Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.06.2015.
05:47

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Večna poruka kneza Lazara

Širom Srbije, Republike Srpske, evropske i prekomorske dijaspore juče je u spomen Boja na Kosovu (1389) i vaskoliko srpsko stradanje kroz istoriju, nizom molitvenih, komemorativnih i kulturno-umetničkih manifestacija obeležen Vidovdan. Centralna manifestacija održana je u Gračanici gde je liturgiju, a potom na Gazimestanu i pomen za dušu kosovskim junacima služio patrijarh Irinej s više episkopa.

Srna
Liturgija u porti manastira Gračanica

- Kosovo i Metohija je srpska zemlja sve dok je na njoj srpskih svetinja i naslednika palih velikomučenika - poručio je patrijarh srpski Irinej.

- Dok je Stefana Dečanskog u Dečanima, Pećke patrijaršije, Gračanice kralja Milutina i Gazimestana i svih koji su stradali za veru, pravdu i istinu, ova zemlja ne može biti bilo čija već njihovih naslednika. Šta je Srbija bez Kosova i Metohije? To je mrtvak bez duše i srca. Trudimo se da doživimo kao nekad Vidovdan, da označimo i osvetlimo koliko znači za našu istoriju i kulturu. Vidovdan potenciramo i kod našeg naroda u dijaspori, koji budno prati šta se dešava na Kosovu i Metohiji - rekao je srpski patrijarh.

On je pozvao kosmetske Srbe da se ne dele i ne svađaju jer je snaga srpskog naroda u jedinstvu. Naglasio je da je to večna poruka SPC i kneza Lazara.

- Moramo pomoći našoj braći da opstanu na Kosovu i Metohiji, da se vrate prognani, da se vrate crkvama od kojih su mnoge porušene. Došli smo da ohrabrimo sve vas da ostanete na svojim ognjištima - kazao je patrijarh Irinej i pozvao komšije Albance na suživot sa Srbima.

Tanjug
Ceremonija u Kruševcu

U okviru vidovdanskih manifestacija održano je i Vidovdansko pesničko bdenije na kojem je Zlatni krst kneza Lazara dodeljen književniku Dušanu Kovačeviću, dok je titula najlepše Kosovke devojke pripala Milici Stamenković iz naselja Devet Jugovića. Organizovana je i prezentacija starih viteških veština.

Vidovdanskim svečanostima su prisustvovali između ostalih i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM i Nikola Selaković, ministar pravde Srbije.

- Vidovdan je jedan od najsvetijih srpskih praznika, kada se sećamo naših junaka i vitezova. Ovo je trenutak da se prisetimo činjenice da je Kosovo kroz vekove naš svetionik. Srbija je tu da na KiM svi žive u miru, da se omogoći povratak onima koji otišli sa ognjišta i da budućnost ovog naroda na KiM bude bolja - istakao je Marko Đurić.

Episkop raško-prizrenski Teodosije podsetio je na kosovski zavet i kneza Lazara koji se borio za krst časni i slobodnu zlatnu rukovodeći se Hristovim rečima "da je zemaljsko zamalena carstvo, a nebesko uvek i doveka".

- Poučen tim rečima izašao je da brani svoju veru, zemlju i narod. Opredeljenje kneza Lazara učinilo je da mi postojimo danas. Kosovski zavet nas sve obavezuje i treba da budemo dostojni kneza Lazara i predaka koji su za nas položili živote, kako bi kazali da smo i mi u našem vremenu ispuni kosovski zavet, da nismo ono večno prodali za ono prolazno - kazao je vladika Teodosije.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je pripadnicima Trećeg pešadijskog (Republike Srpska) puka Oružanih snaga BiH, krsnu slavu Vojske Republike Srpske VRS i ovog puka - Vidovdan.

Ona je podsetila da je Vidovdan verski i nacionalni praznik, slava srpskog identiteta. Napomenula je da se s posebnim pijetetom mora čuvati uspomena na pripadnike Vojske Republike Srpske koji su, štiteći vekovna ognjišta, položili živote da bi današnje generacije živele u slobodi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online