Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 22.09.2012.
10:47
Beta A

Hrvati hteli da kupe borbeni avion od Srbije; Srbija odbila

Nadležno ministarstvo Vlade Srbije odbilo je da izda dozvolu za prodaju rashodovanog borbenog aviona jugoslovenske proizvodnje "Jastreb" za potrebe Hrvatske vojske. Prema navodima Godišnjeg izveštaja o realizaciji spoljnotrgvinskog prometa kontrolisane robe za 2010. godinu, avion nije izvezen u Hrvatsku "zbog nepotpune dokumentacije podnosioca zahteva".

Avoni Jastreb imali najveći broj borbenih letova JNA u ratovima na teritoriji bivše SFRJ (Foto: Ilustracija)
 

Kako se navodi u izveštaju, avion je dvoseda verzija Jastreba (NJ-21), planirana je bila nabavka jedne letelice po ceni od 70.000 američkih dolara, a krajnji korisnik bila bi Hrvatska vojska.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da se radi o avionu koji bi mogao da se vrati u letno stanje ali da nije u pitanju letelica koja može da svrsishodno služi u obuci vojnih pilota.

"U pitanju je avion koji se 2012. godine može svrstati u klasu ‘oldtajmera’ i koji bi pre mogao da se koristi na aeromitinzima, za sportsko letenje ili iznajmljivanje nego u vojne svrhe", rekao je Radić.

Avion "Jastreb" je projektovan u Vazduhoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu sredinom 60-ih godina za borbene zadatke podrške trupama na zemlji, kao jednoseda verzija školsko-borbenog aviona Galeb G-2.

Ukupno je proizvedeno 208 aviona svih verzija za popunu jedinica Ratnog vazduhoplovstva Jugoslavije, ali je jedan broj izvezen i u Libiju i u Zambiju.

Jastreb ima maksimalnu brzinu 820 kilometara na sat, dolet 1.520 kilometara i plafon leta od 12.000 metara. Naoružan je sa tri mitraljeza kalibra 12,7 milimetara u nosu, sa po 135 metaka svaki, i sa 800 kilograma raketa i bombi na nosačima ispod krila.

Avioni Jastreb obavili su najveći broj borbenih letova JNA u građanskim ratovima na teritoriji bivše SFRJ, a 11 aviona korišćeno je u Vazduhoplovstvu Vojske Republike Srpske. Ti avioni se i dalje nalaze na aerodromu u Banjaluci ali se ne koriste jer Oružane snage BiH nemaju avijaciju. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i ograničenja broja aviona, Jugoslavija je 1996. godine odlučila da rashoduje svih 66 aviona tog tipa iz naoružanja.

Predmetni izveštaj je izdalo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja koje je zaduženo za izdavanje dozvola za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom, u saradnji sa Programom UN za razvoj, a krajem godine očekuje se novi izveštaj za 2011. Prema tom izveštaju, u 2010. godini Srbija je izvozila naoružanje i vojnu opremu u 56 zemalja, dok dozvole nisu izdate samo u tri slučaja.

Osim aviona za Hrvatsku, iz istog razloga zabranjen je izvoz 50 dalekometnih pušaka M-93 "Crna strela" sa optičkim nišanom i opremom za Jordan i 4.000 zaštitnih balističkih prsluka za Švedsku.

POVEZANE VESTI

Subota 22.09.2012. 12:53
"...Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da se radi o avionu koji bi mogao da se vrati u letno stanje ali da nije u pitanju letelica koja može da svrsishodno služi u obuci vojnih pilota.." - moj kratiki komentar na izjavu komentatora : - nema on pojma :P inace, jastrebovi su kud i kamo bolji i tehnoloski napredniji nego ovi KOBCI skojim se sunatovac hvalio, inace pozdravljam to sto nije prodat, jer jest da ih ne volim, ali ih postujem: svi su nacionalisti,i sve sto rade rade u korist drzave krvatske iiii bratja krvati znaju da iskoriste i rdjav kamen a kamo li avion, koji moze i te kako da se iskoristi u vojne svrhe...
Subota 22.09.2012. 13:09
A sta ce Croatima avioni kada ulaze u EU!?? U ostalom odakle im i pare kad im je drzava pred kolapsom...
Subota 22.09.2012. 14:30
Ne znam zašto hrvati kupuju ova sranja od nas kad stalno pričaju da će od Nemačke da dobiju 20 Gripena, besplatno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online