Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 07.10.2012.
13:15
Blic A

Nemačka traži da Srbija potpiše ugovor sa Kosovom

Zahtev da Srbija potpiše neku vrstu sporazuma, ugovora ili memoranduma sa Kosovom o normalizaciji međusobnih odnosa mogao bi da se nađe čak i u zaključcima Evropske komisije koji će biti objavljeni 10. oktobra, saznaje “Blic” iz diplomatskih izvora u Briselu.

Zahtev da Srbija potpiše neku vrstu sporazuma, ugovora ili memoranduma sa Kosovom mogao bi da se nađe čak i u zaključcima Evropske komisije
 

Kako kažu dobro upućeni izvori bliski briselskoj administraciji, nemački pritisak da se u zvanični dokument Evropske komisije ubaci novi uslov za Srbiju vezan za dalji napredak u evropskim integracijama veoma je pojačan u poslednje vreme. Zaključci, odnosno preporuke Evropske komisije koji su sastavni deo godišnjeg izveštaja o napretku Srbije još nisu dobili definitivan oblik, ali izvori Blica tvrde da je u nacrt ovog dokumenta, na zahtev Nemačke, ubačena obaveza Srbije da se na normalizaciju odnosa sa Kosovom obaveže u pismenom obliku.


U kabinetu komesara za proširenje Štefana Filea nisu ni potvrdili, ali ni demantovali ubacivanje novog uslova za Srbiju.


- U toku je finalizacija izveštaja o napretku, a konačna verzija biće objavljena nakon što je Evropska komisija objavi, u sredu - rekao je Peter Stano, savetnik za medije komesara Filea, odgovarajući na pitanje da li je tačno da će novi uslov o potpisivanju neke vrste sporazuma između Beograda i Prištine biti unet u zaključke.


Diplomatski izvori Blica tvrde da je pritisak na Komisiju pojačan nakon Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tokom koje su se, na marginama zasedanja, sreli predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Ketrin Ešton, šefica diplomatije EU. Razlog je što tokom razgovora o pokretanju budućeg političkog dijaloga, na vrhu, između Prištine i Beograda nije došlo do konkretnog dogovora ko će voditi te pregovore i što se cela stvar razvodnjava.


- Vlasti u Beogradu sada, suprotno očekivanjima, oklevaju da odrede pregovarača. Utisak je da za sto ne žele da sednu ni premijer Ivica Dačić, ni predsednik Tomislav Nikolić i da pokušavaju da sve prebace na više ministara ili na šefa koji je zadužen za tehničke pregovore. Poslednje Nikolićeve izjave o tome da se u EU neće žuriti i da će Srbija postaviti uslove protumačene su kao nedostatak volje da se postigne dogovor o normalizaciji odnosa. Zato je nemačka strana pojačala pritisak da se već sada u dokument Evropske komisije unese zahtev da Beograd kao uslov za dobijanje datuma o otpočinjanju pregovora o pridruživanju potpiše neku vrstu sporazuma sa Kosovom. Niko ne određuje da li će to biti sporazum, dogovor, ugovor ili neka druga forma - kaže izvor Blica iz Brisela.


Nemački parlamentarci iz Socijaldemokratske partije kancelarke Angele Merkel prvi su javno u Beogradu otkrili da će uslov o pismenom ugovoru između Beograda i Prištine biti postavljen već sada, pred dobijanje datuma.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.10.2012. 13:21
Господо германи... ми имамо уговор са Косметом, зове се Устав!
Nedelja 07.10.2012. 13:22
KAKAV POTPIS BRE, DOKLE VISE KAO K...E DA UCENJUJETE IDIOTI BELOSVETSKI. POLAKO CE SE RASPASTI I TA VASA EU, GOTOVA JE JOS MALO
Nedelja 07.10.2012. 13:28
Pederizacija Srbije, ili kapitulacija Srbije, od nemaca nismo nikada ni imali bolje uslove. Od amerikanaca spali smo da nam evropske fukare postavljaju uslove, pa da li se neko pita sta trazi Rusija i sta nam nudi, ili moramo svesno da idemo u kolektivno samoubistvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online