Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 04.10.2012.
09:08 >> 21:29h
Beta A

Posmrtni ostaci Karađorđevića u Sabornoj crkvi

Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, njegove supruge Olge i sina Nikole Karađorđevića preneti su u Sabornu crkvu u Beogradu, gde će biti izloženi do petka.

Posmrtne ostatke porodice Karađorđević koji su iz Lozane preneti do graničnog prelaza Batrovci, na granici Srbije i Hrvatske, preuzeli su ćerka kneza Pavla princeza Jelisaveta Karađorđević i unuka Katarina Oksenberg.

Primopredaji su prisustvovali i Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije, i Momčilo Gajić, zadužen za protokol ispred Vlade Srbije.

Kovčezi sa posmrtnim ostacima stigli su ispred Saborne crkve nešto pre 18 časova, a nakon intoniranja himne "Bože pravde" uneti su u crkvu.

U Sabornu crkvu, gde patrijarh Irinej služi pomen, došli su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić.

Dačić: Povratak kneza Pavla dug prema Srbiji

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da današnji dan, kada su u zemlju vraćeni posmrtni ostaci kneza Pavla, veliki dan za Srbiju i pokazatelj odnosa države prema dinastiji Karađorđević.

"Učinićemo sve da se posmrtni ostaci Karađorđevića unesu u Srbiju jer je to dug prema dinastiji a i Srbiji", rekao je Dačić novinarima ispred beogradske Patrijaršije.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije formirala je Odbor za prenos posmrtnih ostataka Karađorđevića. Dačić je rekao da vlada vodi akciju da se oda počast svim Karađorđevićima i da je razgovarao sa patrijarhom Irinejem da i Nikola Tesla bude sahranjen u Srbiji.

Mimohod do petka

Mimohod za građane u Sabornoj crkvi biće omogućen do petka do 17 časova, kada je planirano da kolona sa posmrtnim ostacima krene prema Oplencu, gde će u subotu biti sahranjeni članovi porodice Karađorđević.

Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađorđevića, njegove supruge Olge i sina Nikole ekshumirani su 28. septembra sa groblja u Lozani u Švajcarskoj i nakon sedam decenija stižu u Srbiju.

Patrijarh Irinej: Veliki dan, ispravljena je nepravda

 

 Patrijarh srpski Irinej rekao je da je prenosom posmrtnih ostataka Karađorđevića u Srbiju ispravljena velika nepravda i da je danas veliki dan za srpsku istoriju i srpski narod.

 

Patrijarh Irinej služi pomen

"Ovo je veliki dan za srpsku istoriju i za srpski narod", rekao je patrijarh Irinej nakon služenja liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu gde su preneti posmrtni ostaci i gde će biti izloženi do petka. Patrijarh je rekao da je to veliki dan i za Srbiju koja je dala saglasnost da se njihovi posmrtni ostaci donesu u zemlju.

 

"Vlada se primila časne uloge da uzme učešće u ovom svetom danu i time je pokazala da ceni i poštuje ulogu dinastije Karađorđevića i Srpska pravoslavna crkva zahvaljuje na tom časnom delu", kazao je patrijarh i dodao da je knez Pavle posebnu ulogu odigrao u istoriji kulture i da je bio svestan prilika u kojima se Jugoslavija nalazila, kao i da je knez Pavle preduzeo sve da se usaglasi odnos Jugoslavije sa velikim silama.

 

"Pošao je putem mira jer je bio svestan moći velikih sila", rekao je Irinej i naveo da je knez Pavle najveći udar doživeo kada ga je vlast proglasila izdajnikom što je bio pođednako težak udar i za njegovu porodicu.

 

"Sramota je skinuta sa njegovog imena i porodice kneza Pavla", rekao je Irinej i dodao da je velika nepravda ispravljena posle 36 godina od smrti kneza Pavla.

Knez Pavle Karađorđević rođen je u Petrogradu 1893. godine, a preminuo je 14. septembra 1976. godine u Parizu. Kraljevinom Jugoslavijom je vladao sedam godina, od ubistva kralja Aleksandra u Marseju 1934. do 1941. godine.

Posle vojnog puča 27. marta 1941. godine knez Pavle i njegova porodica uhapšeni su i sprovedeni do grčke granice, gde su predati Englezima, koji su ih prebacili u Keniju, a potom u Južnu Afriku, gde ostaju do 1947. godine. Posle molbe engleske kraljice i kralja dozvoljen im je povratak u Evropu.

Porodica se okuplja u Švajcarskoj, u Ženevi, odakle odlaze u Pariz, gde knez Pavle uspeva da dobije boravak i gde je ostao do smrti.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prijatelji za prijatelje
Četvrtak 04.10.2012. 21:38
Nazalost mislim da smo propustili neke lekcije iz istorije.Posle onih martovskih demonstracija 1941 odleteo je jedan avion u nepoznatom pravcu pun zlatnih poluga.Ko je u njemu bio nadam se da pametni ljudi znaju.
Petak 05.10.2012. 11:33
Posle duzeg vremena oglasio se nas patrijarh i objasnio nam zasto treba veoma da se radujemo (takodje posle duzeg vremena). To sto su nam stomaci prazni, deca i unici bez posla, po njemu, svakako nije razlog za sekiraciju i brigu. Razumem njegovu radost, bavljenje sakralnim temama je trenutno najunosniji biznis u Srbiji. U tranziciji crkvenog polozaja od kraljeva ka bankarima (kod katolika vec okoncan prelaz), nasa crkva se rado seti mostiju bivsih partnera i od toga bas ume da napravi performans. Cak se Daca prekrstio, mozda i prezvezdio, na osnovu jednog snimka tesko je razluciti.
Petak 05.10.2012. 00:38
Где ће да сахране једног дана католичког принца Александра 2. Карађорђевића ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online