Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 04.10.2012.
17:07 >> 17:48h
Beta A

"Srbija neće u vojne saveze"

Ministar odbrane Aleksandar Vučić je u razgovoru sa načelnikom Generalštaba Češke Petrom Pavelom istakao da Srbija neće pristupati vojnim savezima s ozbirom na odluku o vojnoj neutralnosti, ali da će nastojati da iskoristi raspoložive mehanizme Programa Partnerstvo za mir.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vučić je zahvalio Češkoj na podršci u procesu evropskih integracija i pomoći u reformi sistema odbrane.

Načelnik Generalštaba Češke Petar Pavel i ministar odbrane Aleksandar Vučić
 

Vučić, koji je i prvi potpredsednik Vlade Srbije, istakao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije zainteresovani za učešće u radu Međunarodnog logističkog koordinacionog centra Oružanih snaga Češke u Pragu.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Češke, general-potpukovnik Petar Pavel ponudio je Ministarstvu odbrane angažovanje pripadnika Vojske Srbije u Višegradskoj borbenoj grupi EU, kao i podršku Češke u uspostavljanju regionalnog Centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu.

Posebno se interesovao za kapacitete Vojno-medicinske akademije i saradnju specijalnih jedinica.

Na sastanku je, kako se piše u saopštenju, konstatovan značaj angažovanja oružanih snaga u multinacionalnim operacijama, kao i mogućnost za razmenu iskustava i zajedničku obuku. General Pavel i ministar Vučić izrazili su zadovoljstvo dostignutim
nivoom saradnje u oblastima vojnog obrazovanja, Atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) i logistike.

Posebno je istaknut veliki potencijal u unapređenju vojnoekonomske saradnje, kroz razmenu tehnologije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, proizvodnje i remonta vazduhoplovno-tehničkih sredstava, kao i zajednički nastup na trećim tržištima.

Uspostavljena saradnja dva univerziteta odbrane predstavlja kvalitativni iskorak u saradnji i omogućava razmenu iskustava u različitim naučnim oblastima, piše u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.10.2012. 17:45
Srbi vole da budu u savezu sa bratskom Rusijom. Ali ne moze kad nemamo izlaz na more, a okruzeni smo NATO paktom. Mogle bi NATO clanice da zabrane preletanje Ruskih vojnih transportera i sl iznad svoje teritorije, i pukli smo. Najbolje je da budemo mirni i da gledamo svoja posla.
Četvrtak 04.10.2012. 20:29
Srbija je dobila pravog ministra odbrane, Vucic se ne libi sa svima da saradjuje uvek ako je to u interesu Srbije. Obzirom da je Srbija zemlja sa izuzetno vaznom geostrateskom pozicijom mi to moramo iskoristiti na najbolji moguci nacin tako sto cemo i od jedne i od druge strane (istoka i zapada) uzeti najvise sto mozemo, samo tako mi mozemo biti ravnopravan partner, u protivnom Srbiji se ne pise dobro. Ono sto je pozitivno jeste njegov stav da nikako ne treba da udjemo u NATO jer to je pre svega jako skupo za Srbiju sa jedne strane a sa druge volja gradjana Srbije je da Srbija ne treba da bude clan NATO pakta. Svo oni politicari koji se zalazu za ulazak Srbije u NATO pakt nemaju dodira sa re
Četvrtak 04.10.2012. 22:04
Nećemo u nato pakt da vodimo tudji rat Uvek su nas zajebali, nije bilo davno Jebeni političari, zapadni poslastičari Da ti loma voća što je otrovno, a slatko :) http://www.youtube.com/watch?v=bZPvg-1uSw4
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online