Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 07.10.2012.
07:51
Politika A

Ko su Tadićevi i Đilasovi kandidati za potpredsednike?

Glavni sport u Demokratskoj stranci ovih dana je, čini se, prebrojavanje koliko opštinskih odbora je za Borisa Tadića, a koliko za Dragana Đilasa. A jedna od osnovnih disciplina za ovu dvojicu predsedničkih kandidata na predstojećim izborima u DS-u je, opet, "vrbovanje” ljudi za svoj tim, ponajviše onih koji bi bili "kvalitetan materijal” za potpredsedničke funkcije., piše Politika.

Bitka za predsednika, ali i potpredsednika Demokratske stranke: Dragan Šutanovac, Boris Tadić i Dragan Đilas
 

Tako je najnovija akvizicija Borisa Tadića doskorašnji prvi čovek PTT i raniji gradonačelnik Niša Goran Ćirić. Ipak, Tadić je samo izrazio uverenje da će Ćirić postati potpredsednik stranke, odnosno nije izričito rekao da će ga on predložiti.

A onaj koga su hteli i Tadić i Đilas – Jovan Marković, gradonačelnik Užica, izjasnio se da neće da bude kandidat nijednog od njih, upravo zbog poštovanja prema obojici. Ali, nije odbio mogućnost da bude kandidat za potpredsednika stranke ako ga kandiduje dovoljan broj lokalnih odbora.

Zamenik predsednika DS-a bira se naknadno

"Vidim da neki odbori predlažu Bojana Pajtića za zamenika predsednika. Ali oni to formalno ne mogu da urade”, kaže Marko Đurišić ističući da zamenika predsednika DS-a može da predloži jedino predsednik stranke, iz reda potpredsednika izabranih na skupštini – i to Glavnom odboru. To znači da će zamenik predsednika biti poznat tek na prvoj sednici GO posle izborne skupštine.

Da li Ćirić želi da bude potpredsednik DS-a, i to kao Tadićev čovek, juče nismo mogli od njega da saznamo. Prema nezvaničnim informacijama – on bi trebalo da bude kandidat, baš kao i Jovan Marković, ali i Vesna Martinović, iz Pančeva, i Dejan Nikolić, iz Sokobanje. Za sada su zvanično kandidati (oni koji su dobili podršku dovoljnog broja opštinskih odbora) samo Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac, aktuelni potpredsednici DS-a.

Upućeni očekuju da će se za pet potpredsedničkih mesta boriti bar osam kandidata, tako da će i potpredsednička, uz predsedničku trku u DS-u biti prilično uzbudljiva. To je omogućeno pravilima o kandidovanju za funkcije u DS-u, ali i načinom izbora, pa ako bude obezbeđena stvarna tajnost glasanja delegata na izbornoj skupštini 10.

novembra, predsednički, potpredsednički, ali i izbori drugih organa stranke tog dana (za članove Predsedništva, Glavnog odbora, Nadzornog odbora...) mogli bi da budu veoma neizvesni – bez obzira na to kakav je odnos podrške opštinskih odbora.

Jovan Marković je rekao da će užički odbor imati od 25 do 30 delegata na izbornoj skupštini (koja će imati nešto više od oko 3.200 delegata) i da, kakva god bude odluka tog odbora, "svaki delegat ima pravo da samostalno glasa”.

Užički DS podržao Đilasa za predsednika 

Lider užičkih demokrata Jovan Marković izjavio je da je Gradski odbor Demokratske stranke Užica, tajnim izjašnjavanjem, većinom glasova odlučio da podrži kandidaturu Dragana Đilasa za predsednika stranke. „Odluka da se podrži Đilas ukazuje na potrebu svih članova DS-a u Užicu da dođe do korenitih promena u stranci i da se kao osnovni argument za buduće bavljenje politikom uzima rezultat koji je do sada ostvaren”, rekao je Marković za Tanjug.

GO Užica je na sednici održanoj u sredu jednoglasno odlučio da Marković bude kandidat za potpredsednika DS-a na predstojećim izborima u stranci.

Kandidate za potpredsednike DS-a skupštini može da predloži aktuelni predsednik stranke, ali i 10 opštinskih odbora, ili 20 članova Glavnog odbora, ili određeni broj delegata skupštine. Tako da kandidata može da bude znatno više od broja potpredsedničkih mesta. Zbog toga voljom izborne skupštine može da se desi da izabranom predsedniku budu nametnuti potpredsednici koji nisu njegovi favoriti.

"To je jedna od tradicija DS-a, koja je doprinela demokratičnosti i živom unutarstranačkom životu”, ističe Marko Đurišić, šef Organizacionog odbora za izbornu skupštinu DS-a.

Čemu onda priča o timovima ovog ili onog predsedničkog kandidata, može li to nešto bitno da promeni? Đurišić objašnjava da je sasvim legitimno da predsednički kandidati predstavljaju članovima stranke svoje timove – ali to nije obavezujuće.

"Ne glasa se "u paketu”. Imena svih predloženih potpredsedničkih kandidata biće na jednoj listi, po azbučnom redu, i pet onih sa najviše glasova biće potpredsednici (s tim što bar jedan mora biti pripadnik manje zastupljenog pola) – bez obzira na to da li će biti po ukusu izabranog lidera stranke".

U nekim slučajevima ukusi se poklapaju. I Tadić i Đilas su za svoje timove želeli Pajtića i Markovića. Prema nezvaničnim informacijama, Martinovićeva i Nikolić su Đilasovi favoriti. O Šutanovcu se za sada nisu javno izjašnjavali. On slovi za nezavisnog kandidata (kao što će to biti i Jovan Marković, jer je odbio da se svrsta na jednu od dve strane).

Prema nekim izvorima, Šutanovac očekuje podršku za izbor na potpredsedničku funkciju i od Tadića i od Đilasa. U svakom slučaju, tvrde upućeni izvori Politike, ne očekuje se da se i Šutanovac povede za onim što je poslednjih nedelja popularno u vrhu DS-a – da se okrene protiv Tadića, koji mu je kum.

Iz krugova bliskih ovom funkcioneru demokrata može se čuti da Šutanovac želi da izbegne stari kliše srpske političke scene u kome bi on bio Vujica u odnosu na Karađorđa – Tadića.

Treći kandidat za lidera DS-a Branimir Kuzmanović ne izjašnjava se o svom timu. Umesto toga, za Politiku kaže da obilazi Srbiju i razgovara sa članovima stranke o svom Dogovoru za bolju Demokratsku stranku, koji je predstavljen na njegovom sajtu i otvoren za menjanje i poboljšanje "svakih sedam dana, u skladu sa predlozima članova i simpatizera DS-a”.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.10.2012. 08:09
Мука ми је кад видим једног од њих! Замислите како ми је сад, кад су сва тројица на једној слики?
Nedelja 07.10.2012. 09:06
Tadic i ostali oko njega su uspeli da u Parlamentu se donese odluka radi lizanja dupeta EU,da na svu robu koja Srbija uvozi iz EU bude OSLOBODJENA CARINE!!!!!!!!!,a ono malo sto izvozimo u EU ta nam je udarila visoke carine!!!! MILIONI evra tako odlaze iz Srbije u EU,dzepove raznih privatnih kompanija i tako je Srbija ostecena i njena roba sa carinom nekonkurentna.Za OVO mora da se odgovara i carini roba iz EU na isti nacin kao sto oni carine srpsku robu. Sa Rusijom imamo najpovoljnije,roba iz Srbije je oslobodjena carine,i za iste uslove se EU bori rukama i nogama
Nedelja 07.10.2012. 12:05
srbi iz srbije dokle cete sluziti jugoslovensko-crnogorskim interesima? jedino srbija ne slavi nezavisnost,sta mislite zasto? udruzivanje,do nastanka stranke srba iz srbije. http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online