Nedelja 7. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 30.09.2012.
12:34
J. L. Petković - Vesti A

"Beograd kosovske Srbe pušta niz vodu"

Prema saznanjima "Vesti" SAD traže uvođenje srpskih opština, carina i suda u Mitrovici u kosovski sistem, razmeštanje Euleksa na severu, krivično gonjenje u Prištini "kriminalnih lidera" sa severa...

Stojanka Petković, poslanik Ujedinjenih regiona Srbije
 

- Sve što se pobrojali se zapravo odnosi na sadržaj sporazuma sa kojima saglasio Borko Stefanović u Briselu. Kao član skupštinskog odbora za KiM nebrojeno puta sam pitala Stefanovića da li ti pregovori važe i za sever Kosmeta, a on je to uporno poricao. Sada dolazimo u situaciju da Srbe, koji su 13 godina uz velike žrtve jačali srpske institucije, Beograd sada pusti niz vodu. Tek sada nakon izbora vidimo da su ti dogovori važili i za celu teritoriju Kosmeta i da je svaka buduća vlada dužna da poštuje taj sporazum - kaže Stojanka Petković, poslanik Ujedinjenih regiona Srbije.


Šta Srbi na severu misle o tome?
- Javnost bi trebalo da zna šta narod misli, a narod nije spreman da prihvati takve sporazume, jer znače direktnu integraciju severa u sistem Prištine. Referendum, koji je neko priznao, a neko nije, jasno je pokazao da Srbi ne žele u kosovske institucije i da neće podržati tzv. nezavisnost.


Da li su srpski izbori bili uzaludni?
- Dobijali smo savete da ne izlazimo na srpske izbore u opštinama Zvečan i Zubin potok, jer će biti poništeni, a sada sve uobičajeno funkcioniše. Narod će se buniti.


A, ako vlast u Beogradu od vas zatraži pristanak na te uslove?
- Neshvatljivo je da ono što Priština nije uspela da uradi punih 13 godina, sada to sprovode Beograd. To bi za Srbe sa severa bilo razočaravajuće i neprihvatljivo jer narod ima druga očekivanja.

Imamo pravo da stvorimo normalne uslove za život našeg naroda onako kako živi sav normalan svet, kao i građani centralne Srbije. Priština ni politički, a ni ekonomski nema kapaciteta, a ni volje da integriše sever.


Takođe, od ukidanja nadgledanja nezavisnosti Ahtisarijev plan je ugrađen u Ustav Kosova. Ako Srbi taj ustav prihvate na bilo koji način, to znači priznanje nezavisnosti.


Očekujete li narodni bunt?
- Biće teško da se kontroliše bes naroda. Narod će mirnim protestima pokušati da se suprostavi, jer je ubeđen da sever neće biti integrisan. Da neko pogrešno ne shvati, mi nemamo drugu državu osim Srbije, ali imamo pravo da odlučujemo o svom životu. Beograd mora da priča sa Srbima sa Kosova, da ih pita šta žele, šta mogu i dokle su spremni da trpe, a da ne ugroze evropske integracije. Takođe, očekujemo veću transparentnost kao i platformu oko koje ćemo napraviti konsenzus.

Srbi sa severa ne žele da budu kamen spoticanja svojoj državi na putu ka ulasku u EU, ali sa druge strane očekuju da imaju prava da se pitaju i odlučuju o svom životu ne ugrožavajući Srbiju na tom putu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.09.2012. 12:48
Ето нама ускоро грађанског рата...
Nedelja 30.09.2012. 13:20
Pregovori se mogu i moraju ponistiti jer su protivustavni. Dosta je bilo vadjenja na proslu vlast,nego da urade ono sto je jedino pravilno,a to ja da postuju Ustav!,inace,po cemu se onda razlikuju ovi sadasnji,ako i oni krse Ustav?
Nedelja 30.09.2012. 16:19
Народе српски, морате бити спремни на борбу до посљедњег, не очекујте да вам издајнички БГ брани кућни праг и слободу, они су продали Крајину, РС, продали су и вас тј. узели су аванс, још само да вас се ријеше.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online