Ponedeljak 24.09.2012.
16:16
Blic

Tužioci hoće da prisluškuju bez suda

Foto. Ilustracija

Inicijativu za ocenu ustavnosti ove odredbe pokrenuli su poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković. Šabić je potvrdio da ga je Ustavni sud pismeno obavestio da je ovaj predmet uvršten u plan rada Ustavnog suda za period septembar-decembar, ocenjujući da je vrlo verovatno da će odluka biti doneta do kraja godine.
 

- Razlozi da tražimo ocenu ustavnosti ove odredbe isti su oni zbog kojih smo svojevremeno, takođe zajednički, pokrenuli postupak za ocenu ustavnosti Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, a koji je letos okončan tako što je Ustavni sud utvrdio da su osporene odredbe neustavne - objašnjava Šabić.

Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković napominje da su on i Šabić prethodne tri godine upozoravali nadležene u Srbiji na neustavnu odredbu ZKP, ali da su se svi oglušili, pa im je zato jedino preostalo da se obrate Ustavnom sudu.

- Ustav se mora poštovati, a Ustav je jasno rekao da je to odluka suda i ne ostavlja se mesto za drugačije tumačenje - navodi Janković.

Šabić objašnjava da Ustav Srbije u članu 41 jemči tajnost svih sredstava komuniciranja i predviđa da su odstupanja od garancije nepovredivosti dozvoljena samo na osnovu odluke suda.

Rodoljub Šabić

- Ni tužilaštvo ni policija ni službe bezbednosti nisu sud. Ustav je jasan i nedvosmislen, pa unošenje u pojedine zakone "mogućnosti" da se to može činiti na osnovu odluke drugih organa nije u skladu s Ustavom i predstavlja ugrožavanje ljudskih prava koje Ustav jemči - izričit je Šabić, a povodom ovog zahteva očekuje istu odluku Ustavnog suda, kao u slučaju Zakona o VBA i VOA.

Janković ukazuje da su inače preširoko korišćena ovlašćenja koja su imale službe bezbednosti. Šabić upozorava na to da nakon ukidanja spornih odredaba Zakona o VBA i VOA da nije dovoljna odluka direktora agencije, već je potrebna odluka suda za tajno praćenje, nije precizirano koji je sud nadležan.

2024 © - Vesti online