Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 05.10.2012.
19:19
Beta A

Beograd: Došlo 18 gradonačelnika iz Nemačke

Delegacija od 18 gradonačelnika gradova nemačke pokrajine Baden-Virtemberg počela je u petak posetu Beogradu prijemom kod gradonačelnika Dragana Đilasa.

Beogradski gradonačelnik Dragan Đilas (prvi zdesna) primio je 18 nemačkih kolega
 

Cilj posete je unapređivanje srpsko-nemačke saradnje i prijateljstva i ispitivanje mogućnosti za sklapanje partnerstava sa gradovima u Srbiji. To je delegacija sa najvećim brojem nemačkih gradonačelnika koja je u istoriji odnosa dve zemlje posetila Srbiju.


"Između gradova Baden-Virtemberga i gradova u Francuskoj postoji 490 prijateljstava, a između gradova u celoj Nemačkoj i Srbijisklopljena su četiri prijateljstva. Ne kažem da su odnosi Srbije i Nemačke loši, nego da bi ih trebalo unaprediti i podići na viši nivo", rekao je poslanik Hrišćansko demokratske unije (CDU) i predsednik Odbora Bundestaga za saradnju sa EU Gunter Krihbaum na prijemu u Skupštini Beograda.
 

Tadić se sastao sa Nemcima

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić sastao se sa delegacijom nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Drustva srpsko-nemackog prijateljstva za Baden-Virtemberg.

"Tadić je pozvao gradonačelnike iz Baden Virtemberga na saradnju sa gradovima i opstinama u Srbiji i razmenu iskustava sa predsednicima naših lokalnih samouprava i izrazio očekivanje da će delegacija iz Srbije uzvratiti posetu Baden Virtembergu", naveo je DS.

Tadić se zauzeo i za dalje jačanje saradnje Srbije i Baden Virtemberga, koju vezuje sporazum o strateškom partnerstvu.

rihbaum je podsetio da je sa pre godinu i po dana sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem ustanovio društvo srpsko-nemačkog prijateljstva sa ciljem da se bavi uspostavljanjem dobrih odnosa među građanima.


"Upada u oči da je zgrada u kojoj radi gradonačelnik Beograda veća i raskošnija od zgrade u kojoj radi predsednik Srbije", rekao je Krihbaum.


Krihbaum je istakao značaj turizma i naveo da je veoma važno da Srbiju poseti što više Nemaca koji će se u Beogradu "pozitivno iznenaditi" i svoje utiske preneti svojim prijateljima u Nemačkoj.


Đilas je naveo da se najviše konkretnih stvari može učiniti politikom na lokalnom nivou.


"Umesto bavljenja visokom politikom, ljudima u našim gradovima mnogo je važnije kako ti gradovi izgledaju, kakva je zdravstvena zaštita, kakva su obdaništa, škole i gradski prevoz, jer je to nešto što je u 21. veku građanima najvažnije", rekao je Đilas.


Đilas je naveo da nemački saveti i iskustva mogu mnogo da pomognu gradovima u Srbiji i podsetio da je Nemačka zemlja sa kojom Srbija ima najjaču ekonomsku saradnju i zemlja koja je Srbiji mnogo pomogla na putu ka EU.

Kalanović: Razgovarano o mogućoj zajedničkoj saradnji

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je da je sa delegacijom gradonačelnika iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg razgovarala o mogućoj zajedničkoj saradnji na komunalnom nivou.

"Razgovarali smo i razmenili iskustva o funkcionisanju komunalnih preduzeća i njihovom udruživanju, o funkcionisanju lokalnih samouprava i njihovoj samostalnosti, kao i spuštanju nivoa vlasti do običnog čoveka, ali je privreda bila centralna tema", kazala je Kalanovićeva.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 19:25
Сви са Ђиласом на једном месту! Јух, какве ствари ми падају сад на памет. Колико би то мува било са једним ударцем?
Petak 05.10.2012. 19:38
Djilase prosetaj ih samo po Knezu...i isprati...ne daj Boze da vide naselja kao sto su Zarkovo Barajevo Cukaricka padina...kod njih sve cvece u zardinjerama sva cisto ko apoteka a kod nas se djubre kotrlja niz brdo...na zalost slika nekulture i nediscipline...nemoj samo reci da nema para...bilo bi da se uvedu velike kazne za prljavstinu...Ubedacim se kad dodjem u moju zemlju i gledam kako je zapusteno a setim se kako je kod njih...
Petak 05.10.2012. 20:54
Da li je ova delegacija prvo dosla kod Tadica pa posle kod Kalanovicke ili obrnuto, i da li ova poseta ima veze sa biznisom ili sa podrskom DS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online