Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.10.2012.
13:15
B. Grujić - Vesti A

Najslađe je pivo iz čizme

U gradu na Begeju ipak je održana 27. po redu tradicionalna manifestacija Dani piva. Bleda, tanka i uz prisustvo znatno manjeg broja turista, zrenjaninska pivska fešta samo je zadovoljila formu, ali nije opravdala očekivanja i ispunila želje brojnih fanova koji su navikli da poslednjih avgustovskih dana, na temperaturi od trideset i kusur stepeni, uživaju u hladnom tečnom hlebu nasušnom, kako u Banatu inače zovu pivo.

Željko Grujin na ulazu u muzej

Na septembarskih jedva 10 stepeni, koliko je u večernjim časovima bilo u Zrenjaninu, pivo se pilo, ali ne u očekivanim i već tradicionalnim količinama. Ako se ovoj činjenici doda i podatak da su organizatori, zbrda-zdola sklepali zabavni program, uz brojne greške u koracima niko se ne može odati utisku da su ovogodišnji Dani piva samo bleda senka nekadašnjih kada se u najveći grad Banata slilo više od 50.000 turista iz evropskih zemalja, Amerike, Australije, Kanade, kao i iz svih gradova Srbije. Ovoga leta, ili bolje reći jeseni, sve se svelo na lokalnu priču u kojoj su najviše uživali zrenjaninski, tek stasali tinejdžeri, kojima nije smetalo ni hladno vreme, ni kiša prvog dana manifestacije.

Kulturno-umetnički program bio je prilično siromašan. Goran Karan je svoj posao odradio profesionalno, ali mnogi su se pitali šta će on sa dalmatinskim pesmama usred Banata, u epicentru pivske fešte. Neverne bebe su imale izvanredan koncert, a odmah posle njih nastupila je Vesna Zmijanac. Bez jasne koncepcije, tek da bi se nešto dešavalo, bili su tu i neki anonimni zrenjaninski bendovi, a održana je i tradicionalna manifestacija kuvanje riblje čorbe u kotliću i takođe tradicionalno takmičenje u ispijanju litarske krigle piva. Ove godine najbolji je bio Zrenjaninac Oliver Čilag, koji je litar piva iskapio za 6,74 sekunde i keširao 40.000 dinara.


Da se ovaj izveštaj ne bi pretvorio u ozbiljne kritike i zamerke organizatorima, ljudima iz gradske uprave i lokalne turističke organizacije, koji očigledno nisu dorasli zadatku, zaslužna je promocija jedinstvenog privatnog muzeja pivskih čaša, čiji je vlasnik Zrenjaninac Željko Grujin Gruja.

Cigle sa pečatima


- Muzej sam osmislio i izidao vodeći računa o najsitnijim detaljima. Sagradio sam ga od starih cigala, greda i crepa, koje sam nabavljao iz srušenih starih kuća. Cigle imaju pečate ili žigove starih ciglana, grede sam povezivao klanfama, a ne ekserima, nema betonskih ploča, sve je drvena konstrukcija, a na podovima je lomljeni biber-crep. Police za čaše izradio sam od starih greda i obradio ih na starinski način - priča Gruja.


Kolekcije flaša i nalepnica


Željko Grujin je kapiten tima u kojem su još njegovi sugrađani Lazar Ernest, koji već četiri godine sakuplja pivske flaše širom sveta i u svojoj kolekciji ima 447 boca i sve su pune, a tu su još i Miroslav Mihnjak i Veselin Berberski. Miroslav sakuplja pivske boce od 1998. i ima ih više od 17.000. Ima i nešto malo čaša i krigli, dok se Veselin ovim hobijem bavi punih 50 godina i poseduje 12.000 pivskih nalepnica sakupljenih sa raznih strana sveta i skoro svih poznatih, ali i manje poznatih proizvođača piva.

Njegova izuzetna kolekcija od 4.500 različitih pivskih čaša, krigli, bokala s obeležjima pivara iz celog sveta, zaista je autentična, a interesantno je napomenuti da je veliki ljubitelj piva i kolekcionar Gruja svoju kolekciju prikupljao više od 10 godina i da je svoj muzej zidao sam, uz pomoć nekoliko najboljih drugova, da bi konačno zasijao punim sjajem u Balzakovoj ulici u Zrenjaninu.


- Mnogo truda uložio sam najpre u sakupljanje kolekcije, a sada i u njeno muzejsko predstavljanje. Šteta je da tolika kolekcija ne bude dostupna javnosti, jer je jedinstvena i zanimljiva, pa je ovo i poziv svim zainteresovanim ljudima da svrate i pogledaju muzej, a tu će naravno uživati i u pivu, kako i dolikuje. Meni je najslađe da potegnem iz čizme od dva i po litra, to je trofejna čaša koju od stakla prave same pivare u ograničenom broju - kaže Željko.


Grujin priča da se ideja o muzeju rodila spontano, pre desetak godina, iz velike ljubavi prema ritualu ispijanja piva.


- Pivopije znaju da nije svejedno iz koje čaše ili krigle se pije različito pivo - napominje Željko, dodajući da je to i njega podstaklo da sakuplja čaše, krigle i ostale posude iz kojih se pije pivo, uz napomenu da se ono može piti i iz lavora, ako treba.


Gruja se među pasioniranim sakupljačima pivskih staklenki izborio za status nadaleko poznatog. U njegovoj zbirci sada je više od 4.500 eksponata, među kojima je više od 200 unikatnih primeraka u koje se svrstavaju čaše, krigle i bokali nestandardnih, velikih zapremina, kao što je krigla od pet litara. Po veličini zbirke uvrstio se među pet najvećih evropskih kolekcionara.


- Eksponate nabavljam najčešće na razmenama, na domaćim i stranim internet aukcijama, ali i po buvljim pijacama, od prijatelja koji znaju za moj hobi. Poslednjih godina još veća briga mi je bilo deponovanje ogromne zbirke, ali zvaničnim otvaranjem muzeja i taj problem je konačno rešen i sada pivopije koje svrate, osim 150 kvadrata izložbenog prostora mogu da koriste i dve sobe za uživanje gde se pije pivo, igra stoni fudbal, pogleda neka utakmica Lige šampiona.


…To je tako, domaćinski, a i da bi se čaše i krigle oprobale na pravi način - zaključuje Grujin. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.10.2012. 17:37
Narod nema para ni za kakve manifestacije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online