Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 04.10.2012.
23:29
danas.rs A

Čanak ima pravo na šest plata

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je 25. septembra podneo ostavku na funkciju narodnog poslanika Skupštine Srbije, ovih dana je od Administrativnog odbora parlamenta zvanično zatražio odobrenje da šest narednih meseci prima poslaničku platu od oko 75.000 dinara, potvrđeno je Danasu u Odboru.

Sagovornici Danasa ističu da je nesporno da Čanak ima pravo na šestomesečnu zaradu, ali i da nemaju nameru da se zbog toga saziva hitna sednica ovog skupštinskog tela.

Od Administrativnog odbora parlamenta zvanično zatražio odobrenje da šest narednih meseci prima poslaničku platu od oko 75.000 dinara
 

- Ne pada mi na pamet da do kraja ove sedmice zakazujem sednicu Odbora zbog zahteva Nenada Čanka, ali i zahteva osmorice radikala koji traže da im parlament retroaktivno isplati dnevnice i regres za period od 2009. do maja ove godine. Verujem da će se o ovim pitanjima, kao i o ostavkama nekoliko poslanika SNS koji odlaze na nove dužnosti, razgovarati naredne nedelje, kada bi i trebalo da počne redovno zasedanje parlamenta, kaže za Danas predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić (SNS).

Kako navodi Babić, s predsednikom Narodne skupštine postignut je načelan dogovor da se sednice skupštinskih odbora održavaju u vreme zasedanja parlamenta "a van toga samo kada je nešto urgentno".

- To je naš vid uštede, jer jedna sednica odbora košta oko 100.000 dinara, pa kada to pomnožite sa cifrom 17, koliko odbora u parlamentu ukupno ima, skupi se pozamašna suma koju možete uštedeti, objašnjava Zoran Babić.

Predsednik Administrativnog odbora precizira da svaki poslanik ima pravo na materijalnu naknadu šest meseci po prestanku rada u parlamentu, osim u tri slučaja - ako je stekao uslov za penziju, ukoliko je pre zaposlenja u Narodnoj skupštini imao stalan radni odnos na nekom drugom mestu koji je "zamrznut" i ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju dužem od pet godina.

"Bezobrazni radikali"

- Zahtev osmorice bivših poslanika SRS za isplatu zaostalih dnevnica i regresa takođe će biti stavljen na dnevni red naredne sednice Administrativnog odbora, iako lično smatram da se radi o drskom i bezobraznom gestu. Poslanici moraju deliti sudbinu naroda i njihovu socijalnu i ekonomsku situaciju - smatra Zoran Babić.

- Ako nema nijedne od ovih prepreka, bivši poslanik Nenad Čanak primaće platu iz budžeta parlamenta i u narednih šest meseci. Tokom tog perioda bivši poslanik nema pravo na paušal od oko 35.000 dinara, zaključuje Zoran Babić.

Sam Čanak bio je na stalnom radu u parlamentu i u proteklom i ovom mandatu i prvi je poslanik iz aktuelnog saziva koji je ispostavio zahtev za primanje plate, pošto su svi ostali koji su podneli ostavku to učinili zbog prelaska na novu funkciju.

Lider LSV napustio je Skupštinu Srbije s obrazloženjem da ga zakonodavni dom nije zaštitio od javnih prozivki i "političkog progona" posle incidenta u Novom Sadu, kada je učestvovao u fizičkom obračunu s jednim građaninom, zbog čega je Tužilaštvo pokrenulo istragu.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 00:26
Чек бре, направиш кривично дело и очекујеш ћорку, ДАШ (не добијеш, него даш) "отказ" (ето зашто није добар изборни систем да се гласа за човека а не за странку) и очекујеш од послодавца (у овом случају читај народног буџета) да ти се исплате 6 плата??? ПА ДИ ТО ИМА???
Petak 05.10.2012. 06:41
Neka primi još i to, pa više da ga ne gledamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online