Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 19.09.2012.
12:35
J. Arsenović - Vesti A

Srbija diže ruke od Evrope?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavljuje okupljanje vodećih političkih partija i zajedničku platformu o Kosovu, a sve češće se pominje i referendum.

 

Tomislav Nikolić i Srpska napredna stranka su u predizbornoj kampanji najavljivali da imaju plan i program za Kosovo i Metohiju, ali da sa njim ne želi da izlazi u javnost kako im ideju ne bi ukrala Demokratska stranka. Predsednik Srbije po stupanju na dužnost najavio je okupljanje svih vodećih političkih partija kako bi se napravila zajednička platforma o Kosovu, a sada je SNS vodeća stranka u novoj Vladi Srbije koja zagovara tu ideju.

Međutim, još se ne nazire realizacija te ideje, a umesto toga, preko beogradskih medija se plasira informacija da će sadašnja vlast, priterana otvorenim ucenama Brisela, građanima Srbije ponuditi referendum na kojem će se narodu prepustiti da izabere čega Srbija treba da se odrekne - da li Kosova i Metohije ili svog potencijalnog članstva u Evropskoj uniji?

- Sada govoriti o referendumu znači ne raditi ništa u međuvremenu. Srbija ne treba sada da pokreće pitanje statusa, a Briselu treba reći da nama ne treba na brzinu datum za pregovore, već pojašnjenje šta je to normalizacija odnosa Srbije i Kosova, na kojoj insistiraju - smatra Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose.


Politički analitičar Slobodan Antonić očekuje da Vlada Srbije obavesti javnost šta će da preduzme po ultimatumu da Srbija uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom jer je očigledno da je politika i Kosovo i EU došla "do zida".


- Posebno sedma tačka tog zahteva, koji podrazumeva jednu vrstu sklapanja ugovora između Srbije i tzv. države Kosovo, jeste nešto što je potpuno suprotno našem Ustavu i politici- kaže Antonić.


Za razliku od analitičara, Srbi na Kosovu i Metohiju mnogo su oštriji prema sadašnjoj vlasti od koje su očekivali zaokret u politici u odnosu na prethodnu vladu.


- A ovi su napravili i iskorak više i odustali od one nesrećne fusnote. Niko nema pravo da nas dovodi u dilemu da li se treba odreći Kosmeta. To je isto kao da vas pitaju da li treba živeti ili se odmah ubiti. To je zamazivanje očiju i prebacivanje odgovornosti na narod. Odakle nekome pravo da raspisuje referendum koji je već raspisan na Vidovdan 1389. Ne mogu današnje generacije da donose bilo kakve odluke po pitanju svete srpske zemlje, natopljene srpskom krvlju gde je nastala stara srpska država. Ova sadašnja vlast izgleda traži od građana jedinstvo u izdaji, da bi posle rekli nismo mi izdali Kosovo već narod, zato njima treba referendum. Osim toga, i Ustav Srbije je po tom pitanju potpuno jasan - kaže za "Vesti" Igor Vojinović, predsednik Narodnog pokreta Otadžbina.
 

Većina zagovara "ne" Briselu


Slobodan Antonić smatra da i u političkoj eliti i kod većine građana postoji stav da ne treba pristati na ucene koje dolaze iz Brisela.


- Postoji konsenzus među najvećim delom parlamentarnih partija, sem LDP-a, te među stanovništvom da Srbija ne bi trebalo da nastavi evropske integracije, odnosno ne bi trebalo da pristane na takvu vrstu ucene - dodaje on, ističući da to pokazuju i istraživanja javnog mnjenja.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.09.2012. 12:45
Svaka čast Igore Vojinoviću ! Napokon da neko kaže pravu stvar u vezi referenduma i onoga šta se krije iza brda.
Sreda 19.09.2012. 12:45
Srbiji nije mesto u Evropi, treba se dalje boriti za Kosovo (do zadnje kapi kervi) i osloniti na bracke zemlje Kinu i Rusiju
Sreda 19.09.2012. 13:14
ЕУ је католичка творевина, Папа је њен предсједник, не видим разлог да ми гинемо да уђемо тамо, сем користи коју имају политичари.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online