerencijama iz Prištine ili Beograda", rekao je Nikolić.

Nikolić je ponovio i da Srbija neće načiniti nijednu grešku u žurbi, jer dva imperativa, da uđe u EU i da ne prizna nezavisnost Kosova.

"Video sam da oni koji pregovaraju gledaju na sat, a ne na geografsku kartu i u istoriju, jer ih samo zanima kada su izbori", rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.10.2012. 00:36
Najzad je novi predsednik Srbije Tomislav Nikolic jasno formulisao stav vecine Srba o neoprostivo zlocinacki otetom KOSMETU, tako da ce i EU uzurpatrori i ostali drski pomagaci Siptara na celu sa jos mocnim Amerikancima moci nedvosmisleno da razumeju neopozivu poruku !
Ponedeljak 08.10.2012. 02:52
Нисам сигуран дали је и Русија потписник 1244, али у сваком случају Руски представник у УН би требао да присуствује преговорима. И ја би преговоре одржавао на неком неутралном терену, рецимо у Атини или Барцелони, а може и у Москви или Бања Луци.
Ponedeljak 08.10.2012. 12:12
Samo tako precednice!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online