Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.10.2012.
13:41
Anadolija A

Iz Srbije ove godine rekordan broj hadžija

Muslimani iz Srbije na hadžiluk u Saudijsku Arabiju idu u organizaciji dvije odvojene zajednice - Islamske zajednice Srbije (IZS) i Islamske zajednice u Srbiji (IzuS). I jedna i druga zajednica okončale su pripreme za odlazak muslimana iz te zemlje na hadž i obavljanje jedne od temeljnih dužnosti muslimana. Ukupno će 371 vernik musliman iz Srbije krenuti na hadžiluk.

U organizaciji dve islamske zajednice koje deluju u Srbiji za Saudijsku Arabiju krenuće 371 musliman
 

Iz Ureda za hadž IZS izjavili su dopisniku agencije Anadolija da je broj hadžija iz Srbije ove godine rekordan.

Glavni vodič hadžija, koji će ove godine u organizaciji iz Srbije obaviti svetu islamsku dužnost, Ahmedin ef. Dervišević, izjavio je da je potpisao ugovore za smeštaj 229 hadžija u Meki i Medini. Ove godine se prvi put desilo da za 29 vernika iz Srbije nisu mogli da omoguće odlazak jer je, zbog građevinskih radova u Meki, Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije smanjilo broj viza koje odobrava pojedinim zemljama sveta.

Hadžiluk će ove godine obaviti 2,5 miliona muslimana iz celog sveta

 

Hadžiluk ili hadž, hodočašće muslimana u Meku, jedan od pet stubova islama.

 

Svaki musliman, po verskom zakonu dužan je bar jednom u životu, ako je sposoban, da ode na hadžiluk. Obavezu ne moraju ispuniti robovi i oni koji su poremećenog uma; niti žene koje nemaju muža ni rođaka da ih prati. Takođe i nedostatak životnih sredstava nemogućnost da se nabavi životinja za nošenje tereta.

Muftija sandžački Islamske zajednice Srbije Hasib ef. Suljović rekao je dopisniku agencije Anadolija da će iz Novog Pazara put Mekke krenuti 19. oktobra sa beogradskog aerodroma.


"Ove godine imamo i hadžija koji nam dolaze iz Turske, a imaju državljanstvo naše zemlje. Takođe, u našoj organizaciji na hadž će ići vernici iz Preševske doline, njih 49, ali i iz Beograda, Vojvodine i centralne Srbije", rekao je Suljević.

Islamska zajednice Srbije je saopštila da je reisul-ulema IZS Adem ef. Zilkić boravio u Saudijskoj Arabiji od 7. do 15. septembra ove godine i da je potpisao Protokol o organizaciji hadža za ovu godinu. Zilkić će ove godine predvoditi hadžije IZS-a.

Hadžijama su, kako je saopštila IZS, obezbeđene vize, avionski prevoz, hotelski smeštaj u centralnoj zoni Meke i Medine, hrana, prevoz od hotela do Kabe i drugih svetih mesta, lekar i medicinska pomoć, vodiči i potrebna dokumentacija.

"Molimo Uzvišenog, Milostivog Alaha da olakša odlazak na hadž svakome ko se odluči da obavi ovu petu islamsku dužnost, bez obzira u čijoj organizaciji odlazi", navedeno je u saopštenju IZS.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) ove godine je za 142 vernika organizovao odlazak na hadž i obilazak svetih mesta Meka i Medina. Hadžije će, u organizaciji IzuS-a, krenuti za Saudijsku Arabiju 20. oktobra sa beogradskog aerodroma.

Prethodnog dana u Novom Pazaru će biti organizovana svečanost.

Ukupno 3.700 muslimana sa zapadnog Balkana otputovaće ove godine na hodočašće u Saudijsku Arabiju, a najviše iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Za razliku od proteklih godina, ove godine prvi put odlazak na hadž iz zemalja zapadnog Balkana neće biti organizovan autobusima, zbog sukoba u Siriji, već će svi hodočasnici otputovati avionima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online