Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 25.09.2012.
01:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Lažni spisak za podršku?

Očekuje se da Vlada Republike Srbije do kraja ove nedelje imenuje direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Potreban čovek iz rasejanja: Mihajlo Majk Milićević
 

Nakon već poznatih pojedinih dijasporskih primedaba na račun potencijalnih kandidata Srpske napredne stranke i Nove Srbije, Aleksandra Vlajkovića i Dubravke Filipovski, te zasipanja medija kontroverznim saopštenjima organizacije koja sebe naziva Srpski svetski kongres i predlaže najpre za direktora svog osnivača Zorana Jovičića, a potom plivača Milorada Čavića, najnovije sporenje nastalo je oko dr Slavke Drašković, predsednice beogradskog ogranka Kongresa srpskog ujedinjenja, organizacije čije je glavno sedište u SAD.


U dopisu upućenom Aleksandru Vučiću, lobira se da se Draškovićeva postavi za direktora i navodi se da su predlagači - osam delegata Skupštine dijaspore i Srba u regionu. Među njima je i ime Violete Brakus iz Švajcarske iako je poznato da je ona ostavku na tu funkciju podnela još 25. septembra 2011. Naveden je i delegat Mihajlo Majk Milićević iz Kanade, koji je Vučiću poslao demanti negirajući da stoji iza predloga za Draškovićevu, istovremeno sugerišući da se preispita saglasnost ostalih navodnih predlagača.
 

Spisak "predlagača"

"Vesti" su došle do dopisa kojim se dr Slavka Drašković predlaže za direktora, a koji je naslovljen na Aleksandra Vučića. U tom pismu kao predlagači navode se imena: Mirjana Jovanović Lazić iz Velike Britanije, Violeta Brakus (Švajcarska), Ljiljana Milović iz Argentine, Danica Krstić (Italija), Nikola Todorović iz Slovenije, arhimandrit Ptolomej (umesto Pantelejmon) Jovanović (Južnoafrička Republika), Mihajlo Majk Milićević iz Kanade i Mirjana Samardžija delegat iz Amerike, predsednik Kongresa srpskog ujedinjenja - SAD.

- Moje ime je zloupotrebljeno u tom predlogu. Niko me nije pitao. Čudi me, takođe, da na spisku pored imena Brakusove piše da je delegat Skupštine dijaspore iako ona to nije već godinu dana. Pogrešno je navedeno i ime starešine srpske crkve u Johanezburgu. Umesto njegovog pravog imena, Pantelejmon, piše "arhimandrit Ptolomej Jovanović, delegat Južna Afrika". Smatram da bi i on i Brakusova ispravili te greške da su zaista predlagači. Mislim da se radi o podmetačini, a čija je to rabota treba da utvrde organi vlasti u Srbiji - kaže Milićević.


Izborom direktora Kancelarije stavila bi se tačka na dijasporske dileme o tome da li će u koalicionoj deobi na tu funkciju biti uhlebljen politički zaslužnik vladajuće strukture, ili će biti imenovan neki uglednik iz rasejanja koji dobro poznaje problematiku srpske dijaspore, ima uticaj u rasejanju, ali i u moćnoj državi gde živi i radi, a uz to je finansijski dobrostojeći pa da, ako je potrebno, volonterski obavlja direktorsku dužnost i ne bude na budžetu države Srbije kojoj preti bankrot.


- Mišljenja sam da su među kandidatima potrebna i imena onih koji poznaju suštinu rada u dijaspori, a ne samo one strane koja hoće svog kandidata, a drugima se ta mogućnost ne daje. Zato smatram da ne treba donositi odluke na prečac, nego da se postavi osoba koja poznaje dušu i potrebe dijaspore u svim segmentima njenog rada i njenih potreba u odnosu na matičnu državu Srbiju. To sam u svom dopisu već sugerisao Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku Vlade i ministru odbrane - zaključio je za "Vesti" Mihajlo Majk Milićević iz Toronta.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.09.2012. 06:39
Те препоруке, то личи на Мирјану Самарџију и њену кухињу. Од када се углавила на водеће место Српског Конгреса Уједињења, та организација је постала "приватни клуб", а она да би задржала ту позицију је у стању и рођену мајку да прода. Она и Славка су прави тандем. Банкети, партији са познатим јавним личностима, гламур итд је главна преокупација ове две даме. СКЛАЊАЈТЕ ТО И ПОСТАВЉАЈТЕ НЕКОГ КО ЋЕ НЕШТО И ДА УРАДИ ЗА ДИЈАСПОРУ: Ове две раде само за себе.
Utorak 25.09.2012. 11:15
Jel su se pronasle "izgubljene" donacije iz Dijaspore do sada!? Nigde nema priloga o tome...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online