Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 24.09.2012.
14:55 >> 16:17h
Beta A

Nema pozitivne ocene za srpsko pravosuđe

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković rekao je u Briselu da ne očekuje pozitivnu ocenu u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Beograda, navodeći da će od poboljšanja sistema pravosuđa zavisiti i dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Selaković: Izveštaj obuhvatio period rada prethodne vlade
 

"Nažalost, u ovom trenutku ne mogu reći da ćemo dobiti pozitivnu ocenu, jer se meri onaj period koji je 99 odsto pokriven aktivnostima prethodne vlade. Sve što bude ova vlada uradila od početka mandata pa do kraja godine, biće uključeno tek u naredni izveštaj, tako da se ne možemo nadati pozitivnoj oceni", rekao je Selaković.

On je novinarima, posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i generalnim direktorom Generalnog direktorata za proširenje EU Stefanom Saninom izjavio da su mu oni predočili da od aktivnosti Srbije i onoga što ona bude radila da poboljša sistem, "konkretno, u okviru nadležnosti Ministarstva pravde, jeste nešto od čega zavisi i datum za otpočinjanje pregovora".

Srpski ministar pravde rekao je da je sa Fileom i Saninom imao "izvanredne sastanke, uz puno uvažavanje i međusobno poverenje" i da im je predstavio teško stanje u kome se nalazi pravosudni sistem u Srbiji i "čitav težak portfelj predmeta i problema" sa kojima ministarstvo na čijem je čelu mora u budućnosti da se nosi.

Očekujemo od Srbije plan reforme pravosuđa


Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File rekao je u Briselu da EU od Vlade Srbije očekuje da izradi novu strategiju i akcioni plan o načinu na koji će reformisati pravosuđe, od čega će zavisiti njen napredak na putu ka EU, saopštila je Evropska komisija.

 

"Predstojeći izveštaj (Evropske komisije) proceniće kako Srbija ispunjava kriterijume o članstvu. Ključna oblast na koju se očekuje da Srbija bude snažno usredsređena je vladavina prava: kako da se podstakne pravosudna reforma i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala učini efektnijom", rekao je File posle razgovora sa ministrom pravde Srbije Nikolom Selakovićem.

 

File je ukazao da će to biti "suštinska pitanja na koja će Srbija morati da odgovori da bi napravila dalji napredak ka EU".

 

"Ohrabren sam što vidim da su ova pitanja u srcu delovanja novog ministra pravde Srbije i državne uprave. Evropska komisija je spremna da savetuje i podrži Srbiju u tim naporima", poručio je File.

"Predočeno je akutelno stanje, mere na kraći i na srednji rok koje ćemo primenjivati, kako bismo to stanje rešavali, poboljšavali i našu zemlju približavali dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora sa EU", rekao je Selaković.

On je dodao da je sa evropskim zvaničnicima razgovarao i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je, kako je istakao, prioritet vlade u kojoj je on ministar, zajedno sa stvaranjem nezavisnog, nepristrasnog i jakog pravosuđa i dostupnosti pravde svim građanima Srbije, bez obzira u kom njenom delu žive.

"Tu smo dobili maksimalnu podršku EU za jačanje mehanizama za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije s jedne strane, a sa druge, potpunu otvorenost za razmenu i dobijanje iskustava kakvih Srbija u toj oblasti u ovom trenutku nema", ukazao je on.

Kao kratkoročne ciljeve njegovog ministarstva on je istakao vraćanje u sistem neizabranih sudija i tužilaca, rešavanje velikog broja zaostalih, "skoro zastarelih predmeta" u srpskom pravosuđu i izmenu postojeće mreže sudova i tužilaštava.

"To je neophodno da bi se stvorili uslovi za sprovođenje ciljeva na srednji i duži rok", naveo je Selaković.

Kao srednjoročne ciljeve, srpski ministar pravde izdvojio je jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti sudija i tužilaca, kroz jačanje uloge Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva. Selaković je rekao da sa evropskim zvaničnicima nije razgovarao o Kosovu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2012. 15:01
A onaj dulic govori o "zakonitoj delatnosti"...!!! :D))) Kad je on onako smotan pa krade, sta li su oni pametniji od njega sve pokrali!!? SVE je poznato u EU samo je pitanje vremena i strategije kada ce se iskoristiti u politickim domenima :D))
Ponedeljak 24.09.2012. 15:57
Daj zajebite ta partijska naklapanja... Da nisu valjali NISU. Da mogu biti bolji NE ZNAM. Da ste svi ista g*** JESTE.
Ponedeljak 24.09.2012. 23:18
kakva je bila prethodna vlada takva nam je i ocena...sve negativno !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online