Četvrtak 04.10.2012.
17:07 >> 17:48h
Beta

"Srbija neće u vojne saveze"

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vučić je zahvalio Češkoj na podršci u procesu evropskih integracija i pomoći u reformi sistema odbrane.

Načelnik Generalštaba Češke Petar Pavel i ministar odbrane Aleksandar Vučić
 

Vučić, koji je i prvi potpredsednik Vlade Srbije, istakao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije zainteresovani za učešće u radu Međunarodnog logističkog koordinacionog centra Oružanih snaga Češke u Pragu.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Češke, general-potpukovnik Petar Pavel ponudio je Ministarstvu odbrane angažovanje pripadnika Vojske Srbije u Višegradskoj borbenoj grupi EU, kao i podršku Češke u uspostavljanju regionalnog Centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu.

Posebno se interesovao za kapacitete Vojno-medicinske akademije i saradnju specijalnih jedinica.

Na sastanku je, kako se piše u saopštenju, konstatovan značaj angažovanja oružanih snaga u multinacionalnim operacijama, kao i mogućnost za razmenu iskustava i zajedničku obuku. General Pavel i ministar Vučić izrazili su zadovoljstvo dostignutim
nivoom saradnje u oblastima vojnog obrazovanja, Atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) i logistike.

Posebno je istaknut veliki potencijal u unapređenju vojnoekonomske saradnje, kroz razmenu tehnologije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, proizvodnje i remonta vazduhoplovno-tehničkih sredstava, kao i zajednički nastup na trećim tržištima.

Uspostavljena saradnja dva univerziteta odbrane predstavlja kvalitativni iskorak u saradnji i omogućava razmenu iskustava u različitim naučnim oblastima, piše u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

2024 © - Vesti online