Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 01.10.2012.
03:09
Srna A

Dačić: Jačanje veza sa Republikom Srpskom

Premijer Srbije Ivica Dačić naglašava da je za predstojeću sednicu vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci pripremljen čitav niz projekata, čija je suština da se što više poveže ekonomski, kulturni i politički prostor Srbije i Srpske.

U planu projekti koji će još više da povežu Srbiju i Republiku Srpsku: Ivica Dačić, premijer vlade Srbije i Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

Dačić intervjuu SRNI ističe da je vreme da ti projekti budu realizovani i ocenjuje da je važno da se završi Studija kompatibilnosti privreda Srbije i Republike Srpske, kako bi se znalo u kom pravcu dalje da se razvija saradnja.

On precizira da Srbija i Republika Srpska moraju da ubrzaju realizaciju zajedničkog projekta hidrocentrala "Srednja Drina", koji je vredan više od pola milijarde evra.

"Zajednički strateški partner u tom projektu je iz Italije. Elektroprivreda Srbije potpisala je odgovarajući sporazum i mislimo da je neophodno da i Vlada Republike Srpske i Savet ministara BiH potvrde izjavu kojom se prihvata taj zajedinički projekat", rekao je Dačić.

Bevanda stiže u Beograd

Dačić navodi da bi do kraja godine u Beograd trebalo da dođe predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i da bi trebalo da budu obnovljene sednice Saveta za saradnju Srbije i BiH, jer postoji mnogo zajedničkih interesa, pre svega u ekonomskoj sferi, ali i interesa koje proizilaze iz specifičnog odnosa  međunarodne zajednice prema ovom regionu.

"Čini mi se da mi možemo mnogo više da učinimo kada smo zajedno, nego kada smo sami", rekao je Dačić u intervjuu SRNI, ponovivši da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i uvažava postojanje Republike Srpske u okviru BiH.

On je napomenuo da postoji i predlog projekta "Podrinje", koji znači saradnju opština i malih i srednjih preduzeća sa obje strane Drine u četiri prioritetne oblasti: poljoprivredi, privredi, proizvodno-prerađivačkoj delatnosti i turizmu.

Tu je i projekat kojim bi Srbija sa oko 19 miliona evra kreditirala Republiku Srpsku da nabavi 200 teretnih vagona za potrebe svoje železnice i informatičku opremu za obrazovne ustanove u Srpskoj. Od te sume 14,4 miliona sa rokom otplate od 18 godina išlo bi za nabavku teretnih vagona, a ostalo za informatičku opremu, sa rokom otplate od osam godina.

Dačić ističe da postoje dogovori da se piloti Helikopterskog servisa Republike Srpske stručno usavršavaju u MUP-u Srbije, kao i da se uspostavi saradnja između MUP-a Republike Srpske i Univerziteta odbrane u Beogradu.

On je naveo da postoji interes da, kada Srbija bude radila Koridor 11, jedan krak tog koridora ide preko Višegrada, a tu su i projekti uspostavljanja avionske linije Beograd - Banjaluka - Beč, kao i izgradnja mostova na Drini, te izgradnja Instituta "Ivo Andrić" u Višegradu.

Premijer Srbije napominje da su pripremljeni i zaključci sa kojima će se izaći u javnost posle sednice dve vlade.

Kritičarima jačeg povezivanja Srpske i Srbije Dačić je poručio da regionalna saradnja postoji širom Evrope i upitao zašto bi ona na ovom prostoru bila povod za bilo kakve negativne rasprave, što je deo političko-propagandog delovanja.

Napominjući da je nedavno posetio Sarajevo, Dačić je rekao da Srbija želi da bude faktor mira, stabilnosti, povjerenja i pomirenja u regionu te da saradnja Beograda sa Banjalukom nije uperena protiv Sarajeva.

"Na osnovu Dejtonskog sporazuma mi imamo interese da gajimo specifične odnose sa Republikom Srskom. Interes je da imamo specijalne odnose i sa drugim entitetom, ali do sada nisu bile izražavane takve ambicije. Spreman sam da i o tome razgovaramo", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 03:17
Srbija, R. Srpska, isto je to. Predjes granicu za dva minuta, pregledaju ti isprave Srbi na nasoj granici, pa onda Srbi na njihovoj granici, i onda odlazis medju Srbe. Isto nam je kao da smo ujedinjeni.Samo ta granica bode oci jer nam je to psihicki pritisak sto smo navodno pregradjeni. Kad bi se izbrisala granica, ne bismo dobili mnogo. Samo bi nam na karti Srbija izgledala vece da zavitlavamo ustase, balije i siptare koji mnogo mrze Srbiju. Sve ostalo bi bilo isto, Srbi tamo,Srbi ovamo,para nema...Inace, ja stalno gledam BN TV, i isto mi je kao da gledam domace vesti.
Ponedeljak 01.10.2012. 09:21
ZAJEDNO,ali ne ko do sada jednosmerno u srbiju. ZAJEDNO DA,JEDNOSMERNO NE!
Ponedeljak 01.10.2012. 09:30
" SPECIFICNI " ODNOSI SRBA SA SRBIMA ! BRAVO, NEMA STA ZA SVAKU POHVALU !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online