Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 24.09.2012.
16:16
Blic A

Tužioci hoće da prisluškuju bez suda

Ustavni sud će do kraja godine razmotriti ustavnost odredbe Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) kojom je propisano da se, po nalogu tužioca, mogu kontrolisati elektronske komunikacija građana, saznaje "Blic".

Foto. Ilustracija

Inicijativu za ocenu ustavnosti ove odredbe pokrenuli su poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković. Šabić je potvrdio da ga je Ustavni sud pismeno obavestio da je ovaj predmet uvršten u plan rada Ustavnog suda za period septembar-decembar, ocenjujući da je vrlo verovatno da će odluka biti doneta do kraja godine.
 

- Razlozi da tražimo ocenu ustavnosti ove odredbe isti su oni zbog kojih smo svojevremeno, takođe zajednički, pokrenuli postupak za ocenu ustavnosti Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, a koji je letos okončan tako što je Ustavni sud utvrdio da su osporene odredbe neustavne - objašnjava Šabić.

Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković napominje da su on i Šabić prethodne tri godine upozoravali nadležene u Srbiji na neustavnu odredbu ZKP, ali da su se svi oglušili, pa im je zato jedino preostalo da se obrate Ustavnom sudu.

- Ustav se mora poštovati, a Ustav je jasno rekao da je to odluka suda i ne ostavlja se mesto za drugačije tumačenje - navodi Janković.

Šabić objašnjava da Ustav Srbije u članu 41 jemči tajnost svih sredstava komuniciranja i predviđa da su odstupanja od garancije nepovredivosti dozvoljena samo na osnovu odluke suda.

Rodoljub Šabić

- Ni tužilaštvo ni policija ni službe bezbednosti nisu sud. Ustav je jasan i nedvosmislen, pa unošenje u pojedine zakone "mogućnosti" da se to može činiti na osnovu odluke drugih organa nije u skladu s Ustavom i predstavlja ugrožavanje ljudskih prava koje Ustav jemči - izričit je Šabić, a povodom ovog zahteva očekuje istu odluku Ustavnog suda, kao u slučaju Zakona o VBA i VOA.

Janković ukazuje da su inače preširoko korišćena ovlašćenja koja su imale službe bezbednosti. Šabić upozorava na to da nakon ukidanja spornih odredaba Zakona o VBA i VOA da nije dovoljna odluka direktora agencije, već je potrebna odluka suda za tajno praćenje, nije precizirano koji je sud nadležan.

Ponedeljak 24.09.2012. 16:26
Kako su pametni kada ovo uzimaju iz zakonika EU (a nije ni tamo proslo) za svoje potrebe a ne sete se da uzmu zakonske regulacije o pravima i zastiti radnika!? Pa ne moze samo malo EU regulacije a malo vise komunjarske regulacije...Ko ce da kontrolise tuzioce koje bi ovo nalozile a poznat je nivo koruptivnosti!??
Utorak 25.09.2012. 07:07
Zanima ih šta priča narod? Mogu da odu na bilo koji portal, pročitaće ublažene verzije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online