Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 05.10.2012.
23:05
Večernje novosti A

Obnavljaju dvor za Irineja

Srpska pravoslavna crkva je odlučila da oživi staru rezidenciju srpskih patrijaraha na Dedinju i u nju će se uskoro useliti patrijarh Irinej - rečeno je "Večernjim novostima" u Patrijaršiji SPC.

Patrijarh srpski Irinej
 

Rezidencija u Užičkoj ulici na broju 46, kupljena je 1939. godine za potrebe Patrijaršije SPC. To je jednospratna požutela zgrada, sa velikim tremom i stubovima, širokim vratima i prostranim holom. Levo je spavaća soba sa krevetom za patrijarhe i kupatilom, a desno kabinet i kancelarija. Na spratu su sada prazne prostorije, a u podrumu kuhinja sa špajzom, kao i prazno skladište za ogrev i kotlarnicu. Polomljene stolice i stilski sto za čaj i kafu prekrila je prašina.

- Da bismo oživeli rezidenciju obratili smo se Zavodu za zaštitu spomenika kulture i Sekretarijatu za urbanizam grada Beograda. Po njihovim uslovima institut CIP je izradio projekt adaptacije i rekonstrukcije, kojim se predviđa da se na postojećem zdanju izgradi 450 kvadrata korisnog prostora - rečeno je za "Večernje novosti" u Patrijaršiji.

Radovi će početi uskoro, čim projekt prođe tehničku kontrolu i dobije građevinsku dozvolu. Predračunska vrednost je oko 800.000 evra. To će biti sakupljeno donacijama. Najveći donator, zasada, je Vlada Republike Srpske.

U rezidenciji su do sredine prošlog veka boravila trojica srpskih patrijaraha-Gavrilo, Viketnije i German. Nacionalizovana je, i to bez rešenja o oduzimanju, i korišćena kao vila za Andriju Hebranga i druge komunističke funkcionere. Posle Hebranga, u vilu se ponovo vratio patrijarh Gavrilo, koji je preživeo zarobljeništvo u nemačkom logoru.

Iznenada se upokojio u maju 1950. godine. Nasledio ga je jula iste godine patrijarh Vikentije, koji je Srpskom crkvom upravljao osam godina. Umro je 5. jula 1958, takođe iznenada. Patrijarh German, na svetosavski tron izabran te godine, ali se preselio se u Patrijaršiju, jer je, kako je kazivao, "na Dedinju bio mnogo daleko od Patrijaršije".

- Krajem prošlog veka komunisti su pokušali da "ukradu" rezidenciju SPC tako što su u katastru izbrisali gornji sprat i registrovali je kao novo i njihovo zdanje. SPC je, međutim, uspela da povrati imanje od 30 ari, rezidenciju i prateću zgradu.

Blaženopočivši patrijarh Pavle i patrijarh srpski Irinej su u više navrata obilazili rezidenciju i izražavali želju da se ona popravi i koristi kao dvor i dom poglavara SPC - kažu u Patrijaršiji.

U međuvremenu, u rezidenciji su živeli izgnani sveštenici sa Kosmeta, iz BiH i Hrvatske. Danas u njoj niko ne živi. Njena unutrašnjost je ruinirana, a spoljni zidovi napukli, a prozori polomljeni. Relikvija u zgradi nema, sem nekoliko starih uramljenih slika patrijarha Gavrila, Vikentija, Germana i jednog ruskog poglavara.

Adaptirana rezidencija će imati veliki hol za doček i prijem stotinu gostiju. Levo će biti kapela, kabinet patrijarha i kancelarija za sastanke, a desno dnevni boravak i sala za prijeme. Na spratu će biti privatne prostorije patrijarha.

- Predviđeno je da se radovi okončaju do narednog leta i da se patrijarh Irinej useli u rezidenciju sredinom naredne godine. Može se dogoditi da Njegova svetost u rezidenciji primi visoke zvanice koje će doći na proslavu hrišćanstva i Milanskog edikta tokom 2013. godine - saznaju "Večernje novosti" u Patrijaršiji.

POVEZANE VESTI

Subota 06.10.2012. 00:07
Zato sto je patrijarh Pavle bio izuzetno skroman covek koji to sebi ne bi dopustio. Ovo je sramota, pogledajte kako grcka pravoslavna crkva pomaze siromasnom narodu, otvara javne kuhinje, deli lekove i sl. a ne restaurira dvorove!
Subota 06.10.2012. 02:32
Pazi molim te kako se krsti na slici....ko da je iso na casove obuke kod backoga irineja...inace, za mene ovo nije dobra vest, sto vise raskosi sve manje Boga.
Nedelja 07.10.2012. 20:24
То да је покојни светац Паја обилазио кућерине по Дедињу и меркао која би се за њега могла преуредити гнусна је и подла лаж и ако ју је ико из Патријаршије стварно изрекао не био ја у његовој кожи на оном свету. А да ме не чуди то што је овом грабежљивцу то пало на памет, не чуди ме. Овај се ни за зарез не одваја од његових "апостола вере" који одавно за меру не знају. Већу штету православљу такви чине, јер народ види и згражава се, него и сам екуменизам кога здушно подржавају. Где ће им душе не знам, али слутим, слутим ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online